Category archive

Tanpa Kategori

Kisah Pengalaman Saya Bekerja Di Cafe Hispter

Sementara nak kumpul duit ni, aku decide untuk bekerja. Ada vacancy untuk satu kedai makan yang boleh dikategorikan as a café lah jugak. Mulanya aku takde pilihan sebab café tu dekat dengan kawasan rumah, nak kerja jauh-jauh, aku ni tak berlesen lagi. Kiranya aku kerja untuk kumpul duit ambil lesen lah jugak.

Baru First Day Kerja Dah Macam Kerja Bertahun Dibuatnya

First day kerja untuk training aku dah macam kerja bertahun kat situ. Waiter dengan waitress yang lain ada lah guide sikit sikit. Contoh macam hafal number meja, short-form untuk tulis menu, suggestion untuk customers. Tak logic lah kalau first day kau tak buat silap langsung. The same goes to me.

Masa tengah peak hours tu, aku tengah angkat dulang nak hantar air kat Table 3 (contoh, aku tak ingat table number berapa haritu), ada sorang pekerja ni letak dessert atas dulang air tu “Hantarkan ni sekali” Itu aje yang dia sebut, sambil sambil tu dia tengah prepare kan serving yang lain. So aku yang tengah nak cepat deliver air ni pun just tanya “Hantar sekali?”. Dia angguk. So aku ingat tu dessert Table 3. Dalam 10 minit macamtu, ada customer dari Table 8 datang kat kaunter. Tanya mana dessert dia. So yang lain pandang aku, “Mana dessert tadi?” Mestilah aku terpinga-pinga. “Eh, tadi kata hantar sekali. Bukan Table 3 punya?”

Sorang pekerja nama J tempik “Eh bukaaaan, ambil balik dessert tadi!” Table 3 ni pun satu, masa aku hantar dessert sebut air dengan dessert tu dia angguk je. Bila aku patah balik tanya “Ada order ni ke tadi?” Dia boleh sengih “Tak, tak order pun” Tapi dia dah selfie dengan boyfriend dia, siap snap gambar makanan/minuman & dessert dia cecantik tak cakap pape bila aku lalu sebelah table. Berapi betul. Aku ambil lah balik dessert tu bawak ke kaunter. Customer Table 8 reject. Dah taknak dessert tu.

J bersuara tanpa pandang aku. “Masalah lah, salah hantar bagai” Aku baru kerja 2-3 jam tau bukan 2-3 hari. Mentang-mentang lah J dah kerja nak dekat setahun kat situ. Ada sekali tu, aku nak confirmkan balik tu Table yang patut aku serve makanan dia. Aku selisih dengan pekerja A. “Eh weh, Table 20 yang tepi tiang tu kan?” He rolled his eyes as he said “Iye”. Si A ni pulak dah kerja 4 bulan macamtu. Manners mana?

Time time nak closing cafe, J suruh aku simpan barang dalam peti ais. Kitchen pun aku tak jejak lagi. Bila aku tanya peti ais yang mana, kat mana (ada 5 peti ais). Simple je dia jawab. “Belakang”
Nasib baik lah ada pekerja nama Q yang banyak tunjuk itu apa ini apa untuk apa semua. J? Tahu mengarah je. Lagipun J peduli apa dengan pekerja lain, dia couple dengan manager situ. Kadang pun diorang duk bermanja depan mata aku. Ulik sana ulik sini. Berbulu mata aku.

Masuk Second Day Kerja Aku Dah Start Tak Selesa

Dua hari kerja situ, aku sebenarnya dah tak selesa. Sebab kemudahan untuk solat dia. Aku bukan lah baik umpama malaikat pun, tapi bila kau bekerja tak solat, rasa macam tak berkat rezeki tu, kan? Aku macam terkejut bila dapat tahu, bilik yang disediakan untuk solat cuma ada satu. Itu pun, lelaki perempuan campur. Bilik tu muat untuk 2 orang solat je. Time tu lah customer nak solat, time tu lah pekerja nak solat. Mana muat & mana sempat. Tempat ambil wuduk cuma di bilik air. Itu pun, lagi laju air kencing rasanya dari air paip tu. Bila aku observe, 3 dari 10 pekerja je yang solat. Bahagian kitchen wallahualam, aku banyak buat kerja bahagian depan café. Ni aku cerita bahagian depan.

Hari lain, aku ditugaskan untuk lap utensils. Yang aku nampak cuma kain buruk yang dah dibasuh. Kain semalam yang guna untuk lap meja, bau macam harom. Cara basuh, rendam dengan air panas & softlan. Perah & jemur. Aku tanya J, “Mana kain khas untuk lap sudu garfu?” Kau tahu dia jawab apa? “Pakai je kain mana mana ni” Sambil dia tunjuk kat kain Good Morning yang buruk hitam lusuh dan busuk meskipun dah basuh waktu closing semalam.

Aku ni dah lah germ phobia. Sikit sikit lepas lap meja atau angkat pinggan kotor aku pergi basuh tangan. Ni ke tahap ke-hygiene-an kau kerja kat sini? Punya ramai pekerja kat situ, kenapa takde siapa pun fikir untuk asingkan kain lap utensils dengan meja? Bila aku tegur or bagi suggestion guna kain lain yang bersih & khas kan untuk utensils, aku tak dilayan. Sebab apa? Sebab aku budak baru.

Cawan-cawan dengan sudu dessert pun kadang dibasuh dalam baldi yang dah bertakung air. Bukannya air paip lalu. Sebabnya, bila orang kitchen bukak paip sinki belakang, sinki bahagian depan takde air. So diorang prepare air dalam baldi. Berapa banyak kau celup sudu cawan semua tu, bersih 100% ke? Aku serba salah sebab aku nampak semua tu.

Yang aku pelik, orang selalu makan tak habis. Kadang tu, nampak macam dia jamah satu suap je. Bila aku usya facebook café ni, review dia banyak yang negatif rupanya. Dari attitude staff sampai ke makanan. Feedback thumbs down. Tapi hari hari ramai orang. Layout yang hipster mungkin.

Hari seterusnya, bos ada buat makan makan dekat café tu untuk staff. Entah kenapa, aku berat hati nak join. Tapi sebab bos ni jenis baik hati, aku pun ikut makan sekali. Nak tahu apa jadi lepastu? Aku kena severe food poisoning! First time dalam hidup aku, aku muntah lebih 7 kali. Cirit tak payah nak cerita. Aku dah macam bertapak dalam bilik air. Bila dah keluarkan semua yang ada dalam badan, berputar angin dalam perut. Aku pulak ada gastric. Sakit dia, aku tak tahu nak describe macam mana. Staff lain pun aku dengar sakit perut tapi tak seteruk 3 staff yang severe ni, termasuklah aku. So, aku mc untuk sehari.

Esok tu, aku ingat dah elok, gastric pulak menyerang. Yang tak tahu sakit gastric ni macam mana, tak payah la nak imagine. Nak tak nak, aku terpaksa cuti dua hari. Hari pertama mak aku call manager dua tiga kali, dia tak angkat. Mak aku text, aku tak larat langsung nak pegang phone. Mak aku bagitahu sebab aku sakit, keadaan aku macam mana. Tapi dia tak respond. Balas message pun tak. Mana responsibility as a supervisor/manager towards your staff?

Hari kedua aku cuti tu, aku sampaikan pada staff lain untuk bagitahu dia yang aku still tak sihat. Aku tak tahu lah staff lain ni tak bagitahu ke apa, pastu si J dengan cold words message tanya aku tak datang lagi ke harini. Aku terangkan kat J keadaan aku macam mana. Di bluetick kan aku. Tetiba aku dapat message dari manager a.k.a pasangan J, “Lain kali kalau tak datang, bagitahu”

Ewah, kalau aku bagitahu kau tak respond. Aku pass kat pekerja lain, di sound nya aku. As a manager, sifat humanity towards staff pun tak dak. Tanya aku okay ke tak? Jauh sekali.

Hari seterusnya. Kebetulan manager ada buat jadual baru untuk staff. Ikutkan ada hari tu aku masuk pukul 5. Masa aku tengah siap siap, tiba tiba aku dapat call dengan text dari manager pukul 4:20 macamtu tanya mana aku ni, dah pukul berapa apa semua. Aku dah jammed. Argue punya argue, aku suruh dia refer jadual tu balik tengok nama aku. Aku masuk pukul 5. Terus dia bluetick kan aku tanpa jawab apa apa. Say sorry? Dia tak rasa dia perlu sebut sorry pada staff baru.

Hari ni, aku bangun dengan sakit perut indescribable tau tak . Pepagi buta aku dah pergi tandas sebab sakit perut. Sah, aku tak sihat lagi dari kisah food poisoning tu. Bila pergi klinik, doc suruh jaga makan. He told me he’ll give MC alongside with the medicine. Dengan gastricnya lagi. Katanya seminggu dua jugak aku tak boleh makan itu ini. Dia tambah ubat, total dari haritu dalam RM70. Siapa nak cover untuk medical staff? Diri sendiri.

Aku bagitahu manager aku tak dapat nak datang. Aku tak sihat. Lagipun punca aku tak sihat ni aku makan dekat café tu, bukan kat tempat lain. Kau tahu sebagai manager dia respond apa? “Mana boleh macamni, asyik mc je. Susahlah” On the spot aku berdoa biar dia rasa apa yang aku rasa masa aku sakit teruk haritu. Dalam kepala, memang nak resign. tapi pekerja lain ada jugak tanya khabar, dari side kitchen, side serving, barista. Diorang suruh aku chill dulu, jangan berhenti. Yang dia ni, boleh marahkan aku sebab sakit makan kat tempat dia?

Kerja Dekat Tempat Orang Asyik Cari Salah Kita Ja

Ye aku tahu adat bekerja, tak sempurna. Lagipun ni bukan kali pertama aku bekerja. Kalau aku tak perlukan duit, aku pun tak hadap untuk kerja dekat tempat yang orang asyik nak cari salah kita. Baru seminggu aku kerja kat sini. Dah macam macam jadi. Aku tak tahu lah ni petanda suruh aku berhenti kerja ke apa. Mental aku kuat lagi untuk hadap customer yang perangai macam-macam ni. Tapi dengan surrounding workplace, aku tak tahu aku patut go on ke tidak.

Ada yang boleh bagi advice atau suggestion? – Patung Makmal

Recent search terms:

  • online whatsapp pasal kerja

Tersentap rasa hati. Tertera minyak yang mereka isi tadi RM1.00! Kenapa lah aku lambat tadi


Dalam keadaan yang mendesak dan keluarga perlu disara, si ibu ini sanggup meredah panas terik matahari dengan menunggang motosikalnya untuk mencari tin dan botol kosong. Hasil jualannya kelak boleh digunakan untuk keluarganya dan mungkin untuk perbelanjaan sekolah anaknya.

Kanak-kanak sebaya usia anak sulung wanita itu, mungkin sedang berehat di rumah menikmati angin dingin dari kipas rumah dan tidur lena. Sementara dia pula membantu ibunya mencari rezeki yang halal sebaik saja pulang dari sekolah.

Menjelang petang, urusan di Kuantan baru sahaja selesai. Penat, letih, dahaga, panas semua bercampur aduk rasanya. Perjalanan pulang ke Pekan melalui jalan Kempadang Sg Soi. Setibanya di lampu isyarat Kampung Pak Mahat, ternampak seorang ibu dan anak sedang membawa beg besar di kiri kanan dengan menaiki motosikal.

Dengan cepat memintas mereka. Rupa-rupanya beg besar itu mengandungi tin dan botol kosong. Katanya mereka, memang setiap hari mereka mencari botol dan tin kosong. Selepas balik dari sekolah, anak sulung akan menemaninya mencari botol dan tin kosong sehingga lewat petang untuk dijual pada keesokan harinya.

Terpandang anaknya yang masih memakai tudung sekolah itu mengesat peluh di dahi. Sayu hati melihatkan dia yang sebaya anak saya itu. Betapa dia bersusah payah membantu ibunya itu. Sungguh pengalaman hidup mematangkannya.

Sempat memberikan mereka sedikit sumbangan peribadi. Teragak-agak mereka mahu mengambilnya. Seketika, mereka tersenyum dan mendoakan kebaikan.

Saya meneruskan perjalanan dan singgah di Stesen Minyak Kempadang. Setelah membeli barang di kedai serbaneka, terpandang kelibat mereka bergegas pergi setelah mengisi minyak. Saya melalui petrol pam tempat mereka mengisi minyak. Tersentap rasa hati. Tertera minyak yang mereka isi tadi RM1.00! Kenapa lah aku lambat tadi. Sedih sangat rasanya.

Di zaman yang serba mencabar ini, inilah hakikatnya. Semoga mereka terus tabah dan diberi kekuatan untuk menempuhi hari-hari yang kian mencabar di zaman ini dan sentiasa istiqomah dalam mencari rezeki yang halal untuk mereka anak-beranak yang seramai tujuh orang itu.

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi rezeki boleh hubungi:

Nama: – (maaf tak sempat bertanya)
No Tel : 0112-5586664

Inilah Janji Perempuan Melayu


Kuan Chee Heng, nama yang sudah tidak asing lagi di kalangan netizen. Beliau cukup dikenali dengan sikapnya yang gemar membantu golongan yang tidak berkemampuan berbanding sesetengah masyarakat yang hanya pandai ‘bercakap’ sahaja.

Meskipun berbeza agama budaya dan bangsa, beliau sanggup menghulurkan bantuan kepada orang Melayu, India dan lain-lain. Pernah sekali beliau menarik perhatian netizen bilamana dirinya belanja sebuah keluarga yang susah di bulan ramadhan yang lalu.

Baru-baru ini, Kuan Chee Heng, memuat naik perkongsiannya mengenai seorang wanita yang meminta bantuan kewangan darinya untuk memulakan perniagaan kecil-kecilan.

“Ketika saya melawat Puan Mareeya yang mempunyai anak, beliau meminta wang pendahuluan untuk berniaga nasi lemak bagi membela lapan orang anaknya. Saya berikan RM400 dan hari ini beliau terus mula berniaga di PUJ 3, depan supermarket Super Save.

“Dia hari ini sempat belanja saya makan nasi lemak. Well done. Rezeki halal dan saya sungguh gembira beliau dapat memberi makan kepada lapan orang anaknya.

“Syabas, janji perempuan Melayu ini untuk berniaga ditepati,” katanya.

Status yang dimuat di laman Facebook Kuan itu mendapat 8,563 perkongsian di Facebook dan 57K likes.

Ekoran itu, Facebook beliau tidak henti-henti menerima pujian dari netizen yang bangga dengan kebaikannya itu.- Kuan Chee Heng

Lelaki Lebih Tertarik Kepada Wanita Bersuara Lembut

Perempuan, bagaimanakah cara anda bercakap? Adakah gaya percakapan dengan suara lembut atau sebaliknya?

Satu kajian yang dilakukan oleh Albright College menyimpulkan, lelaki menyukai wanita yang bersuara lembut.

Seramai 40 pelajar yang terdiri daripada 20 lelaki dan 20 wanita diminta untuk memanipulasi suara mereka dari level suara 1 hingga 10. Dan seramai 40 pelajar lain diminta mendengar rakaman tersebut.

Hasilnya, wanita berfikir suara lelaki ketika sedang berkeyakinan tidak terlalu menarik. Lelaki turut berfikir serupa. Sebaliknya, para lelaki berfikir wanita sangat menarik apabila mereka menurunkan nada suara dan melambatkan gaya ucapan. Selain itu, lelaki juga terpikat dengan suara wanita yang lembut tetapi sedikit serak.

Kajian ini turut menyatakan, kemampuan seseorang mengubah suara adalah hasil daripada perubahan evolusi. Sebagai haiwan-haiwan yang menggunakan suara untuk memikat lawan jenis, suara adalah salah satu faktor yang membantu manusia dalam mencari cinta sejati. Demikian seperti dipetik dari Timesofindia. | Malaysiaviralstory

Petanda Si Dia Adalah Jodoh Kita (Dalam Islam)

Jodoh, rezeki dan kematian adalah perkara misteri. Kadang kita cari yang jauh, boleh jadi jodoh kita adalah jiran kita sendiri. Sebabnya kita sememangnya tidak tahu siapa bakal jodoh kita.

Tetapi, petanda di bawah ini berkemungkinan boleh membantu anda dalam menentukan sikap ketika jodoh semakin dekat dengan seorang wanita/lelaki.

Berikut adalah 10 tanda yang menunjukkan dia adalah jodoh anda seperti dipetik dari laman Berkah2013.

Bersahaja

Si dia bersikap bersahaja dan tidak bersandiwara. Cuba perhatikan cara si dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa dan cara makan dan minum. Adakah spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau si dia nampak kurang selesa dengan gayanya, bermakna dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat melihat adakah si dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

Selesa Bersamanya

Walaupun kita selalu bersamanya, tiada perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita selalu tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasakannya. Rasa selesa apabila bersama. Bila berjauhan, terasa ada tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tiada kira siang ataupun malam, jika tiada dia rasanya ada seperti yang hilang.

Menerima Seadanya

Apapun kisah silam kita yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu kisah perpisahan dengan bekas kekasih anda yang sebelum. Dia juga tidak mengungkit-ungkit masa silam anda. Yang penting, siapa anda yang sekarang. Biarpun dia tahu anda pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil kisah. Yang dia tahu, anda adalah miliknya sekarang. Dia juga mahu berkongsi kisah masa silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

Jujur

Dia tidak cerita apa yang anda lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan si dia menarik hati anda. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila seseorang menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi hak milik anda. Bila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi sesuatu hubungan. Bila si dia tidak jujur, sukar baginya untuk mengelak daripada berlaku curang. Bila si dia jujur, semakin hangat hubungan cinta anda. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

Saling Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya suatu rahsia perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Bila anda mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa tenang apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak merahsiakan apa pun kepadanya dan malah kita rasa rahsia kita pasti selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah orang yang memperoleh kedua-duanya.

Bekerjasama

Bagi anda yang mahukan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, anda dan si dia perlu saling bekerjasama melalui liku hidup ini. Anda dan kekasih anda perlulah bekerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh sekalipun. Segala pekerjaan yang dilakukan perlu disertai rasa ikhlas untuk membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Paling penting, anda dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Anda dan si dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita di masa depan.

Memahami Diri Kita

Bagi pasangan yangmempunyai jodoh, si dia harus memahami diri pasangannya. Ketika anda sakit si dia membawa anda ke klinik. Ketika berduka, si dia menjadi penghibur. Bila anda mengalami kesusahan, si dia menjadi pembantu. Di kala anda sedang bicara, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam situasi apapun. Gembira ataupun berduka, si dia sentiasa ada untuk anda. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam hubungan percintaan. Bila si dia selalu bersama anda melalui hidup ini di kala suka dan duka, senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

Papar Kelemahan

Tiada seorang pun yang sempurna di dunia ini. Bohong jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti ada kelemahan dan keburukan tertentu pada diri kita. Bagi si dia yang bersedia menjadi teman hidup anda, si dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu anda. Sudah tentu bukan hal yang menyenangkan untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, si dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada anda. Misalnya, apabila si dia bangun tidur atau sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada mengunjunginya.Apabila anda dan si dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan anda hidup bersamanya.

Kata Hati

Dengarlah kata hati. Manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria ini juga anda dapat saling memahami perasaan masing-masing. Anda dan si dia juga dapat membaca fikiran satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu. Bila anda yakin dengan pilihan hidup anda, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk anda? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahkanlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

Solat Istikharah dan Tawakkal

Jodoh dan pertemuan semuanya adalah takdir Allah S.W.T. Manusia hanya berusaha di dunia ini dan senarionya ditulis oleh Yang Maha Kuasa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi sememangnya mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjuk-Nya. Jika si dia pilihan kita, buatlah keputusan terbaik. Jika tidak, tolaklah si dia dengan sebaik mungkin. Semua yang kita lakukan ini adalah untuk mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepada Allah dan teruslah berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara. Nikmat di akhiratlah yang kekal selamanya.

Recent search terms:

  • Apakah org yg kida idamkan dri kecil hingga meminpikan dia dlam tidur adalah jodoh kita
  • https://www malaysiaviralstory my/petanda-si-dia-adalah-jodoh-kita-dalam-islam/
  • tanda dia jodoh kita melalui mimpi

‘Pergaulan bebas di tempat kerja’ – Inilah punca sebenar retak rumahtangga


Sudah hampir enam tahun aku berkerja dalam industri. Saja aku tidak nyatakan dalam industri mana, tapi aku akan bagi contoh berdasarkan pemerhatian aku terhadap diri sendiri dan kawan-kawan aku dalam bidang kerjaya.

Mulanya nak guna perkataan “ikhtilat” tapi tak semua akan faham kecuali budak-budak usrah dan mungkin budak-budak UIA. Bergurau, jangan marah. Pergaulan bebas lagi senang orang ramai faham apa maksudnya dan tahu juga macam mana sifatnya.

Sering kita baca berita atau artikel mengenai “Pergaulan bebas di kalangan remaja” atau “budak sekolah” atau “pelajar IPT”. Tapi rasanya jarang kita dengar tentang teguran pergaulan bebas di tempat kerja yang melibatkan suami-suami dan isteri-isteri orang. Baik yang muda 20-an hinggalah yang nak pencen 50-an.

Aku akan ceritakan apa yang aku alami dan nampak selama aku berkerja.


BERGURAU KETERLALUAN ANTARA LELAKI & PEREMPUAN

Benda ni sangat biasa. Bergurau, gelak-gelak dan yang paling aku tak berkenan tepuk tampar sentuh-sentuh. Sebelum tu aku nak bagitau yang aku ni seorang lelaki dan aku normal, haha. Maksudnya aku juga ada nafsu dan bila bergurau memang akan rasa seronok. Tapi nafsu itu kalau dirai dan dan dilayan, memang akan merosakkan.

Aku dah pun berkahwin dan aku tak suka bila ada lelaki yang cuba-cuba bergurau dengan isteri aku. Kalau korang kata aku kolot, jumud atau tak open-minded, aku rasa korang yang ada masalah sebenarnya. Sebagai seorang suami, kau takkan rasa senang bila isteri sendiri dikacau oleh kawan-kawan lelaki apatah lagi orang luar.

Mungkin yang senior-senior ada cara guraunya sendiri. Bertanya tentang anak sihat ke tidak, perihal keluarga masing-masing dan macam-macam semata-mata nak tau dan ambil berat. “Eh, anak puan dah sihat ke? Anak saya yang first pun lebih kurang sama je macam tu… haha (gelak sengih²)”. Yang ni mungkin tak keterlaluan.

Keterlaluan yang aku maksudkan ialah apabila gurauan itu dah melebihi ‘redline’, contohnya bergurau tentang hal-hal dalam bilik dan hal-hal dalam kain. Bergurau tentang malam jumaat antara lelaki dan perempuan. Masing-masing dah jadi suami dan isteri orang. Pandai-pandailah jaga maruah pasangan.

JAMUAN MAKAN, POTLUCK & PICNIC

Antara sebab aku kurang berkenan dengan majlis keramaian (selalu dinner), sebab pergaulan ini lah. Masa inilah ada peluang untuk bergelak ketawa dan bergurau sehabis-habisnya sebab majlis-majlis ini memang dikhaskan untuk bersosial.

Aku bukannya menentang atau ‘anti’ dengan majlis sebegini. Tak jadi masalah pun, malah memang ada tuntutan untuk rapatkan hubungan dan bonding lebih rapat, ataupun ice-breaking supaya tak kekok buat kerja. Yang jadi masalahnya, macam aku cakap tadi la. Tiba-tiba ada yang jadi miang. Baik lelaki mahupun perempuan. Waktu ni kan masing-masing pakai baju cantik-cantik. Jangan nak tipu la kalau mata tak melilau tengok sana sini.

WHATSAPP GROUP

Ha! Benda yang paling biasa di abad ini. Syarikat ada whatsapp group sendiri. Department ada group sendiri. Dalam department, ada whatsapp group untuk team pulak. Kemudian ada group untuk projek-projek yang kita terlibat pulak. Yang belum kerja, nanti korang kerja tau la. 5-6 group itu benda biasa. Malah mungkin lebih dari tu.

Ok itu pasal kerja. Ni aku nak cerita pasal ‘bergurau’ dalam whatsapp group. Tak habis di tempat kerja, dalam whatsapp pun nak bergurau. Share gambar itu, share gambar ini. Share gambar selfie lelaki dan perempuan. Aku punya style, bila dapat gambar yang aku rasa tak patut ada, aku terus delete je. Bayangkan, tak pasal-pasal dalam phone korang ada gambar perempuan (sorang-sorang) tengah selfie buat mulut muncung.

Nampak tak, pergaulan ni tanpa batas melainkan diri sendiri yang mengawalnya. Ada beberapa kawan (perempuan) yang aku kenal, malam-malam dia tak layan whatsapp sebab dia pernah kata yang suaminya tak bagi. Itu satu langkah yang sangat wajar. Layan suami jauh lagi baik dari whatsapp kemudian senyum sorang-sorang.

MATA SEORANG LELAKI

Pernah dengan lagu Jinbara, Patri : “Andai diri ini insani, pasti ada kemahuannya…”

Kepada para wanita sana, jagalah penampilan dan pergaulan. Lelaki pun! Lelaki ni ada segelintir yang memang suka tengok “barang” perempuan. Yang ini mungkin ada lucah, tapi aku bagitau terus terang. Ada yang tengok buah dada, punggung, badan chubby dan sebagainya. Baik perempuan itu bujang, atau pun isteri orang. Ini berlaku ya, bukan buat-buat cerita. Perempuan patut ada rasa untuk lebih secure, dan lelaki kena jaga pandang dan jangan layan nafsu sangat.

Nafsu ini memang takkan puas. Walaupun orang tu dah kahwin beranak-pinak sekali pun. Sama-samalah jinakkan hawa nafsu yang sentiasa memberontak ni. Ada ganjaran untuk setiap itu.

ISLAM ADA GARIS PANDUAN YANG TEGAS TENTANG PERGAULAN

Benda ni tak semua orang akan senang. Lagi-lagi yang acah-acah berfikiran maju, open-minded. Aku nak highlightkan istilah ‘tegas’ kat sini. Memang islam ada peraturan tentang pergaulan yang sangat tegas. Ini semua bersumber dari Quran dan hadis nabi SAW. Sebagai muslim, kita kena lah berserah bulat-bulat dengan apa yang dah ditetapkan. Sama-samalah kita belajar dan amalkan.

KESIMPULAN

Jagalah maruah anda sebagai suami dan isteri jika sudah berkahwin. Yang belum berkahwin, apatah lagi. Yang dah kahwin ni, balik boleh bersama dengan pasangan. Yang belum, cuba usaha dan jangan putus harapan dengan rahmat Allah.

Ingat ya, banyak juga kes-kes curang di tempat kerja malah ada juga yang sampai berzina. Moga kita sentiasa dalam peliharaan Allah. The Man With The Golden Gun | Malaysiaviralstory

Hancur Hati Bila Baca Whatsapp Suami Dari Seorang Perempuan. Tapi Nama Yang Dia Simpan Itu Lelaki

Demi Allah aku amat mencintainya. Justeru DIAdiamengujiku dengan kecurangan suami. Allahu Akhbar.

Dalam tempoh aku menjadi kekasih halalnya, dia turut punya kekasih gelap di luar sana, rakan sepejabatnya.

Suatu hari, suami terlelap. Dia lupa matikan telefonnya. Telefonnya pula asyik bergetar. Vibrate. Entah berapa kerap. Hati tergerak mahu tengok sebab debar di dada tiba-tiba terasa.

Whatsapp dari seorang perempuan. Tapi nama yang dia simpan itu lelaki!

Mustahil lelaki ajak hisap ‘bukan-bukan’. Aku skrol ke bawah semua Whatsapp dari perempuan itu dan suamiku. Gambar “bukan-bukan” mereka, gambar peribadi mereka. Voice mesej masa mereka ‘bukan-bukan’. Allahu Akhbar. Hancur luluh hatiku. Terduduk aku dibuatnya.

Aku tidak sangka suami yang aku percaya iblis rupanya. Dia sudah terlalu jauh tersasar. Terlalu enak mengusung dosa besar. Zina sudah jadi kewajipan buat mereka berdua dan dosa mereka ini sudah berlarutan sejak setahun lalu, ketika aku baru bergelar isteri.

Aku akui, aku bukan isteri yang gemar mencari kesalahan suami. Aku percaya, jika suami berbuat salah, pasti Allah SWT akan gerakkan hati ini untuk tahu. Itulah naluri.

Selama ini aku tumpahkn sepenuh percaya. Aku percaya dia balik lambat kerana kerja lebih masa. Tapi rupa-rupanyanya overtime tuuut!

Mulai saat itu, aku tetap berlagak seperti biasa dan suami pun terus dengan lakonannya yang paling hebat untuk abad ini. Memang layak dapat Grammy Award.

Sehinggalah suatu hari, aku mengajak empat orang kawan baikku ke pejabat suami. Dua lelaki dan dua perempuan. Aku pergi tanpa pengetahuan suami.

Sampai sahaja, aku terus tanyakan nama perempuan itu. Ku tunjukkan juga gambarnya yang dikirim kepada suamiku sebagai kepastian, agar aku tidak tersilap orang. Akhirnya, bertemu empat mata. Aku lihat ekspressi terkejut pada wajahnya yang bermekap tebal itu. Kenal ke pada aku? Hah, mungkin. Kecut perut kot.

Tanpa banyak cakap, aku tarik tangannya. Terpinga-pinga dia. Staf lain kiri kanan tertoleh-toleh kehairanan. Terus ku bawa perempuan itu ke meja suamiku sambil diekori kawan-kawanku dan staf lain. Segala soalan perempuan itu aku tak jawab. Aku pekakkan telinga.

Di hadapan suamiku, dengan tenang, sambil disaksikan oleh semua orang, aku berkata…

“Saya pinangkan kekasih abang ini untuk abang, supaya kalian tidak terus terjerumus ke kancah zina.”

Suamiku terketar-ketar. Sekejap saja dia menangis dan melutut di depan aku.

“Maafkan abang, sayang. Abang salah….”

“Apa salah saya? Apa kurang saya? Apa dosa saya sampaikan abang tergamak menipu saya. Curang pada saya…”

“Sayang dah cukup sempurna…”

“Tipu! Kalau saya ni dah cukup sempurna, mengapa abang curang kepada saya?!”

“Abang mengaku salah…”

“Setakat bercinta mungkin saya boleh terima, tetapi, kalian hanya kurang akad dan nikah sahaja, selebihnya, kalian dah bergaul macam suami isteri. Terus terang, saya jijik!”

Hatiku yg sudah amat terluka ini takkan mungkin terpujuk lagi dengan pengkhianatan sebesar itu. Berzina kot! Bukan sekali. Berkali-kali. Yang haram dipuaskan. Yang halal ditipu tipahkan.

“Izinkan saya pulang ke rumah mak ayah saya dan selamat pengantin baru.”

Air mataku jatuh saat berlalu pergi. Aku sempat mengucup tangannya.

Kau takkan tahu, betapa sakitnya hati yang dilukai. Betapa seksanya cinta yang dikhianati.

Setahun sudah berlalu. Aku bahagia kini. Lebih bahagia berbanding sebelumnya. Ada rahsia dan hikmah, mengapa dia tidak memberikanku zuriat. Aku kini sedang menyambung pengajianku dalam PhD. Alhamdulillah.

Statusku? Ya. Aku janda. Dan bekas suamiku kini meroyan. Dia hendak kembali kepadaku.

Benar. Aku amat cintakannya. Aku amat kasihinya. Tetapi itu dulu.

Maaf, bekas suamiku. Aku harap kau tahu, yang aku takkan jilat ludahku balik.

Berbahagialah dengan pilihanmu itu.

Nota:

Apakah susah untuk setia? Org yang curang adalah org yang kufur nikmat kerana tak tahu bersyukur. Apatah lagi untuk menghargai. Amanah yg diberi disia-siakan.
Yang haram dibangga-banggakan. Yang halal tidak diendahkan. Itulah, bakal penghuni neraka.

Rujukan KRT | Malaysiaviralstory

Recent search terms:

  • bekas suami melutut

Aku Sambut Bayi Ex Aku, Tapi Wife Aku Masih Tak Mengandung Lagi

Aku dah bekerja sebagai HO di salah sebuah hospital kat ibu kota, and sekarang bertugas dibahagian OBS GYNAE. Aku ada masalah sekarang ni. Hari tu, aku ada sambut kelahiran baby, tau tak baby siapa yang aku sambut? Anak ex aku weyy!

Aku terkejut sebab setahu aku dia ada masalah susah nak mengandung. Aku dapat tahu masalah ni masa tengah study and kita orang dalam persediaan nak ke oversea dulu.

Kami couple dah lama since form4 lagi, then sama-sama dapat straight ‘A’ masa SPM dan ditawarkan ke oversea. Sejak sekolah dia memang senggugut dahsyat tahap ekstrem sampai pengsan-pengsan.

Tapi aku terkejut waktu kat A level dulu dia confess yang dia susah nak mengandung sebab ada masalah. Fikir punya fikir, bincang punya bincang dengan kawan-kawan and parents, aku decide untuk clash.

Yelah, siapa tak nak zuriat kan? Lepas A level aku ke Ireland dan dia ke India. Since tu aku dah lost contact dengan ex aku. Masa kat Ireland aku jumpa wife aku dan kita orang kahwin masa 3rd year.

Setahun sebelum tu aku ada dengar-dengar yang ex aku pun dah kahwin waktu 2nd year. Tapi aku tak ambik port lah sangat sebab dah bawak haluan masing-masing. Masalahnya wife aku takde ‘isi’ sampai sekarang.

Dah 5 tahun kahwin wey! Tapi wife aku layan aku baik je, pandai masak, jaga makan pakai aku. Perfect! Cuma kita orang takde anak. Dah jumpa doktor pakar and kita orang takde masalah apa pun.

Berbalik pada kisah sambut baby tadi, aku terkejut bila tengok kad merah ex aku dia tulis G3P2 !! Maksudnya tu kandungan ketiga. Lepas ex aku selesai bersalin tu, aku rasa dia cantik sangat.

Mula-mula dia tak nak aku sambut tapi waktu tu aku sorang je HO Muslim yang bertugas. Suami dia pulak lebih prefer HO berbanding dengan nurse. So, aku pun sambutlah baby dorang. Lepas bersalin and masa husband dia keluar, aku tanya ex aku macam mana boleh pregnant?

Dia cakap dia pun terkejut, maybe rezeki Allah Taala katanya sambil senyum-senyum. Macam mana ni? Sekarang aku asyik teringat ex aku je. Angau da. Mandi tak basah, makan tak kenyang.

Pada masa yang sama aku kesiankan wife aku jugak. Cuma masalahnya kami takde zuriat je. Jahat ke aku? And ada possibility tak yang ex aku ada guna-guna kat aku? Ke aku yang syok sendiri? | Malaysiaviralstory

Tips Agar Tidak Malu Berjumpa Calon Mertua

Anda mungkin gugup dengan rancangan kekasih mempertemukan anda dengan ibu bapanya. Tetapi cepat atau lambat, ini memang perlu dilalui.

Rileks dan siapkan diri anda sebaik-baiknya sebelum bertemu dengan calon mertua. Jangan sampai kegugupan anda meninggalkan kesan yang buruk pada mereka. Dipetik dari Allwomenstalk, berikut tips bertemu calon mertua untuk pertama kali:

Tunggu

Jangan terburu-buru meminta dia mengenalkan anda pada ibu bapanya. Tunggu sampai waktunya sudah tepat. Sebelum bertemu dengan ibu bapanya, pastikan bahawa anda sudah mengenali si dia dengan baik dan yakin bahawa hubungan anda sudah serius.

Ketahui tentang keluarga

Sebelum bertemu, ketahui tentang keluarganya dari dia. Adakah kedua-dua ibu bapanya masih bersama, sama ada dia tinggal bersama ramai saudara, dan perkara asas lain yang perlu anda ketahui. Anda juga boleh cuba mengenali nama adik atau kakaknya dengan melihat fotonya terlebih dahulu sebelum bertemu mereka.

Tentukan tempat

Tentukan lokasi di mana anda akan bertemu dengannya. Jika anda lebih selesa bertemu di rumah, katakan padanya tentang idea tersebut. Tetapi jika anda bersetuju untuk bertemu di luar, carilah tempat neutral seperti restoran.

Tepati waktu

Jangan buat ibu bapanya perasaan yang buruk tentang anda kerana datang lewat dari masa yang dijanjikan. Kecuali ada perkara mendadak atau kecemasan yang membuat anda terlambat. Jika demikian, khabarkan mereka bahawa anda akan datang lewat kerana perkara tersebut.

Bawakan hadiah

Tidak perlu membawakan hadiah yang besar atau mahal. Anda hanya membawakan sedikit hadiah untuk mereka walaupun sekadar makanan. Tanyakan pada kekasih anda apa makanan kegemaran ibu bapanya. Ini boleh membuat mereka rasa kagum pada anda. | Malaysiaaviralstory

Jika Teman Lelaki Ada Ciri Ini, Dia Calon Suami Idaman

Mendapatkan seorang pendamping hidup yang dapat memahami dan membuat anda bahagia, tentu harus mengetahui kriterianya terlebih dahulu. Sebab hanya anda yang tahu apa yang diperlukan.

Carilah kriteria lelaki yang berkualiti dan boleh membuat anda rasa beruntung berada di sampingnya kelak. Semak ulasannya memetik dari Huffingtonpost:

Bijaksana dan romantis

Lelaki yang bijaksana adalah jenis pengawal. Dia akan menunjukkan perhatian dan melakukan perkara-perkara kecil demi melihat senyuman di bibir anda. Dia tahu bahawa walaupun hanya perkara kecil, akan sangat bermakna untuk anda. Dia juga akan melakukan apa saja untuk membuat anda rasa istimewa.

Manis

Manis bukan dilihat dari wajahnya, tetapi dari sikapnya yang penuh kasih pada anda. Dia akan melakukan perkara yang manis untuk membuat anda tetap berada di sampingnya. Baik secara peribadi mahupun di depan umum. Dia juga tidak sabar untuk menunjukkan rasa sayangnya setiap pagi dan malam.

Dia menghargai anda

Carilah pendamping hidup yang mahu menghargai anda. Mahu memuji betapa cantiknya anda memakai pakaian tertentu, betapa manisnya anda memakai kalung pemberiannya, dan memberitahu bahawa anda istimewa. Ini dilakukan kerana dia bersyukur mempunyai anda dan dia membuat anda tak pernah melupakannya.

Dia sesuai dengan hidup anda

Dia sudah sering menghabiskan masa dengan keluarga anda. Ini bermakna dia berupaya untuk hadir dalam hidup anda dan melibatkan orang-orang yang anda cintai. Dia ambil peduli dengan orang-orang yang anda sayang. Ertinya dia sudah masuk ke dalam hidup anda | Malaysiaviralstory

4 Tingkah Laku Wanita Seperti Ini Tidak Akan Membuat Lelaki Tertarik

Banyak sebab yang membuat lelaki jatuh cinta pada wanita. Namun ada pula sebab mereka tidak boleh memperjuangkan wanita.

Kadang-kadang, masalah tersebut adalah dari wanita itu sendiri. Tidak yakin diri dan tidak percaya pada lelaki membuat lelaki rasa tidak dihargai. Oleh itu, cubalah hilangkan sifat-sifat di bawah ini. Semak sebabnya memetik dari Yourtango:

Menganggap lelaki sebagai pusat dunia

Apabila anda menganggap lelaki sebagai pusat dunia, secara sedar atau tidak, anda akan meninggalkan mimpi-mimpi yang dimiliki kerana hanya ingin selalu berada di sampingnya. Semua mimpi, cita-cita, dan impian yang pernah dilakukan sejak dulu pupus kerana anda terlalu fokus di sisi kekasih saja. Tapi tahukah anda, hal ini membuat dia boleh kehilangan minat pada anda. Dia rasa anda tidak boleh hidup di dunia sendiri dan selalu menggantungkan pelbagai perkara padanya.

Selalu memandang lelaki negatif

Tiada lelaki yang ingin dipandang negatif oleh wanita. Walaupun anda pernah trauma kerana mempunyai ayah yang kasar atau bekas kekasih yang jahat, bukan bermaksud semua lelaki mempunyai sifat yang sama. Jika anda terus memandang lelaki mempunyai sifat yang sama, ini akan membuat mereka tidak berminat mendekati anda. Jangan melabelkan semua lelaki, cubalah untuk menghargai apa yang mereka lakukan untuk anda.

Anda mengejar diri dia

Memang sukar rasanya hanya menunggu, namun lelaki tak kunjung datang. Tetapi bukan bererti anda harus mengejar lelaki seperti seseorang yang sangat haus akan kasih sayang. Jika dia mencintai anda, anda akan tahu dari caranya melayan anda. Jadi tak perlu bertingkah murahan untuk mendapatkan perhatiannya. Kerana ini akan membuat dia kehilangan minat pada anda.

Takut menjalin komitmen

Rasa trauma akan pengkhianatan boleh membuat anda takut menjalin komitmen dengan seseorang. Namun anda harus sedar dan hidup dalam kenyataan bahawa tidak semua orang berniat menyakiti anda. Jika anda terus-menerus takut akan disakiti dan tidak boleh mempercayai lelaki, ini hanya akan membuat lelaki malas mendekati anda | Malaysiaviralstory

Recent search terms:

  • Lelaki akan rasa dihargai
  • lelaki menganggap wanita attaractive

5 Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Supaya Pasangan Tidak Curang

Kunci keharmonian dalam rumah tangga adalah kejujuran dan saling menghargai. Selama mempunyai dua sifat asas tersebut, boleh dipastikan perkahwinan anda akan diselubungi dengan kesetiaan.

Rumah tangga yang harmoni, tidak akan terganggu dengan orang ketiga. Anda dan pasangan pun tidak akan berfikir untuk curang. Semak ulasannya memetik dari Familyshare.

Rasa dihargai

Ketika seorang lelaki rasa dihargai, dia akan percaya dengan hubungan yang tengah dijalani. Kerana dia yakin telah mendapatkan seseorang yang memahami. Penghargaan dan pujian dari anda membuat dia rasa benar-benar dicintai dan tidak ingin ingin kehilangan anda. Sebaliknya, dia akan mencintai anda lebih dalam lagi.

Dipercayai

Jika dia boleh menepati janjinya dan boleh dipercayai, anda tak perlu bimbang dia akan meninggalkan atau mengkhianati anda. Kerana kepercayaan dan komunikasi yang baik adalah asas dari hubungan yang sihat.

Tidak menyimpan rahsia

Dia tidak pernah menyimpan rahsia daripada anda. Ertinya dia memang mempercayai anda sebagai pendamping hidupnya. Malah, dia tidak akan merahsiakan keadaan kewangannya, seperti pemasukan dan pengeluaran selama satu bulan.

Anda sangat mengetahui hidupnya

Ketika dia memilih menghabiskan masa dengan anda, dia menunjukkan bahawa anda menjadi keutamaan beliau. Mengapa dia mahu berfikiran untuk curang jika pasangannya adalah orang yang terbaik dalam hidupnya? Segala sesuatu yang dia lakukan adalah untuk “kita”, bukan “aku”. Ini bermakna dia sangat menghargai hubungannya dengan anda.

Anda tahu masa lalunya

Jika dia mahu terbuka dan membicarakan masa lalu dengan anda ertinya dia percaya bahawa anda akan menerimanya. Dia telah dapat wanita yang mahu menerimanya seadanya, dia tidak akan berfikir untuk mencari wanita lain. Dia juga tahu batasan bagaimana harus berhubungan dengan kawan-kawan wanitanya | Malaysiaviralstory

Benarkah Lelaki Berjambang Lebih Setia

Bertuahlah wanita dengan suami yang memilih memelihara janggut.

Menurut kajian yang diterbitkan oleh Journal of Evolutionary Biology, diketuai oleh Barnaby Dixson, lelaki berjanggut lebih setia dalam menjaga komitmen berbanding lelaki yang tidak berjanggut.

Kajian mendedahkan alasan berlandaskan logik selama eksperimen berlangsung.

Hasilnya, lelaki berjanggut mempunyai karakter maskulin dan magnet feminin. Dua lelaki tersebut membuat ramai wanita jatuh hati dan terpikat. Sebabnya, menurut sebahagian besar wanita, mereka tidak suka mempunyai pasangan yang terlalu feminin atau terlalu maskulin.

Selain itu, janggut menunjukkan testosteron dan itu mewakili kejantanan lelaki sehingga membuat ramai wanita tergila-gila.

Bagaimana dengan lelaki yang tidak berjanggut dan lebih selesa dengan wajah tanpa ditutupi oleh rambut tebal? Berdasarkan pungutan pendapat dan eksperimen, lelaki yang memilih mencukur habis janggut di sekitar rahang dan dagu cenderung untuk tidak setia pada pasangan.

Kehadiran janggut, menurut majoriti, melahirkan sifat misteri yang mencetuskan rasa ingin tahu wanita. Kajian ini melibatkan 8520 wanita. Hampir keseluruhan memilih lelaki yang berjanggut sebagai pasangan untuk hubungan jangka panjang dan perkahwinan. Demikian memetik Woman’s Day. | Malaysiaviralstory

Jangan Kahwini Wanita Seperti Ini Jika Tak Nak Menyesal

Ramai wanita berharap hubungan menuju gerbang perkahwinan. Tetapi, tidak dengan lelaki. Kaum Adam ini belum tentu akan menjadikan hubungan cinta biasa menjadi sebuah perkahwinan.

Sebabnya, lelaki mempertimbangkan dan ada kriteria dalam memilih calon isteri. Sesetengah wanita dijauhi oleh lelaki. Untuk mengetahui alasannya, di bawah jenis-jenis wanita yang enggan dinikahi lelaki.

Rasa boleh mendapatkan semua milik lelaki

Wanita yang berfikir boleh mendapatkan apa yang dimiliki lelaki dengan mudah hanya dengan berkahwin adalah jenis yang suka memanfaatkan. Mereka berfikir untuk apa bekerja, jika segala wang dan harta suami boleh dimiliki.

Ada persepsi negatif tentang perkahwinan

Tidak semua orang mempunyai persepsi baik tentang perkahwinan. Ada wanita menganggap perkahwinan sebagai tempat menyelamatkan diri dari kejamnya dunia. Wanita yang hanya ingin mendapatkan kesenangan sahaja dalam perkahwinan dan tidak mahu berjuang sebaiknya ditinggalkan.

Pernah curang

Ini sangat jelas, untuk apa berkahwin dengan wanita yang tidak setia. Jika belum berkahwin dia sudah berani bermain dengan lelaki lain, bagaimana jika sudah berkahwin? Apabila anda mengetahui wanita itu curang, jangan fikir panjang, segeralah tinggalkan dia. Demikian dipetik dari Stephanspeaks. | MalaysiaViralStory

Kajian Umur Terbaik Untuk Berkahwin

Jika anda masih single, menerima banyak undangan perkahwinan dari kawan-kawan memang memainkan perasaan. Bagaimana tidak, ketika kawan-kawan seorang dan seorang lagi memulakan hidup berumahtangga dan beberapa ramai pula sudah mempunyai anak dan menjalani kehidupan jadi seorang ibu, anda masih seperti dahulu, bersendiri.

Tapi mengapa perlu terburu-buru? Kerana menurut kajian, berkahwin juga ada umur terbaiknya. Menurut wartawan Brian Christian dan penyelidik bidang kognitif Tom Griffiths, sebaiknya anda mengikuti Aturan 37% jika ingin mencari pasangan hidup.

Peraturan ini akan mengira secara algoritma dan membantu memutuskan sesuatu. Anda perlu menapis pelbagai pilihan dalam masa terhad dan jika dilaksanakan, contohnya diandaikan bahawa mencari pasangan dilakukan dari usia 18-40 tahun, maka usia terbaik untuk berkahwin adalah usia 26 tahun.

Berkahwin sebelum usia itu, anda mungkin akan kehilangan banyak kesempatan untuk melakukan perkara yang kamu inginkan dan meraih kerjaya yang tinggi. Begitu pula jika kamu berkahwin selepas usia tersebut, akan ada penurunan kesempatan mencari pendamping hidup yang baik.

Tetapi, peraturan ini tidak mutlak, kerana jodoh boleh datang pada bila-bila saja dan tiada yang tahu bila. Masih diperlukan banyak penyelidikan untuk mengetahuinya. Jika ketika ini anda masih single, mungkin sememangnya belum bertemu jodoh? | MalaysiaViralStory

‘Isteri tiada sesiapa lagi setelah berkahwin dengan suami’


Saya setuju dengan apa yang Ustaz Ebit Lew katakan. Isteri dah banyak kali ‘mati’ untuk kita (suami). Secara zahirnya mereka sedang melahirkan anak untuk kita, tetapi hakikatnya mereka ‘sedang mati’ untuk kita.

Saya selalu berpesan kepada adik dan kawan-kawan lelaki, hargailah isteri walau apa pun yang terjadi. Jangan kerana sedikit kelemahan mereka, kita melihat kelebihan yang ada pada perempuan lain. Kadang-kadang belum tentu perempuan lain dapat membahagiakan kita sebagaimana isteri kita lakukan sekarang.

Ketahuilah bahawa, isteri tiada sesiapa lagi setelah berkahwin dengan kita. Segala suka duka semuanya diharungi bersama kita. Ada mak ayah menangis setelah anak sah menjadi isteri orang. Mereka gembira dalam masa yang sama, mereka risau dan berharap agar kita mampu menjaga anak mereka dengan baik.

Tiba-tiba hari ini, kita dengar kes suami pukul isteri, suami curang dengan isteri. Mula tidak menyayangi isteri, mula ada perempuan lain. Kenapa ada lagi lelaki yang sanggup menceraikan isteri dan meninggalkan mereka sebatang kara bersama anak-anak semata-mata masalah yang kecil?
Kita sebagai suami sepatutnya melindungi mereka, membimbing mereka, menjaga amanah yang diberikan oleh ibu bapa mereka. Sebelum kahwin, semua syarat kita boleh terima tetapi kenapa setelah kahwin kita lupa segala syarat yang diberikan?

Sebelum kita pukul isteri, tampar isteri, cuba minta kawan tampar ibu kita. Apa kita rasa? Kalau tak koma, mungkin mati si kawan itu.

Sebab itulah saya berpesan kepada remaja sekarang, kalau sukakan perempuan, niat kerana Allah. Jika kita letak hukum Allah dalam cinta kita kepada perempuan, kita akan menghargai mereka sampai mati.

Cinta memerlukan pengorbanan. Sahabat Nabi S.A.W sanggup putus jari, putus tangan, kaki dan kepala untuk mendapatkan Cinta Allah. Khadijah r.ha asalnya orang yang sangat kaya, sanggup korbankan kekayaan demi Allah dan Rasul.

Begitu jugalah jika kita cinta pasangan kerana Allah. Pimpin keluarga untuk ikut kehendak Allah. Dalam hubungan ketapikan kehendak kita. Berusaha menunaikan kehendak pasangan.

Suami isteri etiap hari puji pasangan, ucap terima kasih, sayang, rindu pada pasangan. Luangkan masa untuk mendengar setiap keluhan, masalah pasangan. Jadi pendengar yang setia setiap perkongsian.

Tuan puan, banyak bagi masa untuk berdoa. Mengadu segalanya kepada Allah, tiada sesiapa pun dapat menyelesaikan masalah kita kecuali Allah. Tiada sesiapa pun yang dapat menenangkan hati kita kecuali Allah. Tiada sesiapa pun yang dapat membahagiakan kita kecuali Allah. | Malaysiaviralstory.My

Kredit : Muhammad Ahmad

Jangan pandang serong pada wanita yang ‘bunting pelamin’ kononnya mereka hamil sebelum bernikah

“Tahniah, puan disahkan mengandung. Mengikut kiraan, usia janin ini lebih kurang enam minggu,” kata doktor.

“Tetapi doktor, kami baru berkahwin 4 minggu yang lalu. Apa orang lain akan kata nanti?” soal pasangan berkenaan.

Pasangan ini bernikah dan naik pelamin pada 28 Januari 2017 iaitu pada cuti raya Cina yang lalu. Empat minggu kemudian iaitu 28 Februari 2017, pengantin perempuan disahkan mengandung dan usia janin dianggarkan 6 minggu. Apa yang terjadi sebenarnya?

Bunting pelamin adalah ‘misnomer’. Ia seolah-olah menggambarkan pengantin perempuan telah hamil ketika bernikah dan menaiki pelamin sedangkan bukan itu yang berlaku sebenarnya. Bagi individu yang bunting pelamin, anda akan mendapati usia janin anda akan awal 1-2 minggu sebelum tarikh pernikahan dan mungkin boleh mengundang pandangan seorang orang ramai.

Contohnya anda berkahwin baru 4 minggu, namun doktor mengatakan usia janin anda 6 minggu. Di sinilah munculnya kata-kata nista daripada golongan yang suka menghina namun fakta pun tak tahu. Jika ada yang mengutuk atau pandang serong, jangan bimbang atau malu kerana mereka dengan secara sengaja telah menunjukkan kebodohan dan keaiban mereka secara terbuka.

Saya jelaskan kenapa perkara ini berlaku. Jika anda rujuk buku antenatal, ada tertulis tarikhr Last Menstrual Period (LMP) dan doktor juga akan bertanya bila hari pertama haid (menses) yang terakhir. LMP ialah hari pertama haid bermula.

CONTOH:

14 Januari 2017 (2 minggu sebelum nikah)
Ovulation pula ialah hari ovum dilepaskan kira-kira sekitar hari ke-14.
28 Januari 2017 (pada hari pernikahan)
Persenyawaan pula boleh berlaku dalam tempoh 12-24 jam selepas ovum dilepaskan. Sperma boleh ‘hidup’ 3-7 hari di dalam rahim untuk ‘bersaing’ mempersenyawakan ovum yang akan ‘luput’ selepas tempoh tersebut.

28 Januari 2017 (pada malam pertama pernikahan)
Kebiasaannya wanita disahkan hamil selepas ‘missed period’ atau tidak datang haid selama 1-2 minggu dan ini akan ‘trigger’ pasangan untuk melakukan ujian kehamilan melalui air kencing pada minggu ke-5 atau ke-6 dari tarikh haid yang pertama.

28 Februari 2017 (4 minggu selepas nikah dan 6 minggu selepas haid yang pertama)
Apabila anda mengandung, doktor akan mengira usia janin anda bermula daripada tarikh LMP (sekiranya sangat pasti tarikh tersebut dan haid anda teratur serta tidak mengambil perancang keluarga) walaupun ketika itu belum ada persenyawaan berlaku.

LMP 14 Januari 2017
maka usia janin ialah 6 minggu pada 28 Februari (usia janin yang dikira melalui tarikh haid pertama bukanlah usia janin sebenar kerana jani terbentuk pada hari persenyawaan). Bagi kes-kes lain yang tidak memenuhi syarat dalam kurungan, usia janin ditentukan melalui imbasan ultrasound seawal usia yang boleh.

Jangan bimbang kerana semua kajian telah mengambil kira faktor ini untuk menentukan sama ada janin anda telah matang, belum matang, melebihi usia matang atau apa-apa intervensi perubatan atau dalam menentukan parameter ultrasound.

Namun apabila mengetahui fakta ini, ada pihak yang pandai-pandai lewatkan sendiri dua minggu sesuka hati seolah-olah penyelidik-penyelidik sebelum ini tidak pernah terfikir perkara sebegini. Ini hanya membahayakan diri dan bayi dalam kandungan.

Contohnya selepas tempoh EDD iaitu tarikh dijangka bersalin, ada pihak yang enggan ke hospital dan sengaja menunggu dua minggu lagi kononnya mereka tahu tentang ini. Sedangkan dengan berbuat demikian, risiko bayi mati dalam kandungan adalah sangat tinggi.

Akhir sekali, jangan pandang serong pada individu yang bunting pelamin kerana anda hanya akan menampakkan kebodohan diri sendiri.

Dikongsi Oleh Mohd Fadhli Mohd Fauzi

1 2 3 8
Go to Top

Send this to friend