Category archive

Story Islamik

10 Sifat Isteri Buat Rezeki Suami Mengalir Deras


Ramai suami yang mungkin tidak tahu bahawa rezekinya dengan izin Allah jadi semakin murah malah mengalir deras atas peranan isteri.

Memang tidak dapat dilihat dengan mata kasar, tetapi dapat dijelaskan secara spiritual bahawa 10 karakter isteri ini ‘membantu’ menghadirkan rezeki untuk suaminya.

1. Isteri yang sentiasa bersyukur

Isteri yang sentiasa bersyukur atas semua kurniaan Allah pada hakikatnya dia sedang mengundang tambahan nikmat untuk suaminya termasuk juga rezeki.

Bersyukur punya suami, bersyukur jadi ibu. Anak-anak boleh mengaji, bersyukur. Suami memberi nafkah, bersyukur. Suami memberikan hadiah, bersyukur. Suami mencintai setulus hati, bersyukur. Suami memberi kenikmatan sebagai suami isteri, bersyukur.

“Dan ingatlah ketika Tuhanmu memaklumkan : bila kalian bersyukur, tentu Kami akan menambah (nikmat) padamu apabila kamu mengingkari (nikmatKu) maka sesungguhnya adzabku sangat pedih” (QS. Ibrahim : 7).

2. Isteri yang tawakal

“Dan barangsiapa yang bertawakkal pada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan) nya. ” (QS. Ath Thalaq : 3).

Bila seorang isteri bertawakkal pada Allah tentang rezeki, ketika dia tidak bekerja maka Allah akan mencukupkan rezeki dari jalan lain.

Mungkin tidak melalui dirinya boleh jadi Dia akan memberi rezeki yang banyak pada suami yang kemudiannya diberikan sebagai nafkah yang cukup buat dirinya.

3. Isteri yang baik agamanya

Rasulullah s.a.w menjelaskan bahawa wanita dinikahi kerana empat perkara. Kerana hartanya, kecantikannya, nasabnya dan agamanya.

“Pilihlah kerana agamanya, nescaya kamu beruntung” (HR. Al Bukhari dan Muslim).

Cuba kita perhatikan, tidak ada satu pun keluarga yang jika semuanya patuh pada Allah lalu mereka mati kelaparan atau kebuluran. Tapi bagaimana dengan seorang suami yang bergelumang maksiat tapi namun rezekinya lancar?

Boleh jadi Allah akan memberi rezeki pada isteri dan anak-anaknya melalui dirinya. Boleh jadi kerana takwa sang isterinya dan bayi yang belum berdosa, lalu Allah mempermudah rezekinya. Suami ini sebenarnya berhutang pada isterinya.

4. Isteri yang banyak beristighfar

Diantara keutamaan istighfar ialah mendatangkan rezeki. Ia dapat dilihat dalam Surah Nuh ayat 10 sampai 12.

“Maka saya katakan pada mereka, ‘Mohonlah ampun pada Tuhanmu’, sesunguhnya Dia adalah Maha Pengampun, pasti Dia akan mengirimkan hujan padamu dengan lebat, memperbanyak harta dan anak-anakmu, mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (juga di dalamnya) sungai-sungai untukmu” (QS. Nuh : 10-12).

5. Isteri yang suka bersilaturahim

Isteri yang suka mengeratkan silaturahim, baik pada orang tuanya, mentua, keluarga serta teman-temannya pada dasarnya dia sedang membantu melancarkan rezeki suami. Sebab keutamaan silaturahim adalah dilapangkan rezekinya dan dipanjangkan umurnya.

“Siapa yang suka dilapangkan rezekinya dan dipanjangkan umurnya hendaklah dia menyambung silaturrahim. ” (HR. Al Bukhari dan Muslim).

6. Isteri yang suka bersedekah

Kita semua tahu tentang ganjaran bersedekah. Keutamaan sedekah itu misalnya dijelaskan dalam surat Al Baqarah, bakal dilipatgandakan Allah sampai 700 kali ganda. Dan ia boleh dilipatgandakan lebih dari itu menurut kehendak Allah.

Apabila isteri yang mendapat nafkah dari suami, lantas sebahagiannya digunakan untuk sedekah, mungkin tidak dibalas melaluinya.

Boleh jadi dibalas melalui suaminya. Jadilah pekerjaan suaminya lancar, rezekinya melimpah.

“Perumpamaan orang-orang yg menafkahkan hartanya di jalan Allah sama beserta sebutir benih yg menumbuhkan tujuh bulir, pada tiap-tiap bulir ada seratus biji. Allah melipatgandakan (ganjaran) buat siapa saja yang dia kehendaki. Dan Allah Mahaluas lagi Maha tahu. ” (QS. Al Baqarah : 261).

7. Isteri yang bertakwa

Orang yang bertakwa bakal menerima jaminan rezeki dari Allah SWT. Bahkan bakal mendapatkan rezeki menurut jalan yang tidak disangka-sangka.

Firman Allah dalam surat Ath Talaq ayat 2 dan 3.

“Barangsiapa bertakwa dalam Allah, nescaya beliau bakal mengadakan jalan keluar baginya serta memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka” (QS. At Thalaq : 2-3).

8. Isteri yang selalu mendoakan suaminya

Allah SWT adalah Maha Pemberi rezeki. Jadi jangan bersandar kepada usaha kita semata sebaliknya banyakkan berdoa memohon kepadaNya. Doakan suami supaya selalu mendapatkan limpahan rezeki berdasarkan Allah, serta yakinlah apabila isteri berdoa, Allah akan mengabulkannya.

“Dan Tuhanmu berfirman : Berdoalah kepadaKu nescaya Saya kabulkan” (QS. Ghafir : 60).

9. Isteri yang mengamalkan solat dhuha

Solat dhuha adalah solat sunat ganjarannya luar biasa.

“Pada tiap tiap pagi, lazimkanlagh atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah, tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah(sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat sembahyang Dhuha.” (HR Al Bukhari dan Muslim)

10. Isteri yang taat serta melayani suaminya

Salah satu kewajipan isteri pada suami adalah mentaatinya. Taat pada perintah suami selagi ia tidak bertentangan dengan suruhan agama. Apa hubungannya dengan rezeki? Bila seorang isteri taat pada suaminya, hati suaminya damai dan tenang.

Dalam keadaan ini suami akan lebih fokus, kreatif dan aktif. Ibadahnya juga lebih tenang, sekali gus rezeki mengalir lancar.

Sumber : Ustaz Iqbal Zain

Recent search terms:

  • keutamaan solat dhuha

Kelebihan Apabila Kita Menjaga Solat 5 Waktu

Before mula cerita biar aku describe dulu sikit2 pasal diri aku laa.. aku ni bukan spesies2 manusia alim bertudung labuh bagai, menjaga ikhtilaf menundukkn pndangan ke ape.. aku jenis perempuan pakai tudung tapi yelaa org kata masih tak cukup sifat pun tudung nya… and aku agak beruntung sebab dikurniakn org kata comel skit laa mukanya.. tapi takde laa sampai se’hot’ gang2 retis.. tapi despite of ‘pakai tudung tak cukup sifat’, ‘tak jaga ikhtilaf’ or ‘berwajah comel skit’ dan kdg2 menyetan dgn kwn2, aku memang jenis yg jaga 5 waktu aku dan jenis tak rapat sangat dengan lelaki – dari zaman sekolah sampai masuk u dan sampai laa masuk alam pekerjaan, even ade yg minat nk berkenalan lebih dari kawan. Setakat borak kawan2 biase tu jelaa paling2 mesra pun.. Dan aku jenis yg pegang prinsip- se setan macamne pun aku, 5 waktu kena jaga and at least quran 1 page 1 hari.

Nak dipendekkan cerita,ade sorang lelaki kt tempat kerja aku ni mmg da lama minat dengan aku dlm setahun.. tapi aku tak pernah respon langsung sebab masetu aku da ade boifren (tunang aku sekarang). Mcm2 laa die buat.. bgi hadiah, bunga, makanan and pernah mintak no aku dari kawan aku.. tapi semua aku tolak dengan baik ( semua menggunakan pengantaraan orang) dan nak dijadikkan cerita dekat tmpt kerja aku, aku ade org bwhan and mmg baik dengan anak2 buah aku.. satu hari mase aku jalan tergelak2 dengan dieorg, mamat yg minat aku tu ternampak.. kes tu beberapa hari lepas aku tolak hadiah dia..

Dan start dari tu aku sakit.. sakit ape aku tak perlu cerita laa dekat sini.. tapi aku smpi pergi buat check up yg bukan2.. 5 ke 6 doctor aku jumpa semua cakap aku sihat.. bile keluar result mcm2 test aku buat semua cakap aku sihat dan normal.. dan entah macamna aku terdetik untuk cuba perawatan islam.. Alhamdulillah aku sembuh mcm biasa lepastu.. tapi org melayu cakap langit tak selalu cerah.. mamat tu still obses dgn aku sampai follow aku dekat parking, tunggu aku dekat toilet, dtg ofis aku and 1 hari aku berjumpa dia depan2 (die kejar aku) aku just cakap secara baik dgn dia tolong jgn ganggu aku lagi, aku bakal berkahwin tak lama lagi.. and starting from that day, aku lagi sakit teruk but i managed to survive..

Tahu ape rahsianya? Bila aku sakit aku lagi mendekatkan diri pada Allah.. aku lagi bnyak menambah ape yg sunat .. dan aku ade kenal dgn sorang ni yg boleh tengok sama ada kau kena buatan org atau sakit yg perlukan perubatan moden – dia cakap ade org yg tak puas hati aku nk berkahwin, and die advise aku utk berubat cepat.. mula2 aku tak percaya yelaa kalau tak betul bole menjatuhkn fitnah.. dan aku lupa bgtau yg semasa aku sakit, aku bole lagi pergi kerja mcm biasa cuma kwn2 aku tegur aku nmpk mcm zombie bejalan..sampai laa 1 tahap, ade seorang makcik (area rumah aku) yg dikurniakn kelebihan dri Allah tengok aku.. die bgtahu aku yg aku mmg terkena sakit yg kena berubat cara islam..die cakap sepatutnya aku sakit lagi teruk tapi sebab aku jaga 5 waktu aku (die cakap aku kuat sembahyang), segala benda yg datang or dihantar pada aku cuma kena sipi2..dan masa awal2 aku sakit sebelum tu aku mmg rajin smbhyg sunat.. seblum ni aku mgku bila aku start kerja tak pernah aku bangun malam utk jumpa Allah..mungkin sebabkan jaga solat 5 waktu tambah dgn amalan2 sunat tu buat aku bole bangkit gi kerja mcm biasa pdhal badan aku Allah aje yg tahu rasa mcmne( dgn izin Allah gak la).. makcik tu mmg org lain semua tahu die bole scan kau ni kaki smyg ke kaki membela ke mcmtu..dan bru aku nmpk betapa sembahyang ni membantu kite dan memelihara kite dari benda2 jahat yg macamni.. dulu aku just fikir kena sembahyang sebab taknak masuk neraka je.. takde pulak terfikir kebaikan sembahyang tu dlm kehidupan seharian..and aku pun ade berubat lagi dengan imam area rumah aku.. die bnyak jugak menurunkan ilmu2 utk aku amalkn.. aku skng Alhamdulillah sihat seperti sediakala dan masih bekerja seperti biasa.. pasal mamat tu die pun da dpt bhgian dia, aku doakn dia dpt hidayah dan bertaubat..

Yg aku nk highlightkan kt sini mcmnepun semua bermula dgn 5 waktu sehari tu.. kite buat yg tu in shaa Allah terbina laa pendinding dalaman tapi dgn mengaji and amalan sunat lain tu menguatkn lagi benteng diri dari benda2 yg kite tak nampak..so kesimpulan dari cerita aku ni.. sesetan mana pun korang jaga lah sembahyang 5 waktu dan ambil laa masa utk mengaji at least 1 page sehari..
Doakn majlis aku dimudahkn.. mudah2an aku tak sakit lagi..

Kredit: Hafni

Recent search terms:

  • Aku Menjaga solat
  • Jaga solat 5 waktu
  • kelebihan solat 5 waktu
Go to Top

Send this to friend