in

Cara Melegakan Batuk Bayi

Keadaan persekitaran yang semakin tercemar ditambah pula dengan faktor cuaca yang tidak menentu, kita amat mudah untuk berbatuk.
Bagi yang dewasa yang mengalami masalah batuk, kemungkinan mereka tidak perlu bimbang kerana mereka boleh memakan ubat batuk setiap kali kerongkong berasa gatal namun anak kecil atau bayi tidak sesuai diberi ubat batuk.
Kalau ada bayi yang berbatuk cara terbaiknya ialah berjumpa doktor di klinik atau hospital kerajaan. Biar doktor yang dah bertahun-tahun merawat ‘bayi’ buat pemeriksaan dan bagi apa-apa ubat yang sesuai. Ibu bapa pula tidak boleh mengambil mudah dan membeli apa-apa ubat dari farmasi yang kemungkinan tak sesuai untuk diberikan kepada anak kecil.
Setelah mendapatkan ubat daripada doktor bertauliah, mungkin juga boleh diusahakan kaedah rawatan tradisional dalam membantu meredakan meredakan batuk yang dialami anak-anak kecil atau bayi.

Petua Meredakan Batuk Bayi dan Anak Kecil

Sediakan tiga keping asam keping dan kulit bawang putih. Bakar kesemuanya dengan api kecil.

Sepas itu, campurkan pula bahan-bahan tadi dengan sedikit minyak masak. Gaul sebati dan kemudian sapukan perlahan-lahan pada dada bayi. InsyaAllah, lepas beberapa ketika batuk itu akan mula berkurangan.

Terima Kasih kerana meluangkan masa di laman sesawang Malaysiaviralstory

Jika tidak keberatan sila Share ke Facebook/Whatsapp/Telegram atau sebagainya kepada rakan-rakan anda untuk mereka ketahui tq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *