Category archive

Story Gaya Hidup

Ketahuilah, Sukarnya Untuk Siti Hamil

“SEPANJANG  11 tahun… kami bukannya tak berusaha!” Demikian luahan Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa berkongsi gembira anugerah bermakna apabila isterinya Datuk Siti Nurhaliza Tarudin hamil empat bulan.

Khalid berkata, bukan mudah untuk isterinya itu hamil kerana pelbagai usaha dilakukan mereka selama ini sejak disatukan sebagai suami-isteri 11 tahun lalu iaitu pada 21 Ogos 2006.

“Orang kata, kami ni banyak duit, kenapa tak usaha… kenapa tak buat sesuatu tapi orang tak tahu.

“Selepas dua tahun perkahwinan lagi kami dah usaha macam-macam dah. Tak kan itu semua kita nak beritahu,” ujar Khalid ketika ditemui pada sidang media di rumahnya, di Bukit Antarabangsa, Ampang malam Jumaat.

Dalam sidang media yang turut disiarkan secara langsung menerusi Facebook pelbagai media itu, Siti Nurhaliza, 38, mengumumkan dia kini hamil empat bulan, mengiakan spekulasi bertiup sebelum ini mengenai kehamilannya itu.

Berita gembira Siti itu mendapat beribu-ribu ucapan tahniah daripada seluruh rakyat Malaysia apabila ia dikongsi di media-media sosial sebaik sahaja ia diumumkan.

Siti yang pernah mengalami keguguran pada hujung 2015 ketika usia kandungan dua bulan kelihatan amat ceria dan berseri wajah, sinar ibu mengandung.

Kehamilan Siti ini berjaya selepas melakukan rawatan kesuburan di sebuah pusat perubatan swasta.

Dalam pada itu Khalid atau lebih mesra disapa Datuk K, 58, berkata, semasa trimester pertama kehamilan, Siti banyak berehat dan ‘berkurung’ di dalam rumah.

Proses kehamilan akibat rawatan berkenaan memerlukan dia banyak berehat dan menjaga kesihatan agar masalah keguguran seperti sebelum ini tidak berlaku.

Malah, Siti terpaksa diangkat setiap kali mahu naik atau turun dari tingkat atas rumah mereka.

“Nak turun bawah pun saya angkat Siti. Bila dia berjalan pun susah… terbongkok-bongkok… terpaksa berjalan perlahan-lahan.

“Sampai macam itu sekali. Alhamdulillah… bila kandungan empat bulan, barulah dia boleh bergerak dengan sempurna,” katanya.

Dalam pada itu ditanya mengenai spekulasi mengatakan kegagalan Siti hamil selama ini mungkin kesan kemalangan motosikal yang dialami beliau di New Zealand pada 2012, Datuk K berkata, perkara itu tiada kaitan degan kehamilan Siti.

Ujarnya, kejadian itu mencederakan anggota badan dan tidak memberi kesan kepada spermanya.

Malah ujar Datuk K lagi, ujian pada spermanya selepas kemalangan itu juga menunjukkan ia menjadi lebih aktif disebabkan faktor pengambilan makanan berkhasiat yang diamalkan.

Tambahnya selepas sihat akibat kemalangan, beliau banyak melakukan senaman termasuklah berbasikal dan juga menjaga pengambilan makanan.

Siti Mahu Berehat

Sementara itu Siti pula berkata, pada kehamilan ini dia mahu berehat sepenuhnya di rumah dan menolak segala aktiviti berkaitan seni.

Malah dalam tempoh ini juga, dia sekadar keluar tengok wayang beberapa kali sahaja bersama suami dan itu pun pada waktu malam.

“Pada kehamilan ketika usia 38 tahun ini, doktor minta Siti banyak berehat dan kalau nak travel mana-mana pun Siti tak nak.

“Sebab itulah Siti buat sidang media ini supaya sesiapa yang ingin mengundang Siti, mereka akan faham,” katanya.

Tambah Siti, dalam tempoh rawatan, dia bergerak dalam rumah menggunakan kerusi roda untuk menjaga kandungannya.

Siti juga seperti wanita mengandung lain yang turut mengalami alahan dan dia berasa mabuk setiap kali ke dapur.

Ketika ditanya jantina anak, Siti hanya tersenyum namun Datuk K semasa ucapan secara tidak sengaja berharap bayi dalam kandungan isterinya itu menjadi muslimah yang baik, menggambarkan kandungan berkenaan ialah bayi perempuan.

Jika benar tekaan itu, bakal puteri ini akan menjadi penyeri dalam keluarga Siti dan Datuk K kerana menerusi perkahwinan terdahulu, Datuk K mempunyai empat orang anak, kesemuanya lelaki.

Kredit : Mstar Online

CTDK Bersama Media

7 Sebab Kenapa Anak Sulung Perempuan Menjadi Isteri Idaman

Gambar Sekadar Hiasan | Kredit foto: megaiskanti

Apa yang menariknya jika jadi anak sulung perempuan? menjadi anak sulung perempuan bukannya mudah. Walaupun bermacam cabaran dan dugaan sebagai anak sulung dengan masalah jantina nya sebagai perempuan, namun tetap mempunyai banyak kelebihan. Jangan peduli apa-apa orang nak kata kepada dirimu kerana kamu adalah seorang kakak yang baik untuk adik-adikmu. Sebagai bukti, kamu mempunyai kelebihan yang tidak dimiliki oleh anak bongsu, kerana anak sulung perempuan itu selalunya menjadi isteri idaman setiap lelaki.

Kamu seorang yang jujur.

Hal ini kerana kamu selalu berlaku jujur terhadap kedua ibubapa kamu, jadi jujur adalah sifat neutral yang kamu miliki. Inilah sebabnya kamu menjadi sebab kenapa dan sesuai menjadi isteri idaman setiap jejaka di luar sana. Siapakah yang tak mahu seorang isteri yang jujur kan?

Kamu bersifat Optimis dan Berdikari.

Walaupun dilahirkan sebagai anak perempuan sulung, kamu mempunyai tubuh badan yang kuat dan berdikari. Kamu bukan sahaja dapat membela nasib kamu sendiri bahkan dapat membela nasib adik-adik kamu serta keluarga kamu sendiri. Sebab itulah kamu menjadi idaman lelaki.

Kamu Seorang Perempuan yang selalu melindungi adik-adik.
Perempuan itu diperlukan bukan sahaja untuk kecantikkan secara fisik sahaja, namun faktanya lebih gemar bersama lelaki yang kuat dan berdikari. Oleh kerana kamu anak sulung, kamu memiliki tanggungjawab untuk menjaga adik-beradik selain mampu menjaga diri sendiri sekaligus dalam mengurus hal ehwal adik – beradik.

Anak Perempuan Sulung Biasanya Pandai Memasak.

Sudah pasti kamu biasa memasak dan membuat kuih mueh untuk adik beradik atau orang tua kamu. Sifat ibu yang menjaga keluarga cenderung untuk dimiliki oleh kamu. Bukan sahaja kelebihan memasak,selari dengan sifat lembutnya juga membuatkannya menjadi isteri idaman pada amnya.

Kamu Pendengar Yang Baik.

Oleh sebab kamu sudah terbiasa mendengar celoteh-celoteh dari adik mu, maka jelas sekali bahawa kamu pendengar yang baik. Kamu juga mendengar keluhan kisah adikmu dan tidak jarang memberikan adik kamu untuk jalan keluar. Bukan sahaja pendengar yang baik, kamu juga dianggap isteri idaman kerana kemampuan kamu untuk mengendalikan segala situasi masalah.

Anak Sulung Perempuan Merupakan Calon Ibu Yang Baik.

Macammana tidak menjadi isteri idaman? Kamu kan sebagai anak sulung perempuan yang sudah terbiasa menjaga adikmu. Kamu selalu membantu ibumu membuat kerja0kerja rumah disaat ibumu menguruskan adik-adikmu yang lain. Apabila terbiasa dengan menjaga orang lain maka jelas kamu mempunyai peribadi yang bertanggungjawab.

Anak Sulung Perempuan Terkenal Dengan Kerajinannya.

Kamu selalu membantu ibubapa membersihkan rumah disaat ibubapa kamu keluar atau pergi berkebun debelakang rumah. Kamu melakukannya dengan ikhlas dan bersemangat kerana anak sulung perempuan juga adalah tumpuan keluarga. Ini membuktikan kamu seorang anak yang rajin yang tidak harus diperselekehkan.

Kepada anak perempuan yang sulung, kamu sangat beruntung dapat menjadi isteri idaman setiap jejaka di luar sana! ini hanya sekadar coretan untuk anak sulung ye, anak tengah, anak bongsu pun ada kelebihan masing-masing. 🙂

Tidak Mengapa Jadi Single Sehinggalah Anda Berjumpa Dengan Seseorang Seperti Ini

Bila tengok orang lain berpasangan, pasti kita pernah berasa cemburu dengan mereka, bukan? Tetapi, kita tetap memilih untuk single kerana pengalaman lalu. Tidak mengapa. Anda tahu yang terbaik untuk diri anda, dan teruskan jadi single sehingga anda berjumpa dengan seseorang seperti di bawah ini:

1. Teruskan jadi single sehingga anda berjumpa dengan seseorang yang ingin memperkenalkan anda dengan ibu bapanya.

2. Teruskan jadi single sehingga anda berjumpa dengan seseorang yang sanggup mengetepikan segala-galanya untuk ada di sisi anda apabila anda memerlukannya.

3. Seseorang yang akan berkata, “mesej bila dah sampai rumah,” dan tunggu sehingga anda benar-benar sudah tiba di rumah.

4. Teruskan jadi single sehingga anda berjumpa dengan seseorang yang dapat perkenalkan dengan bangga kepada ayah anda.

5. Seseorang yang tidak cuba untuk mengubah anda.

6. Teruskan jadi single sehingga anda bertemu dengan seseorang yang tidak menyentuh anda.

7. Teruskan jadi single sehingga anda berjumpa dengan seseorang yang berpegang pada janjinya.

8. Seseorang yang tahu untuk meminta maaf apabila telah melakukan kesilapan.

9. Seseorang yang menceriakan anda apabila anda berasa tertekan.

10. Teruskan jadi single sehingga anda bertemu dengan seseorang yang membuatkan anda berasa ingin menjadi orang yang lebih baik.

11. Seseorang yang memberikan anda motivasi untuk anda lebih mencapai sesuatu dan menjadi yang lebih baik.

12. Seseorang yang yakin dengan dirinya dan masa depannya bersama-sama dengan anda.

13. Teruskan menjadi single sehingga anda berjumpa dengan seseorang yang tidak pernah berhenti dalam mencuba memiliki anda.

14. Kerana dia tahu tidak sukar untuk memiliki anda tetapi sentiasa memberikan sebab untuk anda kekal bersama.

15. Sementara belum berjumpa si dia, teruskan menjadi single dan berasa gembira dengan apa yang anda sedang lakukan.

Recent search terms:

  • https://www malaysiaviralstory my/seorang-single/

8 Rahsia Sikap Wanita Yang Disukai Lelaki

Kredit foto: megaiskanti

Ramai lelaki yang terpikat pada wanita yang bersikap keibuan, lembut, mengambil berat dan penuh kasih sayang. Wajah keibuan mampu membuat lelaki berasa tenteram ketika sedang stress, cemas dan gelisah dan senang hati ketika mahu bermanja. Jangan tunggu sampai melahirkan baru nak tonjolkan sikap keibuan. Setiap wanita ada potensi keibuan dalam diri masing-masing.

1. Keanak-anakkan.

Dalam batas yang wajar, sifat keanak-anakan seorang wanita menjadi daya tarikan di mata lelaki. Mereka berasa terhibur dengan keletah anda. Tetapi tentulah bukan sifat keanak-anakkan yang melampau dan menyakitkan hati tetapi sikap keanak-anakan yang menyenangkan. Misalnya, kemanjaan wanita yang membangkitkan naluri kebapaan dan kelakian lelaki. Wanita ceria membuat lelaki lebih berghairah.

2. Penuh Pengertian.

Sikap pengertian wanita membuat lelaki berasa dihargai dan diterima seadanya. Sikap ini tercermin dari perasaan mudah memaafkan, memilih waktu yang tepat untuk berbincang masalah dan sebagainya. Contohnya ketika lelaki melakukan kesilapan, wanita yang berpengertian tidak terus mengeluarkan kata-kata yang kasar atau menuduh bukan-bukan sebaliknya cuba mengerti duduk persoalannya.

3.Menghargai.

Wanita yang menghargai lelaki adalah wanita idaman lelaki. Berbeza dengan wanita yang suka diperlakukan dengan lembut, lelaki suka dihargai, dipuji dengan tulus ikhlas dan diberi kepercayaan. Penghargaan dari wanita membuat lelaki berasa bangga.

4. Menjaga Penampilan.

Lelaki menyukai wanita yang pandai menjaga penampilannya agar sentiasa kelihatan cantik, bersih, kemas dan menarik. Penampilan yang baik menunjukkan wanita tersebut menghargai dirinya. Dia akan murah senyuman, pandai merawat tubuhnya, meningkatkan kualiti hidupnya dan memberi yang terbaik kepada dirinya. Dia suka dan bersyukur dengan dirinya dan secara tidak langsung memancarkan pesona yang menyebabkan lelaki juga menyukainya. Apabila sudah berumahtangga, wanita tersebut terus menjaga penampilan dirinya dan kesihatan tubuh badan walau sudah beranak-pinak. Siapa yang tidak suka isteri yang masih kelihatan cantik dan ramping walau dah punya anak 3??

5. Pandai berbicara.

Lelaki tertarik dengan wanita yang pandai berkomunikasi dan boleh diajak berbual. Walau topik perbualan yang disukai lelaki berbeza dengan topik kegemaran wanita, wanita tersebut dapat mengimbanginya. Dia bukan sekadar teman berbual yang pasif, tetapi dapat memberi respon dan pendapat yang baik. Dia juga tahu menjadi pendengar yang baik, serta mengalihkan topik yang agak serius kepada perbualan yang lebih menarik. Lelaki juga suka dengan wanita yang suka bergurau dan pandai berjenaka serta boleh menerima jenaka lelaki dengan baik dan berfikiran terbuka.

6. Pandai Bergaul dan Menyesuaikan Diri.

Wanita yang pandai bergaul dan menyesuaikan diri mempunyai nilai lebih di mata lelaki. Wanita tersebut tahu menghadapi orang yang lebih tua dan cara berhadapan dengan orang yang lebih muda. Apabila berhadapan dengan suasana yang baru, wanita tersebut tidak gentar malah cepat menyesuaikan diri. Dia mudah di ajak ke mana saja dan tidak kekok sam ada di bandar atau di kampung.

7. Menghormati Diri Sendiri.

Lelaki suka dengan wanita yang menghormati dirinya sendiri sebagai seorang wanita, bersikap sopan dan mempunyai etika. Wanita yang menghormati dirinya sendiri mempunyai keyakinan dan tahu apa yang baik dan buruk diperlakukan oleh seorang lelaki terhadap dirinya. Jadi dia tahu apa yang dia inginkan dan mahu elakkan serta menjaga maruah dirinya. Dia tidak akan merendah-rendahkan dirinya dan tidak akan membiarkan lelaki memperlakukan dirinya sesuka hati.

8. Simpati dan prihatin.

Lelaki suka wanita yang murah hati, mengambil berat, simpati pada nasib yang susah, sayangkan kanak-kanak dan tidak memilih bulu. Kebaikan yang wajar dan spontan mencerminkan hati yang mulia. Ada kecantikan dalaman pada dirinya yang memancar keluar dengan indah & mempesona…

Recent search terms:

  • adakah lelaki suka wanita mengambil berat tentang dirinya

Rekaan tangan elektronik 3D ceriakan pesakit kanser

KOTA BHARU: Syawal tahun ini pastinya membawa keceriaan kepada bekas pesakit kanser tulang kerana menerima sumbangan tangan cetakan elektronik 3D yang direka khas untuknya.

Farahdina Che Fauzan, 16, yang kehilangan tangan kirinya apabila terpaksa dipotong kerana penyakitnya dua tahun lepas, meluahkan rasa syukur dan terharu di atas keprihatinan pihak yang tampil membantunya.

“Meskipun bantuan tangan cetakan elektronik 3D boleh melakukan pergerakan bahagian jari sahaja, namun saya rasa selesa dan ringan kerana beratnya hanya 600 gram, “ katanya kepada Bernama di sini.

Anak sulung pasangan Hanismulizuana Mustaffa, 38, dan Che Fauzan Che Ahmad, 46, kini dalam peringkat percubaan menggunakan tangan cetakan elektronik 3D itu yang diaktifkan melalui Bluetooth dengan menggunakan telefon pintar.

Hanismulizuana berkata sejak Farahdina menggunakan tangan cetakan elektronik 3D itu, beliau dilihat lebih berkeyakinan dan berani untuk berdepan dengan masyarakat.

“Alhamdulillah, keadaan fizikal badannya ketika dia berjalan sekarang juga dilihat lebih lurus (seimbang) berbanding ketika tidak mendapat bantuan tangan cetakan elektronik 3D,” katanya.

Pereka tangan cetakan elektronik 3D itu, Sujana Mohd Rejab, 48, mengakui penciptaannya agak mencabar kerana prototaip model pertama itu berbeza dengan ciptaannya sebelum ini.

Farahdina Che Fauzan, 16, menunjukkan cara menggunakan tangan cetakan elektronik 3D yang direka khas untuknya. Farahdina kehilangan tangan kirinya apabila terpaksa dipotong kerana penyakit kanser tulang dua tahun lepas. – Foto Bernama

“Dalam kes Farahdina, saya tiada rujukan khusus untuk mereka cipta bahagian bahu yang menyambung dengan badannya, hanya bantuan khidmat nasihat mengenai pergerakan tangan daripada Hospital Universiti Kubang Kerian.

“Insya-Allah, selepas ini akan ada lagi proses pembangunan dan penyelidikan (RnD) supaya ia lebih banyak berfungsi seperti boleh menggerakkan siku dan bahu,” katanya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Orang Kota Bharu (POKB) Datuk Sheikh Ahmad Dusuki Sheikh Mohamad berkata pihaknya menjalinkan kerjasama dengan Sujana bagi menghasilkan tangan bionik baharu yang lebih efektif bagi menggantikan tangan cetakan elektronik 3D.

Memandangkan Farahdina adalah seorang daripada anak angkat persatuan itu, katanya, POKB akan terus memantau kebajikan beliau termasuk menanggung kos rawatan kemoterapinya.

– BERNAMA

Penimbang sayur buat muka ‘ketat’, tengok apa wanita ini lakukan

SEORANG wanita bernama Adlil Rajiah menceritakan pengalamannya berurusan di sebuah SEBUAH pasar raya.

Adlil cuba untuk Senyuman dengan seorang pekerja lelaki yang bertugas di kaunter timbang sayur sebagai tanda hormat namun tidak dibalas.

Menerusi status Facebook yang telah dimuat naik oleh Adlil, wanita itu mencoretkan kisah yang dihadapinya bersama lelaki tersebut.

“I went to Giant to buy some sayur.
So masa beratur nak timbang tu,
saya perhati je muka brother kat penimbang tu.
Ketatnya la haiii.

Saya cakap dalam hati–
kalau aku bagi pikap line confirm dia tak gelak ni. Ketat sangat nih.

So I just smiled looking at him,
sambil dalam hati saya doakan semoga Allah berikan dia good news sampai dia boleh senyum lebar selebar lebarnya.

Bila sampai giliran saya untuk timbang–
muka dia masih ketat.
Langsung tak pandang saya.
Apatah lagi nak senyum.

Ah lantak lah.
Habis timbang,
saya ambik sayur saya, dan cakap–

“Terima kasih.”

Tiba-tiba brother tu pandang saya.
And he said–

“Sama-sama kak. Akak lah orang pertama yang cakap terima kasih kat saya hari ni. Kalau semua pelanggan macam akak, pandai cakap terima kasih, semangat lah sikit saya nak kerja jaga penimbang nih.”

Andddddd he was SMILING!
Sampai nampak gigi dia yang cantik tersusun.

MasyaAllah.
How a simple “thank you” can actually lift up someone’s mood.

Saya sendiri tak sangka,
dan mungkin Allah dah makbulkan doa saya,
so terus saya jadi good news untuk mamat tu.

But Alhamdulillah,
I’m happy that Allah gerakkan lidah saya untuk ucap terima kasih and be the reason for his wide smile.

So moral of the story —
never underestimate the power of “terima kasih”.

We never know how empowering it can be to boost people’s emotional drive.

So jom hidupkan budaya berterima kasih–
walaupun kat benda-benda kecik atau common sense.

Kita berterima kasih bukan sebab nak menghargai semata-mata, tapi sebagai tanda syukur kerana Allah permudahkan urusan kita melalui orang-orang tersebut.

Walaupun kepada penimbang sayur,
atau kepada pengutip sampah,
atau tukang cuci jamban.

TERIMA KASIH.

Dan sebagai ibu bapa,
untuk tanam budaya terima kasih dalam diri anak-anak, we have to lower down our ego and always say thank you to our children.

When they listen to us, say thank you.
When they kiss us, say thank you.
When they finish their food, say thank you.
When they behaved, say thank you.
When they help people, say thank you.

Tak luak pun hormat mereka terhadap kita,
bila kita berterima kasih kepada anak-anak.
Malah anak-anak akan semakin hormat dan hargai ibu bapa, insyaAllah.

The best parenting is through AKHLAK.
Kan?

Haa. Kemain berguna moral lesson yang aku dapat daripada brother penimbang tu tadi.
Terus abadikan sebagai status FB.

Apa pun,
saya percaya hidup kita pasti akan gembira,
bila kita tahu menggembirakan dan menghargai orang lain.

Because we always receive the vibes you send out.
Happy Monday, peeps!” tulis Adlil.

Setakat ini, status Adlil mendapat 670 komen serta 6,00 perkongsian daripada pengguna Facebook.

Sumber : Adlil Rajiah/Awani/Malaysiaviralstory

7 Perlakuan Suami pada Isteri yg Sarat Hamil Ketika Tidur, Lihat Kesemua Potret yg Cukup Mencengangkan

Ada yang cakap bahawa wanita yang hamil itu malah sentiasa kelihatan lembih cantik dati biasa.

Tapi ada yang juga yang kata kalau wanita yang tengah hamil nampak buruk bila .

Wanita kalau tidur mukanya mangap, rambutnya berserabai dan sebagainya.

Sebab itu, banyak wanita yang taknak bergambar saat mereka tidur atau bangun tidur.

Seorang jurugambar dari Rusia telah memperlihatkan dua persepsi tentang wanita ketika hamil.

Dia adalah Jana Romanova, jurugambar yang menghasilkan gambar-gambar yang menunjukkan wanita yang sedang hamil saat tidur.

Gambar-gambar ini juga menunjukkan bagaimana perlakuan suami terhadap istrinya yang sedang hamil.

gambar-gambar ini diberi tajuk  “Waiting”.

1. Bermula dari Tak sengaja

2. Tidur agak berjauhan

3. Posisi tidurnya yang sama

4. Tidur bersama anak

5. Suami selalu terjaga

6. Menjaga si isteri

7. Memeluk isteri

Pasangan ini nampak lebih romantik, bila mana saat tidur si suami memeluk istrinya yang sedang hamil.

11 Gambar Apartment Sempit Penghuni Miskin Di Hongkong


Sewa rumah di Hong Kong amatlah mahal sehingga golongan kurang berkemampuan terpaksa menyewa “apartment mini” sebesar 40 meter persegi. Di sinilah mereka berehat selepas bekerja sepanjang hari. Paling sadis kerana ruang yang terhad, tanda terpaksa digunakan sebagai dapur memasak. Di bawah ialah siri gambar yang diambil oleh Benny Lam yang menunjukkan pemandangan di dalam bilik kecil dari pandangan penghuninya.

#1 Sekitar dapur + tandas apartment


#2 Sekitar dalam bilik tidur + ruang tam upemilik apartment





7 Perkara Yang Boleh Korang Lakukan Sebelum Ramadhan Tiba

Tidak lama lagi, umat Islam akan menyambut kedatangan bulan Ramadan al-Mubarak, iaitu bulan suci yang padanya terdapat pelbagai kenikmatan dan anugerah. Bulan Ramadan bukanlah sekadar menahan lapar dan dahaga sahaja tetapi terdapat juga hadiah lain, antaranya malam Lailatul Qadar yang lebih baik daripada 1000 bulan.

Selain itu, dalam bulan mulai ini juga doa-doa kita akan mudah dimakbulkan oleh Allah SWT, serta diganjarkan dengan pahala yang berlipat kali ganda. Sungguh sayang Allah pada umatnya sehingga diberikan angerah bulan ini. Baik, dalam menyambut kedatangan bulan Ramadan ini, setiap Muslim hendaklah mengetahui perkara yang perlu dilakukan, serta amalan-amalan yang disyariatkan oleh Allah dan para RasulNya. Apakah amalan-amalan itu?

1. Banyak Berdoa

Banyakkanlah berdoa. Berdoalah apa-apa jua hal yang membawa kebaikan kepada kita semua. Paling penting, berdoalah agar diberikan peluang untuk bertemu dengan Ramadan dalam keadaan sihat sejahtera supaya dapat melaksanakan segala ibadah dengan baik. Sebabnya, pada bulan inilah waktu yang tepat untuk kita mengejar pahala ibadah yang berlipat ganda itu.

2. Bersyukurlah dan Memuji Allah

Kita ini hanyalah hamba Allah, jadi bersyukurlah atas apa-apa jua yang Allah berikan pada kita. Tambahan lagi apabila mendapat kesempatan utuk bertemu dengn bulan yang dirahmati ini.

Ingat, Ramadan ini adalah nikmat besar yang Allah SWT berikan untuk kita beribadah kepadaNya. Jadi inilah peluang untuk tunjukkan ketaatan kita untuk meraih sebanyak-banyak pahala dan kebaikan. Lalu bersyukurlah dengan selalu memuji Allah SWT dan jangan lalai beribadah kepadaNya.

3. Sambutlah Ramadan dengan Gembira

Bergembiralah dengan kedatangan bulan Ramadan ini. Sesungguhnya Rasulullah SAW juga selalu memberikan khabar gembira kepada para sahabat setiap kali tibanya Ramadan.

Sabda Baginda;

“Telah datang kepada kalian bulan Ramadan, bulan yang penuh berkat. Allah telah

mewajibkan kepada kalian untuk berpuasa. Pada bulan itu Allah membuka pintu-pintu syurga dan menutup pintu-pintu neraka.”

(Hadis Riwayat Ahmad)

Para solihin juga sangat gembira dengan kedatangan bulan Ramadan yang penuh kerahmatan ini. Jadi ayuhlah kita juga mengikuti mereka dengan bergembira menyambut Ramadan, jangan awal-awal lagi memikirkan kelelahan berpuasa pula.

4. Mempelajari Ibadah

Waktu inilah masa yang sesuai untuk mempelajari atau mengulangkaji semula setiap ibadah. Kadang-kala ada yang kita sudah lupa dan terkeliru, contohnya solat sunat Tarawih yang dilakukan hanya dalam bulan puasa, mungkin ada bahagian yang kita ingat-ingat lupa.

Jadi pelajarilah semula ibadah ini kerana wajib bagi setiap mukmin untuk beribadah dengan caran yang betul dan tepat.

5. Bertekad untuk Melakukan Kebaikan

Bulan Ramadan datang sekejap sahaja, hanya sebulan. Jadi selama Ramadan itu tiba, tetapkanlah matlamat untuk beribadah sebanyak mungkin. Tekadlah untuk berpuasa penuh, mendirikan solat sunat Tarawih setiap malam, bersedekah sebayak-banyaknya, membaca al- Quran sehingga khatam dan pelbagai lagi amalan mulai lain.

Jangan hanya memikirkan tentang hari raya saja, sehinggakan sebelum puasa lagi baju raya sudah berhelai-helai ditempah.

6. Berusaha Meninggalkan Dosa Dan Amalan Buruk

Jika ada amalan dan perbuatan buruk yang sering kita lakukan sebelum Ramadan, tinggalkanlah atau bertaubatlah! Jangan ulangi lagi. Berazamlah untuk meninggalkan perbuatan itu selama-lamanya. Ini kerana Ramadan adalah bulan taubat.

Paling penting, jangan cemari bulan mulia ini dengan perbuatan-perbuatan munkar dan dimurkai Allah SWT.

“Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman, supaya kamu beruntung.”

(an-Nur : 31)

7. Biasakan Diri dengan Amal Ibadah

Sebelum tibanya bulan Ramadan ini juga, biasakanlah diri dengan amalan-amalan soleh. Ini kerana apabila tibanya bulan Ramadan nanti, kita sudah pun bersedia untuk meneruskan amalan dengan lebih banyak dan terus komited.

Bahkan apabila tiba 10 malam terakhir Ramadan pula, kita sudah membuat pecutan akhir dengan banyak lagi amal ibadah. Jangan apabila tiba Ramadan, barulah kita hendak memulakan ibadah. Sudah pasti banyak yang ketinggalan nanti.

Kesimpulannya, dalam bulan Syaaban ini pun kita sudah boleh bersedia untuk menyambut Ramadan dengan amal ibadah dan perbuatan-perbuatan yang bermanfaat. Selain itu, sambutlah juga keberkatan Ramadan ini dengan meninggalkan perbuatan terlarang dan maksiat sebagai menghormati kemulian bulan barakah ini.

Ingat, Ramadan hanya sekali dan tahun depan belum tentu kita bertemu lagi dengan bulan mulia ini. Jadikanlah Ramadan akan datang ini seperti Ramadan terakhir kita agar kita lebih khusyuk beribadah dan menhayati kehadiran Ramadan itu. Semoga segala niat dan amal ibadah kita diterima Allah SWT, amin. | #MalaysiaviralstoryDakwah

Hati-hati Dengan Perempuan Pemalas

Assalammualaikum.

Apa yang saya nak cerita ni memang perkara yang jadi depan mata saya. Saya perhati. Sebab kalau nak tegur, nampak macam hal remeh tapi sangat penting sebenarnye.

Masa saya kerja, duduk 1 rumah sewa dengan kawan kawan baru. Muka cantik. Kalau tengok barang penjagaan muka memang banyak. Siap makan collagen bagai.

Dalam rumah tu ada 6 orang , cuma saya sorang je yang solat, yang ada telekung, yang ada sejadah. Walaupun kadang ada terlalai terutamanya subuh, tapi saya usaha jugak. Sampai waktu break kerja, memang akan cari masa untuk solat.

Kadang malu ada kawan datang rumah nak tumpang solat, nak pinjam telekung tak ada pulak (selalu kalau period saya akan basuh telekung).

Housemates saya tu masing masing suka makeup. Foundation,compact powder, lipstick, eyeliner dan mascara tu wajib lah pakai. Ada yang jenis jaga aurat pakai handsocks pakai inner neck, tapi tak solat. Senang cakap hipokrit lah. Tapi saya diamkan.

Tapi yang saya perasan, bukan setakat malas solat, nak kemas bilik pon malas. Dapur jangan cakap lah. Kalau makan tumpah tumpah atas carpet tu dorang akan biar sampai kering sehingga lah saya sendiri yang tolong bersihkan carpet. Sudah lah pemalas, pengotor pulak.

Saya ni pon bukan nye alim, pakai jugak seluar ketat, baju ikut body. Tapi sekurangnya hal hal macam tu boleh lah berfikir. Bukan untuk kepentingan diri je, tapi dah nama duduk serumah kena lah sama sama jaga kebersihan.

Kalau cantik depan lelaki, tapi pemalas dan pengotor tak guna jugak kan?

Bila dah kawin pulak, saya lihat sendiri keadaan rumah mertua saya. Ya ampun. Sampai saya tanya suami ” kat rumah ni tak ada orang perempuan ke?”

Adik beradik ipar ( 3 orang) saya yang perempuan category alim. Tudung labuh. Bekas budak sekolah agama. Tapi kerja rumah malas gila nak buat. Bukan kita mengharap dia buat kerja untuk kita, tapi malu lah dari zaman saya belum kawin jadi tetamu sampai dah masuk keluarga tu, keadaan rumah macam tu.

Bangun lambat. Duduk terperap dalam bilik layan cerita Korea. Kalau lepas makan basuh pinggan sendiri je bukan nak tolong basuh sekali untuk anak buah or budak budak kecik lain. Kalau disuruh buat kerja, macam orang kena paksa.

Paling sedih, yang tukang masak kat rumah tu nenek dorang yang dah tua tu. Sikit pon tak nak tolong. Akak ipar saya pulak, dia hanya masak ikut mood dia je. Itupon ikut selera tekak dia. Kadang masak spaghetti, mana lah orang tua tu nak makan spaghetti.

Basuh berak anak, mandi anak pon harapkan suami / adik lelaki yang buatkan. Buat anak pandai, jaga anak malas. Barang mainan anak dia bersepah atas lantai pon dah tengah malas baru nak kemas. Kat rumah tu ada orang tua yang agak uzur, penglihatan pon kurang, kalau dia terpijak mainan kecik tu macam mana? Lagi teruk uzur kalau jatuh

Mertua saya sibuk kerjaa masing masing bekerja sebagai guru. Bila saya balik rumah mertua, saya lah yang tukang sapu, tukang mop, tukang sidai baju, tolong masak, tolong kemas. Saya tak kisah kalau saya buat untuk mertua dan nenek. Yang saya geram nye adik beradik ipar perempuan yang lain tu. Pemalas!

Sampaikan saya sendiri tengok suami saya yang menyampu mop lantai bila ada tetamu nak datang. Mana keluarga perempuan yang lain? Terkangkang dalam bilik?

Kalau kat ig kat Facebook, update macam orang baik, alim, rajin. Tapi hakikat?

Suami saya memang dah lali dengan perangai adik beradik perempuan kat rumah tu. Sebab tu suami saya prefer duduk rumah bujang. Kerja jauh jauh.

Saya harap apa yang saya cerita ni buka mata hati yang ada perangai macam ni, ataupun yang mungkin jumpa orang macam ni.

1) muka cantik, pandai bergaya tapi tak solat
2) muka cantik, pandai bergaya tapi pemalas dan pengotor
3) muka cantik, alim tudung labuh tapi tak solat
4) muka cantik, alim tudung labuh tapi pengotor dan pemalas buat kerja rumah

Lelaki, hati hati lah kalau jumpa perempuan yang cantik dan “alim”. Kalau boleh sebelum kawin, tanya keluarga terdekat perangai perempuan tu macam mana kat rumah. Tak pon buat spotcheck rumah or bilik dorang dulu. Kalau bersepah dan berbau tu, hmmm faham faham lah. – Zulaikha | Malaysiaviralstory

Buat Malu Orang Datang Supermarket Datang Naik Motor Tapi Blanja Macam Orang Berkereta

KUALA LUMPUR – “Kalau tak ada kereta, buat cara tak ada kereta,” demikian status atau moment seorang pengguna aplikasi WeChat bernama Sarah Coco yang viral di media sosial sejak beberapa hari lalu.

“Ini aku nak beritahu sikit, kalau tak ada kereta tu, buat cara tak ada kereta, tak payah nak eksyen sangat belanja di supermarket bawa troli, ambil barang macam datang bawa van. Padahal bawa motosikal saja.

“Kemudian bila nak balik, sumbat barang dalam beg galas penuh, di bakul sumbat penuh dan bonceng di belakang macam beruk. Buat malu orang yang datang supermarket saja bawa motosikal buruk. belanja acah-acah berkereta.

“Aku rasa perempuan itu mak dia agaknya sebab perempuan itu nampak tua. Kesiannya mak dia dapat anak tak berguna dan tak mampu bawa dia pergi belanja naik kereta. Hahaha! Opss!” tulisnya.

Moment yang ditulis Sarah Coco itu kemudian sampai ke pengetahuan lelaki berkenaan, Mohd Nashiruddin Mokthar, tampil membalas kenyataannya yang biadab itu.
“Kepada Sarah Coco atau sesiapa yang mengenali Sarah Coco itu, tolong sampaikan apa yang saya nak pesan. Berkenaan post dia di WeChat, saya tahu dia maksudkan saya sebab tadi di shop mall, kami ada berselisih faham terlanggar troli saja ceritanya.

“Saya masih cam lagi muka dia tetapi tidak sangka sampai dia buat post begitu. Memang itu ibu saya, orang yang saya paling sayang dan awak dah silap. Ibu saya tak pernah pun rasa menyesal dan tak pernah pun anggap saya anak tak guna kerana tidak mampu berikan dia kemudahan.

“Memang saya orang miskin, tak mampu untuk beli kereta dan saya kerja sebagai pengawal keselamatan sahaja. Tetapi Alhamdulillah bersyukur dengan apa yang ada sekarang. Masih mampu untuk meneruskan hidup. Masih mampu menunaikan hajat ibu untuk ke Mekah.

“Biar diri terasa susah asal ibu dapat penuhi impiannya. Tak apa Sarah Coco, saya maafkan awak. Setiap manusia tidak pernah lari dari membuat kesilapan. Kami sudah biasa dihina dan dikeji tetapi kami tetap kena kuat kerana ini diri kami dan ini hidup kami,” tulisnya.

Semoga menjadi pengajaran kepada pengguna media sosial yang lain. Jangan sewenang-wenangnya menghina dan mengeji orang lain kerana kita tidak kenal dan tahu akan kesusahan mereka. Bersyukur dengan apa yang kita ada dan usah dibanding-bezakan dengan mereka yang tidak berkemampuan sehingga timbul penyakit hati yang boleh merosakkan akhlak diri.

Trend Ibu Muda Sekarang Mengandung

Assalamualaikum…

Kalau confession ni disiarkan terima kasih banyak-banyak.

Aku kat sini nak share apa yang Dr OnG aku share. Doctor aku dah 30 tahun in service. In fact she is our family friend. Jadi dia dah kira macam mak sedara aku lah.

Aku bukan orang dari medical background. Maaf kalau ada term yang salah. Dan info yang tak lengkap.

Dia inform aku, sekarang ni ada trend. Trend percaya google. Percaya FB dan penjual supplement.

1. Virgin Coconut Oil (VCO) mudahkan bersalin

Sebelum aku cuba VCO untuk ‘mudahkan’ proses bersalin aku, aku consult Dr ni. Aku gelar dia Dr J.

First thing dia cakap kat aku adalah. NO! Ada patient dia yang ambil VCO dari usia kandungan 7 bulan. Dapat komplikasi. Tumpah darah. Sampai kena buang rahim. Itu kes paling teruk. Ada juga cases lain iaitu kes tumpah darah. Details kenapa VCO sebabkan ni aku tak pasti.

Dr tu tanya aku kenapa aku nak ambil. Aku just cakap testimoni orang dan dah ada few kawan yang ambil kata memang mudah bersalin. Jadi dia tanya aku lg. How much is the dosage? How do know of it is too much or not? Siapa yg sesuai? Siapa yang tak?

Aku terdiam. Secara halus dia cakap. Pengambilan VCO ni tak ada ujian klinikal. Ambil atas dasar testimoni dan pesanan dari orang yang takde medical background pun. Tambahan seller tu suruh aku beli dua botol 50ml dan suruh start minum dari bulan ke 7. Kalau sukat dalam 2 sudu besar sehari.

Bila aku inform seller tu Dr J tak bagi amik. Dia macam cakap Dr J karut. Ramai je yang dah ambil. OK je. Sihat je. Senang beranak. Blablabla. Aku malas nak panjang cerita. Jadi aku cuma cakap kat dia aku akan follow Dr J. Kalau aku punya heart beat stop nanti Dr J yang akan berjoget CPR aku kat labor room. Bukan dia. Dengan izin Allah kalau aku survive, Dr J yang cuba selamatkan aku. Bukan dia.

Dia senyap dan stop push aku untuk beli.

Mesti ada yang cakap, aku dah ambil VCO ok je. Mungkin yg mana ambil dan tak ada komplikasi tu memang sesuai ambil. Kalau takde ujian klinikal macam mana nak tau siapa sesuai, siapa tak? Tak kan kita nak main tikam ekor dan lihat siapa yang kena?

2. Gentle Birth

Gentle birth adalah beranak tanpa apa-apa intervensi perubatan. Ala-ala macam zaman bidan dulu-dulu.

Pain management tanpa ubatan. Posisi beranak yg selesa. Dan macam-macam lagi. Tapi yg pasti au natural. Dan mereka kebanyakannya anti vaksin. Lepas anak dilahirkan, vaksin injection macam BCG dan Hep B tak akan diambil. Begitu juga vit K injection. Dan mereka tak mau CTG semua tu.

Aku, mak aku dan Dr J pernah kopi2 lepas check up. Dr J trauma nak ambil patient gentle birth. Diorang guna term GB. Bila patient tu nyatakan hasrat untuk buat GB, Dr J akan tolak dengan cara terhormat. Sebelum tu dia pernah ambil juga. Tapi satu kes buat dia terus tolak. Kita gelar kes ni kes patient B.

Patient B ni nak beranak anak first. Sejak admit dia langsung tak bagi Dr J untuk check berapa bukaan. Ikut etika, Dr tak boleh buat apa2 yang patient tak benarkan. Tahu2 patient B dah nak terberanak sangat-sangat dan ditolak masuk labor room.

Masuk labor room dia tak nak baring. Dia nak menonggeng. Dr J ikut kan je. Sebab fikirkan itu posisi yg dia selesa. Dr J pernah je sambut baby dalam keadaan mak berdiri. Tapi Dr J mula marah bila dia taknak push bila disuruh. Dia macam nak push bila dia nak push. Ikut guts feeling dia.

Bila anak dia keluar, anak patient B longlai. Worst fear Dr J, yang baby dia dah brain damaged. Baby dia langsung tak menangis. FYI to GB believers bila anak tak menangis tu maknanya baby tu calm. Tapi untuk Dr tu benda paling menakutkan. Baby patient B diberi pada Dr Kanak2 untuk resus. Patient B sibuk minta anak dia untuk skin to skin dengan baby dia.

Masa ni Dr J dah hilang sabar dan terus marah patient B.

“Skin to skin apa?! For God sake we are trying to save this baby’s life!”

Dia dengan husband dia terkedu. Baby tu dihantar ke HKL dengan ventilator sebab hospital Dr J takde capacity untuk handle.

Seminggu lepas tu patient B datang semula untuk follow up dengan Dr J. Dr J tanya la khabar baby. Dengan muka kosong, dia cakap dia baru kebumi masa hari ke 6. Dr J marah geram sedih. Dia cuma boleh lafaz takziah dan Innalillah. Nak maki patient B pun, benda dah jadi.

Dr J cakap yg buat dia paling trauma adalah muka patient B. Macam tak ada penyesalan langsung. Memang baby tu meninggal sebab ajal. Bayangkan orang yg bawa kereta secara melulu sehingga menyebabkan kematian, boleh ke kau cakap pada hakim di mahkamah itu ajal orang yang mati tu walaupun memang jelas kau yang cuai.

Sejak tu, dia tolak patient GB. Nak GB tolong tukar Dr.

BTW, hospital Dr J ni takde lah paksa ambil ubat tahan sakit dan csect orang sesuka hati. Macam kes aku sendiri, walaupun baby agak besar dia galakkan aku untuk cuba normal. Tak pernah sekali pun dia sebut ambil epidural lah apa lah.

Dia dan kawan2 dia sendiri ada buat hypnobirthing dan kelas ante natal. Mereka semua Dr pakar. Tapi kita ni, nak juga percaya yang entah siapa-siapa bagi talk dan nasihat.

3. Ibu muda hantu FB

Ibu muda hantu FB ni ada beberapa jenis. Jenis yang nak live masa check up. Jadi bila dia sibuk nak live, apa Dr cakap tak mahu dengar betul2.

Ada juga yang melawan Dr sebab dengar apa yang dia baca di FB. People shared it on FB! It must be true! Right?!

Ada juga jenis yang nak bawa videographer dan photographer ke labor room. Itu lagilah buat Dr J meluat. Nak buat kenduri pula dalam ni. Merimaskan kerja dia.

Dan macam2 lagi.

Kepada semua bakal mak, jadilah mak yang bertanggungjawab. Jangan lah ikut nafsu kita. Dengarlah nasihat pakar. Tak salah nak natural, tapi berpada lah.

Bakal bapak, ye bini kamu yang beranak tapi kamu selaku suami pun jangan lah nak ikut sangat apa yang isteri kamu nak buat kalau kamu sendiri tahu ia memudaratkan –MamaMuda | Malaysiaviralstory

Thanks.

‘Saya kurus sebab semangat diet nak kahwin’ – Nak kurus dalam 21 hari? Follow tips lelaki ini

Lain orang lain cara, jangan ikut kalau badan tiada daya ketahanan yang tinggi. Saya bukan pakar fitness, tetapi ia berkesan pada saya. Bila badan dah naik, saya akan diet sekejap. Dan bila badan dah slim, saya makan macam-macam semula. Ambil yang baik, yang buruk buang jauh-jauh.

NO CARBO, NO SUGAR, NO FRUIT

Tempoh pembasmian lemak asal dalam badan selama 14 hari. Tanpa karbo, tanpa gula dan tanpa buah. Tenaga dari lemak asal dalam badan akan digunakan untuk memproses protein yang kita makan 14 hari pertama.

Untuk menu selama 14 hari:

Sarapan pagi – tiga biji telur setiap pagi
Makan tengah hari – Ayam goreng, grill, bakar 1/4 (beli je)
Makan malam (sebelum 7 petang) – Sup sayur hijau, ayam atau daging

Makanlah berkilo-kilo protein setiap hari. Lagi banyak kilo turun sebab lemak-lemak asal dalam badan bekerja sekuatnya untuk membakar protein yang kita makan.

Ingat, disiplin mesti kuat. Seriously saya tak ambil karbo, gula dan buah selama 14 hari. Sayur yang dalam kategori buah pun saya elakkan. Tak tipu. Seafood pun tak makan. Air kosong sahaja 3 liter sehari.
Selepas 14 hari pembasmian lemak dalam badan, hari ke-15 bolehlah makan karbo. Tetapi makan karbo 1/4 dari kebiasaan saja. Kalau selalunya 4 senduk nasi, jadikanlah satu senduk saja. Lebihkan lauk. Yang penting jangan skip makan. Ramai anggap/tahu saya kurus sebab sakit. Sebenarnya saya buat atkins. Dulu saya kena marah sebab diet, kurus sangat. Semua keluarga, rakan sekerja tak suka saya kurus. Nenek pun marah.
Jadi saya bagi alasan kurus kerana sakit, jadi orang tak marah, kasihan adalah. Kebetulan masa itu saya sakit kaki, masuk wad. Semua percaya itu faktor saya kurus. Sorry kawan-kawan, saya memang sakit tetapi saya kurus sebab semangat diet nak kahwin.- Razak Rahim | Malaysiaviralstory

Go to Top

Send this to friend