Category archive

Story Travel

Homestay Cool Berkonsepkan Rumah Kayu Melayu Di Melaka Yang Anda Boleh Sewa Serendah RM150

Zaman sekarang bukan senang dapat jumpa rumah kayu klasik tapi mengikut arus kemodenan semasa. Ini kami tampilkan contoh rumah kayu di Melaka yang dimana ianya mempunyai rekaan interior design (ID) yang sangat menarik dengan eleman Melayu klasik bercampur sedikit suasana moden.

Serius, lawa kalau korang nak cuba, unutk bercuti atau menghilangkan stress. Tapi kena la book awal sebab jadual tempahan untuk rumah ini sentiasa penuh lebih-lebih lagi weekend/holiday, kalau nak tempah boleh ke airbnb pemilik rumah tersebut.

Disertakan dengan suasana nature dan mengekalkan konsep rumah kayu yang pasti menarik minat penyewa

Ada kolam renang? ye memang siap kolam renang sekali, korang boleh berendam puas-puasa, basikal pun anda bagi anda yang nak ronda kawasan sekeliling tempat tersebut. – Malaysiaviralstory.my/airbnb.com.

Recent search terms:

  • homestay klasik melaka
  • homestay melaka ada kolam renang
  • homestay rumah kayu di melaka
  • peniaga tuntut bayaran di tuntutan kecil
  • rumah kayu melaka homestay
  • rumah kayu melayu homestay melaka
  • villa kayu di melaka

Review hotel ini pasti akan membuatkan anda ‘teringin’ pergi bercuti


Mejoriti pengguna di Malaysia ramai  yang menggunakan aplikasi tempahan bilik hotel/homestay secara online kerana ia lebih memudahkan dan menjimatkan. Dengan wujudnya pelbagai aplikasi yang menawarkan pelbagai tawaran serta keistimewaan menyebabkan pesaingan menjadi semakin rancak. Akan tetapi, adakah iklan-iklan bilik hotel dan rating yang diberikan di aplikasi tersebut benar-benar menggambarkan keadaan hotel itu yang sebenarnya?

Seperti yang dikongsikan oleh Abang Fadli, alangkah terkejutnya melihat ‘keunikan’ bilik hotel yang didiaminya di Shah Alam. Dalam lima aplikasi yang digunakannya, rata-rata menunjukkan rating yang dianggap ‘bolehlah’, tetapi apabila tiba di hotel tersebut. Indah khabar dari rupa.

Menginap di sebuah hotel ‘zero’ bintang (ingatkan tiga bintang!) yang terletak di Shah Alam. Menurut aplikasi Tripadvisor, hotel ini bertaraf dua bintang. Online booking dalam 60% fuh agak tinggi bukan?.

“Ini sebuah pengalaman yang berharga. Jangan salahkan saya jika anda tiba-tiba terasa hendak pergi bercuti”. Kata Abang Fadli

Bilik tidur. Lihat lampu meja, sangat unik.

Lampu meja yang mempunyai bentuk yang sangat unik dan kreatif. Terasa nak beli satu.

Lantai lif 3D. Jika dipijak, jubinnya kelihatan bergerak-gerak. Sangat teruja dengan kecanggihan lantai lif hotel ini. 

Lantai lif secara dekat. Jika anda bosan, boleh juga main susun-susun. Ia seperti puzzle dalam lif. Wow! 

Dari dalam lif. Pintu lif telah dicorakkan dengan mural yang penuh dengan seni. Nampak tak? Siapa yang tak nampak, maksudnya…

Setelah keluar dari lif, disambut pula dengan hiasan dinding yang sangat menarik. 

Litar-litar elektrik juga dipaparkan secara kreatif.

Boleh lihat secara dekat. Sebagai cadangan, wayar-wayar itu boleh lagi dikemaskan dengan corak anyaman.

Pemadam api juga menggunakan teknologi yang terkini iaitu pemadam api lutsinar. Saya berasa sungguh selamat. 

Bilik yang tidak menggunakan tombol pintu. Mungkin menggunakan imbasan retina atau suara? 

Tombol pintu yang kreatif.

Suis elektrik yang menawan. 

Melalui tingkap bilik. Boleh menlihat pemandangan yang indah.

Lampu bilik pun meriah.

Televisyen yang sangat mengikut arus kemodenan. 

Suis elektrik yang sangat selamat. 

Tempat atas barangan tandas yang lutsinar dan unik. 

Besi langsir tandas yang sangat bersinar. Mungkin tertakhtakan tembaga.

Wallpaper bilik tandas yang season dan very hipster. 

Penyangkut almari yang efektif. 

<style=”text-align: center;”>

Alat kawalan jauh televisyen yang mempunyai penutup bateri yang lutsinar. Anda tidak pelru lagi tercari-cari alat kawalan jauh yang hilang. warna merah itu menarik perhatian. Bravo!

Setelah diperiksa di laman Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC), hotel ini hanya bertaraf INN dan tidak mempunyai sebarang bintang ataupun orkid.

Tetapi di laman booking hotel secara online, ia menunjukkan keputusan carian seperti yang tersenarai di bawah, yang mana telah membuatkan saya terperdaya.

Booking – 4 star hotel with 5.3/10 rating

Traveloka – 3 stars with 6.5/10 rating

Agoda – 2 stars with 63/100 rating

Trivago – 3 stars with 63/100 rating

Expedia 3.5 stars with 38/100 rating

Kesimpulannya, ini cuma hotel taraf INN dan tiada bintang yang diiktirafkan oleh MOTAC. So, no wonder. But shame on online agents website!

Sumber: Abang Fadli

Berhati-hatilah dalam memilih hotel, perati benar-benar dulu gambar agar  tidak mudah tertipu

Recent search terms:

  • besi penyankut Television

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Pilih ‘Window Seat’ Dalam Flight

Asalkan ada peluang naik kapal terbang, mesti mahu pilih tempat duduk tepi tingkap untuk tengok pemandangan.

Bukan orang Malaysia saja begitu. Pengembara luar negara pun sama. Sebabnya mudah. Ia menawarkan pemandangan yang jarang dilihat dalam kehidupan seharian dan jika destinasi yang dituju itu ‘rare,’ potensi untuk anda seorang saja memperoleh foto yang bernilai sangat tinggi.

Jom kita tengok pemandangan indah lokasi-lokaasi di dunia yang hanya boleh dilihat dari kerusi tingkap kapal terbang.

1. Jika bernasib baik, anda dapat melihat dan merakamkan foto gerhana matahari dari tingkap kapal terbang. Ini memang ‘rare’ dan bakal menjadi kenangan terbaik!2. Terbang ke negara-negara Eropah pada hujung atau awal tahun? Anda berpeluang menatap keindahan tasik yang membeku. ” Let it gooo…Let it gooo…”3. Melihat Puncak tertinggi Afrika yang dilitupi kabus!4. Peluang melihat seni bina Kuil Prambanan, Yogyakarta, Indonesia. Memang menarik!5. Ladang-ladang di Amerika yang menghijau!6. Jika kena pada masanya, anda dapat melihat refleksi Tasik Michigan ketika menghampiri Michigan, Amerika.7. Menatap keindahan ‘Gunung Pemalu’ iaitu Gunung Fuji di Jepun yang agak sukar untuk dilihat secara keseluruhan puncaknya dari bawah.8. Banjaran gunung-ganang di Eropah yang memukau!9.  Melintasi gunung berapi Taranaki di New Zeland. (Kalau Airasia terbang ke kawasan ini kan best!)10. ‘Kagum’ tatkala melihat kawaan hutan yang dibakar dari tingkap kapal terbang.

Bagaimana Nak Ke Jepun Selama 5 Hari Dengan Bajet Bawah RM800?

Nak ke Jepun dengan bajet RM800 boleh ke?, berikut kami kongsikan tips yang telah ditulis oleh Puan Azlin Farida. Kalau rasa ianya bermanfaat, kongsilah dengan rakan-rakan yang lain ya!

Hari Pertama

  1. AirAsia flight ke Osaka jam 1 pagi – redeemed tiket menggunakan points sahaja.
  2. Tiba di Kansai Airport jam 8.30 pagi, beli 1 Day Osaka Pass di Tourist Information kaunter – 2300 yen seorang
  3. Kansai airport ke Shinimamiya Station – 920 yen seorang sehala
  4. Simpan luggage di Hotel Taiyo, hotel booking dan bayar melalui Agoda.com – RM105/semalam bilik 2 orang
  5. Jalan kaki ke Tsutenkaku Tower dan naik sampai ke view deck – Percuma dengan Osaka Pass.
  6. Naik subway untuk ke Osaka Castle dan Osaka Castle Park
  7. Pulang ke hotel > Check in, solat, mandi dan lunch Brahim dari Malaysia
  8. Petang kami ke Tempozan Giant Ferris Wheel, berdekatan Kaikan Aquarium menaiki subway. Naik percuma dengan Osaka Pass.
  9. Tempozan Marketplace untuk ke Tempozan Anipa (indoor mini zoo) – 600 yen seorang.
  10. Dotombori window shopping > Dinner Takoyaki – 500 yen untuk 9 pcs
  11. Tombori River Cruise percuma dengan Osaka Pass
  12. Tamat Hari 1 dan tamat lah pengunaan Osaka 1 day Pass.

Hari Kedua

  1. Check out dan simpan luggage di Hotel.
  2. Jalan kaki ke Shinimamiya Station JR dan beli tiket ke Kyoto Station, beli di vending machine je. Perjalanan
    ambil masa selama 1 jam – 920 yen seorang sehala.
  3. Tiba di Kyoto Station kami beli tiket JR line ke Inari station untuk ke Fushimi Inari via Nara line. Tiada bayaran tiket masuk dikenakan – 140 yen seorang sehala.
  4. Kemudian kami ke Bamboo Forest menaiki JR ke Arashimaya, tiada entrance fee juga. Boleh pilih untuk sewa basikal jalan-jalan sekitar sini. Kami pilih hanya berjalan kaki sahaja. – 240 yen seorang sehala.
  5. Dari Arashimaya kami beli tiket JR direct ke Universal Studio Osaka untuk ambil gambar dariluar dan ke HRC je – 970 yen seorang sehala.
  6. Hard Rock Cafe Osaka, USO souvenir shop dan bergambar di USO globe je, tak masuk dalam USO ye.
  7. Ambil JR dari USO ke Shinimamiya Station – 180 yen seorang sehala
  8. Collect luggage dan dinner di Hotel makan maggi dan Brahim.
  9. Beli tiket subway ke Umeda Station untuk ke Umeda Building untuk menaiki Willer Bas ke Tokyo. Tiket bas beli online dari Malaysia – RM105 seorang/sehala.
  10. Bas akan jalan tepat jam 10.30 malam dan akan tiba di Tokyo jam 7 pagi

Hari Ketiga

  1. Bas tiba di Shinjuku Sumitomo Building tepat jam 7 pagi.
    Apartment AirBnb yang telah kami booking terletak agak luar kawasan dari bandar Tokyo, iaitu di Narita line, berdekatan Ohanajaya Station.
  2. Dari subway Tochomae Station kami beli tiket ke Ueno station. Di sana kena beli tiket lain untuk ke Ohanajaya melalui Kensei Line pulak. – 410 yen seorang/sehala
  3. Kami tiba di Ryu’s Apartment sekitar jam 9 pagi. Apartment 2 bilik ini di sewa dengan kadar sewaan RM302/semalam. Kami berkongsi apartment ini dengan Ecah dan suami yang akan tiba di Tokyo dari Malaysia hari ini.
  4. Since kami cuma akan menginap 2 mlm sahaja, seorang hanya perlu bayar RM187.50/dua malam/seorang.
  5. Ohanajaya ke Ueno melalui Kensei Line 190 yen seorang sehala.
  6. Dari Ueno kami ke Ameyoko Shopping Street untuk window shopping dan makan Kebab – 500 yen
  7. Beli 2-days Tokyo Metro Pass di Akihabara kerana Ueno Station dah tak jual pass ini, jalan kaki je dari Ueno ke Akihabara.
  8. Kami beli subway pass di dalam bangunan Sofmap Akihabara di Level 2 – 1200 yen seorang untuk 2 hari.
  9. Naik subway ke Shibuya untuk ke Shibuya crossing dan Hachiko Statue.
  10. Lepak di Starbucks di dalam Bangunan Tatsuya sambil tengok orang melintas jalan – 500 yen untuk minuman.
  11. Hard Rock Cafe Tokyo
  12. Tokyo Tower – kami tak naik atas sebab hujan renyai, beli poncho di 7 eleven – 100 yen seorang.
  13. Balik ke Ueno Station dan beli tiket Ueno ke Ohanajaya (Metro Tokyo pass tak cover Kensei Line) – 190 yen
  14. Tiba di apartment Ecah dan suami dah sampai. Kami dinner maggi dan Brahim sahaja.

Hari Keempat

  1. Metro Ohanajaya Station ke Ueno Station – 190 yen
  2. Tapau kebab di Ueno dan lepak di Ueno Park sebab hari masih awal, kedai belum banyak buka lagi – 500 yen
  3. Shopping di Ameyoko Shopping Street – bajet sendiri
  4. Oshiage Tokyo Sky Tree. Tak naik pun, lepak bawah tower tengok performance sahaja.
  5. Asakusa – Sensoji Temple
  6. Nakamise Shopping Street (Kaminarimon) – sini souvenir murah jugak. 1 paket ada 3 magnets 450 yen.
  7. Ke Ueno semula untuk shopping dan makan buah strawberry manis dan tembikai – 600 yen untuk buah. (Mahal oi!)
  8. Asahi Headquarters Building
  9. Harajuku – Takeshita Street. Pelbagai fesyen orang Jepun yang pelik boleh di lihat di sini. Ada Daiso besardi sini, 100 yen semua barang.
  10. Tapau Kebab di Harajuku untuk dinner – 500 yen
  11. Metro Ueno ke Ohanajaya – 190 yen

Sedang kami dinner di rumah, kami sempat merasai pengalaman gempa bumi lebih kurang 3 minit. Ketika itu saya sedang duduk makan kebab dan suami sedang berdiri bancuh air.

Gegaran yang mengeluarkan bunyi krik krik macam bangunan nak runtuh tu. Apartment kami dah la di Ground Floor. Risau kena hempap dek bangunan atas je. Tapi pelik tak dengar pun bunyi orang menjerit ke, berlari keluar ke, even kami pun kaget je dalam rumah.

Lepas gegaran reda baru kami tukar pakaian capai bag dan keluar untuk dapatkan info lanjut. Sempat juga saya mesej famili di Malaysia untuk beritahu kedaan kami dan sekelip mata berita pun tersebar di internet danmedia sosial yang gempa bumi baru sahaja melanda bandar Tokyo dengan gegaran 7.8 sr.

Kami terus menuju keluar konon nak ke embassy Malaysia, tak sempat sampai embassy lagi dapat berita yang Airport Narita telah ditutup pada malam tu. Haru biru oi sebab esok dah nak balik KL. Dalam perjalanan nak ke embassy konon nya tu, dapat info yang Ecah dan suami terperangkap dalam JR ketika gempa bumi berlaku.

Mereka pun tak pasti mereka kat station mana, lepas sejam baru Ecah dapat keluar dari metro dan berjalan kaki keluar menuju ke Ueno sebelum metro kembali beroperasi semula. Kami pulak tak jadi ke embassy sebab selepas berborak dengan local, gegaran tadi tidak mengeluarkan amaran bahaya atau tsunami.

Maka kami pun lepak je kt Shibuya dan layan suasana malam di tengah bandar Tokyo dengan saya berpakaian baju kelawar yang biasa orang bawa tidur je kt Malaysia. Hehehe.

So tiada drama lain, kami pulang ke Ohanaja Station – 190 yen

Hari Kelima

  1. Seawal jam 5 pagi kami keluar dari apartment untuk ke Narita Airport risau airport masih ditutup. Perjalanan ambil masa lebih kurang 1 jam lebih – 920 yen.
  2. Alhamdullilah Airport dah beroperasi selepas tutup sekejap je malam tadi selama 1 jam selepas gemba bumi.
  3. Selepas check in luggage, kami terus tuju ke Tentei Restoran untuk makan tempura halal – 860 yen/set/seorang
  4. Beli luggage balik dan in flight meals RM50/seorang
  5. Home sweet home!!

Nota:
100 yen = RM3 ketika itu (Mei 2015)
Total in Yen = 13,810 = RM414.30
Total in RM = 395.00
TOTAL = RM809.30 (tidak termasuk tiket penerbangan)

Pautan-pautan ke laman web yang berguna untuk travel ke Jepun:
https://www.osaka-info.jp/osp/en/index.html
http://www.hotel-taiyo.com/en/index_e.html
http://willerexpress.com/en/
http://www.tokyometro.jp/en/ticket/value/travel/index.html
https://www.airbnb.com/users/show/13786490

Nota tambahan:

  • Tiket flight ke Jepun boleh didapati serendah RM650 ke bawah ketika promo AirAsia.
  • JR Pass berbaloi kalau anda stay lebih dari 1 week di Jepun dan nak cover lebih dari 3 cities di atas ni. Untuk short trip naik bas and amik pass je.

Recent search terms:

  • rakan vending

5 bulan Di Bangkok, Saya Terus Jatuh Cinta Pada Bandar Ini

Si Hannah gigi jarang di hadapan. Di belakang saya itu ialah sungai Chao Phraya dan menara tinggi itu ialah The River. Ini ialah bandar kegemaran saya, Krungthep Mahanakon, atau Bangkok.

Pengalaman saya menetap selama 5 bulan di bandar ini merupakan pengalaman yang berharga buat saya. I know this city like the back of my hand. Sebelum itu pada tahun 2011 ketika pertama kali ke sini untuk transit dari Bali ke Kuala Lumpur, saya bencikan bandar ini. Saya tak faham kenapa orang suka sangat dengan Bangkok. Mungkin sebab waktu itu saya cuma pergi ke Khao San Road. Ketika itu saya tak tahu dan saya tak siapkan itinerari langsung untuk kenali Bangkok. So I left early. Tempat itu bukan tempat paling sesuai untuk melambangkan Bangkok. Memang tak adil kalau kita nilai Bangkok cuma dengan Khao San atau kuil-kuil/tokong-tokongnya saja.

Selepas 5 bulan menetap di Bangkok (I lived cheaply out of my backpack) pada tahun 2013-2014, saya jatuh cinta. Sebab apa? Sebab saya belajar dari lokal untuk tak ke tempat-tempat tumpuan pelancong! Susah juga ketika itu sebab kawan-kawan saya dari Eropah dan USA yang duduk hostel berbulan-bulan sama dengan saya selalu nak ajak saya cuma ke tempat “touristy”. Mujur saya berkawan dengan orang Thai juga.

Melalui mereka saya belajar bahasa mereka dan dengan mereka saya dapat ikut ke kampung dan kenal keluarga mereka juga. Mereka juga tunjukkan pada saya banyak tempat orang Thai gemar lawati. Semasa di sana saya juga bersahabat dengan 3 orang pelajar di sebuah kolej perempuan Bangkok. Mereka terjumpa blog travel saya waktu itu dan mereka tanya boleh tak kalau saya ajar mereka Bahasa Inggeris dan mereka pula ajar saya Bahasa Thai.

Setiap hujung minggu saya akan bertemu mereka di luar pusat bandar Bangkok untuk belajar bahasa. Memang susah tapi cukup ketika itu untuk saya survive di sana. Memang susah juga kalau tak pandai berbahasa Thai kerana kebanyakan mereka memang tak tahu berbahasa Inggeris. Tapi tak kira apa jua situasi, orang Thai memang peramah dan baik hati. Sebab saya belajar sedikit bahasa Thai ketika itu, saya boleh terus buat kawan dengan orang lokal.

Trust me, they will appreciate your efforts (and also not going to ripped you off while haggling/bargaining at the market!). Saya juga ada dua sahabat dari Denmark, Jeppe dan Valerie yang sudah menetap lama di Bangkok dan saya kagum sebab mat saleh dua orang ni bahasa Thai mereka bukan main lancar! Bahasa Thai saya sudah berkarat dan cuma sedikit yang saya masih ingat.

Selama 5 bulan di Bangkok saya juga sempat belajar Muay Thai di 13 Coins dan sebuah lagi tempat latihan Muay Thai di Silom. Nak belajar Muay Thai memang di Thailand juga yang paling seronok dan terasa semangatnya. Jurulatih saya selalu pesan kalau nak belajar Muay Thai luar Thailand, pastikan jurulatihnya juga orang Thai, baru “feel” dia kata!

Jadi kalau nak travel tu kadangkala kalau kita tak buat semua benda yang hanya untuk pelancong, bila kita buka mata sebenarnya ada banyak benda/tempat lain yang tak dikenali ramai yang boleh jadi sebab untuk kita suka akan sesuatu tempat yang kita tak suka pada mulanya. Belajar dan cuba jadi kreatif dalam merancang perjalanan. Oh and, don’t forget to leave some time/space for spontaneity!

By : Hadhinah Felice | Malaysiaviralstory

Tempat-Tempat Menarik di Sarawak

Cuti akhir tahun semakin tiba. Amat sesuai jika kami berkongsi senarai lokasi-lokasi yang menarik di negeri Sarawak supaya anda boleh merancang dan melawat lokasi tersebut.

Kami juga berharap anda gunakan waktu cuti ini untuk mengeratkan hubungan keluarga dan sahabat anda.

Tempat-Tempat Menarik Di Sarawak 2017

    • Bandar Kuching
    • Kampong Budaya Sarawak
    • Sri Aman (pesta benak)
    • Gua Niah Miri
    • Taman Negara Bako
    • Jong Crocodile Farm
    • Kedai Kek Lapis Dayang Salleh
    • Gua Mulu
    • Taman Awam Miri
    • Miri Luak Esplaned
    • The Grand Old Lady

Jika ada sebarang tempat menarik di negeri ini yang belum ada dalam senarai sila komen di bawah untuk kami masukkan dalam senarai.

Terima Kasih kerana meluangkan masa di laman sesawang Malaysiaviralstory

Jika tidak keberatan sila Share ke Facebook/Whatsapp/Telegram atau sebagainya kepada rakan-rakan anda untuk mereka ketahui tq.

Tempat-Tempat Menarik di Seluruh Malaysia

Go to Top

Send this to friend