Category archive

Story Automotif

11 GAMBAR LAMBAKAN KENDERAAN YANG DIMUSNAHKAN BAGI MENGURANGKAN PENCERMARAN UDARA DI CHINA

Recycle

Tahap pencemaran udara di China sudah mencapai tahap lagenda. Kualiti udara sentiasa teruk sehingga bandaraya Beijing sering dilanda jerebu. Bagi mengurangkan pencemaran hampir 1 Juta kenderaan lama dimusnahkan.

Ia terdiri daripada motosikal, kereta, bas dan juga kenderaan roda tiga. Kenderaan lama mengeluarkan asap pada kadar yang tinggi berbanding kenderaan baru. Oleh sebab itu banyak junkyard seluruh China kini dipenuhi kenderaan lama yang perlu dikitar semula. Nampak macam Wall-E edisi Asia.

Tayar Kereta Jenis Apa Paling baik?

Ditulis Oleh : sam as

Nak treadware sampai cecah 500.. gelak je cina tu bila aku kata pada dia yang tayar ni bunga dia tahan selama 5 tahun.

Guys, bunga tayar tahan tak semestinya tayar tu bagus. Dari segi fizikalnya memang bagus, bunga tak luak. Tapi korang kena faham yang treadware lagi tinggi, composition getah lagi keras.

Getah lagi keras, memang nampak cantik, boleh potong air tapi bila kita buat breaking, tayar takkan melekat di jalan. Malahan bole sliding beberapa puluh meter bergantung pada speed masa kita mula-mula stop tadi.

Nak beli tayar, ciri-ciri ni kadang kadang orang terlepas pandang tapi pada kaki trek atau yang motorsport, treadware ni penentu traction sesuatu kereta. Dari mula starting sampai lah waktu cornering, treadware jadi issue no 1 selain dari temperature.

Selama aku pakai tayar ni, aku nak listkan treadware tayar-tayar yang pernah aku pakai. Contoh nya.

Dunlop D1. – 410
Falken ziex 922 – 310
Yokohama A Drive. – 3++. ( X ingat berapa, tp tayar ni la penyebab type x aku serpih)

Toyo T1r. – 280
Aciles 123S. – 280
Acilera. – 200
Federal RSR. – 140
Toyo R1R. – 140
Hankok Ventus TD – 60

Dan kalau korang perasan dan kalau ada buat homeworks skit, tayar tayar yang aku list dari atas sampai bawah tu adalah yang paling murah sampai lah yang paling mahal. Tapi ada lagi mahal cuma tak kesampaian lagi kocek nak pakai dan tak tau nak guna untuk apa. 😀

Just info, tayar tayar yang bawah treadware bawah 200 orang dah panggil semi slick tire.

Pada pandangan aku, mana mana taya yang treadware julat dia dalam 200-300 tu adalah tayar yang sesuai untuk kegunaan harian dan tidak terlalu mahal. Atas dari 300, bunga tayar suda mulai keras dan amat bahaya untuk brek kecemasan. Bole cuba bagi mana yang tak tau, cari jalan kosong, cuba buat hard breaking. Tengok kereta nak slide jauh mana. .

Bawah dari nilai 200 pulak, memang sedap kita sesah tayar tayar tu tapi kena beringat sebab pengeluar yang ingin “memaksimum kan contact tayar pada jalan” akan mengurangkan sebanyak yang mungkin jaluran yang ada pada taya taya biasa.

Jaluran jaluran ni la yang orang tak perasan dimana tugas nya adalah penghilang bunyi, pemotong air dan penyerap hentakan.
Cuba tgk bungan pada nitto, federal fz201 atau hankok ventus td, macam kurang bunga je kan. Dan bila taya kurang bunga ni, ia akan mudah slide bila hari hujan waktu langgar lopak air. So hati hati mana yang guna tayar ni untuk daily.

Dan kalau korang lagi perasan, tayar tayar yang treadware 200 turun sampai cecah 100 ni harga dia dh cecah 400 ringgit keatas sebijik untuk hanya saiz 15″ dan hanya pada yang pernah pakai saja tau berapa grip nya tayar tayar macam ni.

So tepuk dada, tanya poket anda. Beli taya ikut kesesuaian dan aplikasi. Kerana tayar adalah contact terakhir dengan jalan wahai tuan-tuan.

Upgred guna caliper brembo maupun willwood sekali pun tapi kalau kalau sarung kan dengan falken ziex, kereta tetap slide sejauh yang mungkin sebelum berhenti..

Safety first.

Recent search terms:

  • tayar terbaik 2017
  • tayar paling baik
  • tayar kereta untuk kegunaan daily
  • tayar kereta terbaik
  • tayar kereta maxxis
  • tayar kereta keras ke lembut bagus
  • tayar falken
  • jenis bunga taya
  • jenama tayar kereta yang lembut
  • Baik Tayar p

Koleksi Kereta Mewah Yang Digunakan Dalam Fast & Furious 8

Pasti ramai yang mahu menyaksikan filem Fast and The Furious 8 (Fast8), plot penceritaan disertakan dengan aksi-aksi yang diluar jangkaan menjadi tarikan utama peminat fast8 kali ini, di samping pula dengan bintang-bintang hollywood yang tidak perlu disenaraikan lagi.

Apa yang menarik tentang filem ini adalah kereta nya. Bagi penggemar kereta atau bidang automotif khususnya pasti lebih lagi menarik minat mereka untuk menontonya.

Menurut CNBC.Com pada versi fast 7 & 6 kos kerosakkan kereta mewah mencecah 500 US Dolar belum lagi kira yang dihapuskan akibat kerosakkan teruk. Rugi kan? bagi kita memang nampak macam rugi, bagi producer mungkin ini satu pelaburan, untuk menampakkan jalan cerita serta kepuasan penonton di tahap real.

Sebelum anda tonton fast8 di panggung mari kita lihat beberapa koleksi kereta mewah yang ditonjolkan untuk aksi kali ini, anggaran kereta sahaja dikatakan mencecah kos RM2.215 bilion

Semua model yang disenaraikan adalah sebahagian sahaja, terdapat lebih 200 jenama sebenarnya yang kami tidak senaraikan untuk filem kali ini.  Apa yang menarik lagi, sepanjang tujuh francais filem yang sebelum ini, Terdapat 169 buah kereta biasa telah musnah (total lost), 142 lagi rosak dan 37 kenderaan special  turut musnah termasuk kereta kustom, kereta lumba dan juga kereta perisai. – Malaysiaviralstory

Koleksi Supercar Fast Furious 8 (FAST8)

Aston Martin Vanquish

Landrover Defender 110xs

International MXT 

Mercedes Benz AMG Gt S

‘ICE RAM’ Truck

Jaguar F type Coupe

1951 Chevrolet Fleetline 

Dom’s 1960 Dodge Charger


Bentley Continental GT 

 1966 Chevrolet Corvette 

Subaru BRZ 

Recent search terms:

  • gambar kereta fast and furious
  • gambar kereta furious
  • kereta terenton fast and furst
  • kereta pakai fate the furiuos 8
  • apakah jenama kereta toretto
  • koleksi kereta fast 8
  • kerta by fast 8
  • kereta yg digunakan dlm filem Hollywood
  • kereta kereta fast furious
  • kereta dalam fast furious 8

Beli Kereta Honda Secara Tunai? Lelaki Ini Kongsi Caranya

Jika anda pandu kereta berjenama import sememangnya menyeronokkan. Lebih menyeronokkan lagi sekiranya kau mampu untuk memiliki kenderaan idaman sendiri sewaktu kawan-kawan masih lagi memandu kenderaan berjenama tempatan seperti Perodua Myvi dan Proton Persona terasa macam terlajak power kan?

Tapi, ramai graduan antara kita yang silap membuat percaturan semasa mengatur kewangan mereka dengan membeli kenderaan yang bayaran installment bakal memakan bahagian gaji yang besar setiap bulan.Antara model kereta yang menjadi idaman setiap dari anda yang bergelar graduan adalah tidak lain dan tidak bukan adalah Honda City atau apa jua yang ada kaitan dengan Honda.Namun, ramai yang terjerat dengan bayaran bulanannya yang tinggi dari serendah RM800 sebulan dan bayaran ini perlu dilangsaikan dalam tempoh 108 bulan atau 9 tahun, itu pun kalau kau ambil spec yang paling rendah.Tapi, tahukah anda bahawa anda boleh memilik Honda City dengan harga yang jauh lebih rendah dengan tempoh bayaran yang lebih singkat? Atau mahu langsi lagi sekiranya kau mampu membeli kereta idaman kau secara tunai tanpa menjebakkan diri kau ke lembah neraka kewangan.

Tuan Harith Faisal baru-baru ini melalui laman Facebook beliau telah berkongsi trik dan cara mudah untuk membolehkan kita untuk memiliki Honda City secara tunai. Baca perkongsian beliau di bawah:

Graduan pada tahun 2010, boleh jadi, mereka adalah abang atau kakak kita. Atau mungkin juga memang kita sendiri. Katakan gaji masa tu RM3,000. Rasa macam kaya raya sangatlah.

Apa lagi. Kita pun angkatlah Honda City sebijik. Harga Honda City baru adalah sekitar RM75K-RM90K. Harga lebih kurang sekarang. Bayaran bulan sekitar RM800 lah senang cerita. Kita ambil purata.

Dengan RM800 sebulan tu, patutnya kit boleh beli rumah harga RM160K. Antara tahun 2010-2016 ada beberapa tahun yang harga hartanah kat KL dan Selangor naik melampau gila ya amat.

Ada yang naik setahun RM30K pun ada. Selepas 3 tahun naik RM100K pun ada. Fuh! Lap peluh beb. Siapa yang dapat rembat rumah masa tahun 2010 tu memang best. Polisi bank masih longgar.

Masa tu pun lebih senang bank nak lulus beli rumah. Yang paling penting, PTPTN belum masuk CCRIS. Kos sara hidup masih sangat okay untuk yang bergaji RM3,000. Kira heavenlah juga.

Graduan gaji RM3,000 kereta yang patut dibeli adalah RM3K x 12 = RM36K sahaja. Bolehlah beli kereta nasional. Tapi kalau yang laki bujang tu, naik motor pun dah okay. Apa de hal, kan.

Iya, memang ada yang beli Honda City 2010 tapi dapat juga beli rumah selepas tu. Itu rezeki namanya. Tapi ada juga yang sengkek setiap bulan sampai sekarang tak beli-beli rumah pertama.

Beli Honda City pada tahun 2010 harga RM75K-RM90K, pada tahun ni harganya jadi RM35K-40K. Kereta nature dia memang susut nilai. Elok je keluar show room, terus turun 20%-30%.

Beli rumah RM160K tahun 2010, tahun ni 2017 harganya jadi RM300K. Untung RM140K satu rumah. Dua rumah, untung RM280K. Boleh beli 3 bijik Honda City baru, bayar cash. Design baru lagi merecik.

Yang lagi best, sejak 2010, penyewa yang bayarkan ansuran bulanan. Memang seronoklah siapa yang beli rumah masa tu. Benda ni akan berulang. Harga rumah akan naik, harga kereta akan turun.

Jadi, saya ada soalan. Berbaloi tak beli Honda City 2010 second hand ni? Saja tanya. Macam best je. Please advise me. Saya tak pandai bab kereta. Kalau berbaloi, saya nak start kumpul duit ni- Harith Faisal | Malaysiaviralstory

Recent search terms:

  • kereta berbaloi 2017
Go to Top

Send this to friend