≡ Menu

AWAS !! Jangan sesuka hati mencuri wifi orang, Ini akibatnya..

Korang ingat selamat sangat ke korang mencuri wifi atau hotspot orang lain tanpa meminta kebenaran? Jawapannya ada dibawah yang membuatkan anda terfikir banyak kali untuk mengambilnya lagi..

7 ancaman keselamatan ni boleh jadi pada kita bila sesuka hati je connect wifi.

1. Worms

Worms adalah virus komputer yang boleh membuat peranti anda perlahan dan mereka tidak memerlukan program pun untuk disebarkan. Virus atau kuman digital boleh merebak ke komputer anda melalui peranti lain yang disambungkan ke rangkaian yang anda gunakan.

2. Evil Twin

Nama pun dah jahat. Jadi evil twin akan bertindak sebagai pusat akses dengan wifi palsu. Kemudian mereka akan gunakan access point yang dikenali sebagai HostAP. Jadi bila pengguna log in ke bank atau email akaun yang bukan (https sebenar), mereka akan copy details anda.

3. Man in the middle

Penggodam akan menggodam mesej antara dua orang yang sedang berhubung antara satu sama lain. Ini lah bila maklumat sulit didedahkan.

4. Packet analyser

Juga dikenali sebagai sniffers paket, ini adalah program komputer yang lebih kecil yang memantau trafik pada rangkaian awam. Mereka kebanyakannya bukan berniat jahat. Walau bagaimanapun, penggodam boleh mengambil kesempatan dan memintas data melalui mereka.

5. Hotspot

Selalunya kita akan buka hotspot untuk kawan-kawan guna dan sebagainya. Sebenarnya walaupun selamat tapi ini juga boleh terdedah terutama sekali bila password kita mudah diteka atau lemah.

6. Fake network

Penggodam akan menubuhkan rangkaian palsu dengan nama-nama yang membuatkan orang nak klik seperti ‘rangkaian bebas’, ‘tiada kata laluan’, untuk menarik pengguna untuk menyertainya. Apabila pengguna menyambung, penggodam memintas mesej dan hack peranti.

7. Endpoint attack

Di dalam rangkaian Wi-Fi, ada pengguna dan pembekal. Jadi kedua-duanya adalah titik akhir rangkaian. Walau bagaimanapun, serangan itu boleh datang melalui sambungan itu sendiri, tetapi titik hujung sambungan juga terdedah kepada serangan.

Kredit: indiatimes

Komen Disini

Recent search terms:

  • senarai menteri kabinet malaysia 2017
  • senarai menteri malaysia 2017
  • kabinet terkini 2017
  • nama menteri di malaysia 2017
  • nama menteri kabinet malaysia
  • senarai kabinet malaysia
  • senarai menteri kabinet 2016 2017
  • senarai nama kementerian malaysia 2017
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Send this to friend