Category archive

Story Viral

Datuk Boy Iman Ditahan Polis – Pengarah JSJK Bukit Aman

POLIS menahan Pengarah Urusan DBI Properties Datuk Nuruliman A Rahman atau dikenali Boy Iman bersama dua lagi suspek utama di Ampang dan Setapak bagi membantu siasatan berhubung penipuan jualan rumah membabitkan nilai RM6.2 juta, semalam.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Sri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, pihaknya menerima 188 laporan polis berkaitan penipuan jualan rumah yang dilakukan Syarikat DBI Properties dan Syarikat Juta Kelulut Global Resources.

“Berdasarkan siasatan yang dijalankan, didapati syarikat ini menawarkan rumah kepada pembeli dengan harga yang jauh lebih murah daripada pasaran iaitu sekitar RM60,000 untuk sebuah rumah banglo berkeluasan 1,650 kaki persegi.

“Bagaimanapun, selepas bayaran dilunaskan pembinaan rumah berkenaan tidak dijalankan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Acryl Sani berkata, susulan daripada itu lelaki berusia 37 tahun itu ditahan di Balai Polis Bukit Indah, Ampang semalam.

“Turut ditahan dua pemilik syarikat Juta Kelulut Global Resources masing-masing berusia 29 dan 45 tahun yang juga suspek utama kes ini.

“Hasil dari pemeriksaan yang dibuat di pejabat suspek di Wisma DBI, Ampang polis merampas Nissan Fairlady dan BMW E92, tiga telefon pintar, sijil doktor falsafah dari Samaritan Mission International University dan pelbagai dokumen syarikat DBI Properties”

Katanya, berdasarkan penelitian yang dilakukan polis didapati sindiket penipuan semakin bijak memanipulasi kehendak dan keperluan masyarakat untuk mewujudkan pelbagai skim penipuan serta pelaburan bagi menarik perhatian mangsa.

“Ini dapat dilihat melalui kewujudan pelbagai skim berasaskan perniagaan, emas, perumahan dan seumpamanya.

“Masyarakat diingatkan untuk sentiasa berwaspada dan tidak terpedaya dengan skim atau tawaran luar biasa yang dibuat oleh mana-mana orang atau syarikat,” katanya.

Menurut Acryl Sani, semua suspek kini ditahan reman bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Kredit : Harian Metro

Recent search terms:

  • DBI Properties Anggun

Gadis Traktor Kini Bergelar Duta Mada

SERDANG: Biarpun pernah dikecam gara-gara videonya membawa traktor di sawah tular di laman sosial, gadis jelita ini kini mencuri tumpuan pengunjung di Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan 2017 (HPPNK).

Selepas mendapat jolokan ‘gadis traktor’, tuah berpihak kepadanya apabila diberi kepercayaan oleh Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada) untuk menjadi ‘duta kecil’ agensi tersebut.

Nurul Syifa Mat Dzahid, 22, berkata, netizen mula menerima kebolehannya mengendalikan jentera berat sebagai perkara positif dan bukannya sekadar berpura-pura untuk meraih populariti.

“Tidak sangka pula ada yang mula menegur saya di HPPNK 2017 dan mereka bertanya adakah saya ‘gadis traktor’ yang tular baru-baru ini.

“Segan pun ada apabila mereka ajak bergambar. Tapi, saya ambil kesempatan tersebut untuk menerangkan mengenai peranan Mada dalam memajukan institusi peladang kepada pengunjung,” katanya ketika ditemui mStar Online pada sambutan HPPNK 2017 di Tapak Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS), Serdang.

A post shared by Syifa Majid (@syifamajid) on

Tambah gadis yang berasal dari Jitra itu, sejak video tersebut mendapat perhatian netizen, ramai golongan wanita muda tampil mendedahkan bahawa mereka juga berkebolehan mengendalikan traktor.

Nurul Syifa yang bertugas selaku pembantu tadbir komunikasi korporat di Mada berharap lebih ramai golongan muda sama ada lelaki atau wanita menceburi bidang perladangan kerana ia bukan sahaja mendatangkan hasil lumayan, malahan membantu menjana ekonomi negara.

“Ada yang kata pakaian yang saya pakai tidak sesuai. Janganlah pula jadikan ia sebagai alasan untuk tidak mencuba bidang ini.

“Ini bukan kerjaya yang kotor atau sesuai untuk golongan berusia sahaja, tapi sebenarnya ramai yang sudah bergelar jutawan dengan mengusahakan ladang,” jelasnya.

Rakaman Nurul Syifa mengendalikan sebuah jentera berat ketika menjalani latihan di Kompleks Latihan Mada, Alor Serdang di Kedah.

Sementara itu, Ketua Cawangan Komunikasi Korporat Mada, Mohd. Hafizi Zakaria berkata, populariti yang diraih Nurul Syifa sedikit sebanyak membuka mata golongan muda mengenai latihan yang ditawarkan institusi itu.

“Golongan muda sebenarnya sudah nampak potensi bidang perladangan ini sebagai kerjaya masa depan, tapi lepas video dia tular, semakin ramai gadis yang tidak lagi segan mengaku mereka bekerja di bendang.

“Mungkin ia bukan kerjaya glamor, tapi anak muda sudah semakin bijak menilai potensi yang boleh dikembangkan daripada sektor perladangan,” katanya.

Menurut Mohd. Hafizi, agensi tersebut turut menubuhkan Pusat Latihan Beras Mada (MRTC) sebagai pusat latihan kemahiran dalam mentransformasi industri padi negara.

Kumpulan sasaran MRTC adalah mereka yang tercicir daripada melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi tetapi mempunyai minat tinggi dalam industri padi.

Kredit : Mstar Online

[VIDEO] Remaja Menyesal Pukul Ibunya Yang Tular Di Media Sosial Baru-Baru Ini

“AMPUNKAN Abang Long mak, abah. Abang Long menyesal…,” kata Muhammad Shukrey Mohammad Nasir,15, yang videonya memukul ibunya beberapa kali menggunakan tangan tular di laman sosial kelmarin.

Rakaman video itu memaparkan remaja terbabit memakai pakaian sekolah dengan keadaan butang baju terbuka serta seluar terlondeh itu memukul sambil memaksa ibunya untuk memberikan wang.

Video berdurasi 42 saat itu menerima pelbagai reaksi netizen di laman sosial selepas tersebar. Ada yang mengecam tindakan tersebut sebagai tidak patut.

Bagaimanapun, remaja itu lebih banyak mendiamkan diri dan ibunya memaklumkan anaknya itu mengalami sedikit masalah pembelajaran dan pemikirannya terganggu sejak malam semalam selepas memberi keterangan kepada pihak polis.

Susulan kejadian berkenaan polis turut mengambil keterangan daripada remaja itu dan menjalankan ujian air kencing susulan perlakuannya dalam video yang tersebar, namun remaja berkenaan disahkan bebas daripada pengaruh dadah.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya Asisten Komisioner Hamzah Alias berkata, ujian air kencing sudah dilakukan terhadap remaja berkenaan ketika dia hadir bersama ibunya di Ibu Pejabat Polis Daerah Ampang Jaya untuk memberi keterangan.

Katanya, rakaman insiden remaja itu memukul ibunya menjadi tular lalu dikecam oleh masyarakat dan siasatan lanjut berhubung insiden ini sedang dijalankan.

Kredit Berita : Harian Metro

(VIDEO LIVE) Hafiz Hamidun Sahkan Joy Memang Masih isteri Orang Ketika Berkahwin..

Penyanyi Hafiz Hamidun mengadakan sidang media bagi memperjelaskan mengenai isu rumah tangganya bersama Joy Revfa.

Live di mStar Online.

Dari Harian Metro.

Sebelum ini Joy menfailkan permohonan pembubaran perkahwinannya dengan Hafiz di Mahkamah Rendah Syariah Daerah Petaling di Subang Bestari, Shah Alam pada Jumaat lalu selepas meragui perkahwinan yang dibina bersama Hafiz.

Beliau menyatakan dia terpaksa membuat permohonan itu selepas Hafiz, 33, mula meragui perkahwinan mereka dengan mendakwa ia sebagai tidak sah.

BACA: Hafiz Hamidun Meragui Pernikahan Mereka, Joy Revfa Failkan Permohonan Pembubaran Nikah

Hafiz dalam apda itu menyatakan dia akan menjelaskan semuanya selepas ini tanpa melibatkan emosi dengan menjelaskan semua fakta yang terjadi.

Hafiz dan Joy Revfa yang mempunyai seorang anak berumur tiga tahun telah diijabkabulkan di Masjid Negeri, Shah Alam pada 1 Mei 2017 dengan sekali lafaz.

Recent search terms:

  • Apa akan jadi sekiranya beli kereta secara tunai
  • cara cara nk move on
  • mengambil kafein 5 cawan sehari
  • niat puasa sunat zulhijjah 23 august 2017
  • tip nak move on

(VIDEO) Ayah Kulup Sudi Ambil Siti Kasim Sebagai Isteri Kalau Masih Belum Bersuami – Rani Kulup

Presiden Pertubuhan Martabat Jalinan Muhibbah, Abdul Rani Kulup Abdullah dalam sebuah video telah menyatakan kesudiannya untuk memperisterikan peguam dan juga aktivis LGBT, Siti Zabedah Kasim sebagai isterinya.

Berdasarkan video live yang dimuatnaik ke laman Facebook itu, Rani Kulup atau lebih mesra dipanggil Ayah yang sudah pun memiliki dua isteri itu telah menyeru supaya netizen tidak terus mengutuk dan menghina peguam berkenaan.

“Siti Kasim jangan kau kutuk, janganlah kau hina dia, dia pun manusia macam kita juga yang memerlukan kasih sayang.

“Ayah kan cinta wanita, seandai kata Siti Kasim ni.. tak ada masalah bagi Ayah, Ayah boleh ambil dia sebagai isteri, kalau dia tiada suamilah, kalau ada suami tak bolehlah kan,”katanya sambil tergelak.

Video live itu dimuatnaik adalah untuk menjawab khabar angin yang berlegar sebelum ini di mana ada individu mendakwa beliau adalah suspek ditahan polis kerana membuat ancaman rogol dan bunuh ke atas Siti Kasim.

Di dalam video itu juga beliau menyeru netizen supaya berhenti menghina dan mengutuk selain mendoakan agar Siti Kasim berubah dan kembali ke pangkal jalan.

“Kita doakan dia supaya siti kasim ni terbuka hati dia balik semula ke pangkal jalan, kita doa.

“Ayah doa Siti Kasim lembut hati, sentiasa muhasabah diri sentiasa kesal atau menyesal apa dia buat. Jangan kutuk dia kita doakan dia supaya dia lembut hati. manusia ini boleh berubah,” katanya lagi.

Apa yang menarik sekali satu titipan ayat dari ayah kepada Siti Kasim, “Asalkan nama Siti Kasim, I love you, ok Siti Kasim… kipidap, dongibab.” – Siakapkeli.my

Recent search terms:

  • nama menteri dalam malaysia 2017

“Saya Tak Tahu Untuk Siaran Televisyen” – Gadis Buat Muka ‘Cute’ Cerita Kisah di Sebalik Tabir (VIDEO)

Selepas viral wajah comelnya tersenyum sambil mengenyit mata di Internet, Norsuziyana Natasha Mohd Hashim tampil menjelaskan cerita disebalik terakamnya video terbabit.

Menurut Norsuziyana, jurugambar yang menyuruhnya membuat muka comel dan pandang kamera.

JURUGAMBAR suruh saya buat muka ‘cute’, senyum dan pandang pada kamera. Saya buat, tetapi tak tahu untuk siaran televisyen.”

Namun, tidak semua suka dengan kemunculan comel Norsuziyana di televisyen itu.

Norsuziyana yang merupakan anak bongsu dari enam beradik itu mengakui turut menerima kecaman sehingga terpaksa menyahaktifkan Facebook, Twitter dan Instagram, lapor Harian Metro.

Ada yang mengecam hanya disebabkan kehadiran saya pada majlis itu dan dikaitkan dengan isu politik.

Menurut gadis yang mempunyai darah campuran Cina itu lagi, dia sebenarnya cuma menemani ibu yang mahu ke majlis terbabit.

Saya cuma menjalankan tanggungjawab saya sebagai anak menemani ibu, Roslina Karim, 57, yang mahu ke sana. Ayah saya dah lama meninggal dunia,” katanya.

Sedih dengan komen-komen kecaman yang diterima, Norsuziyana mengakui dia mengalirkan air mata.

Terus terang saya katakan, saya menangis membaca komen yang negatif itu. Saya mengadu kepada ibu dan memeluknya sambil bertanya, adakah saya sudah memalukannya?

Ibu jawab, ‘tidak, mak bangga ada anak macam kamu. Anak yang kuat di luar dan tersenyum, tetapi di dalam, air mata yang keluar‘,”

Norsuziyana bagaimanapun menerima segala kecaman yang di terima kerana tahu keluarganya sentiasa memberi sokongan dan semangat tidak berbelah bahagi.

Mulut orang saya tak boleh tutup. Saya reda dengan semua ini dan kakak beritahu, saya kena terima kerana ini semua dugaan.

Sejujurnya saya tak pernah alami situasi macam ini. Orang di luar tak kenal saya, tapi ibu, adik beradik dan kawan-kawan saya kenal saya macam mana,” katanya.

Norsuziyana berkata dia bersedia untuk menceburi bidang peragaan dan bidang seni jika diberi peluang.

Sumber: Harian Metro

Recent search terms:

  • cerita gadis comel

Parkir apa macam ni?

NETIZEN di laman sosial kesal dengan sikap pemaju kedai dua tingkat di pekan Senggarang Batu Pahat Johor apabila didakwa bersikap tidak acuh mengenai ruang parkir dan laluan kenderaan di kawasan itu.

Gambar kawasan parkir di kedai berkenaan tular di laman sosial sejak kelmarin selepas ia kelihatan pelik dengan tiadaan ruang secukupnya untuk keluar masuk kenderaan ke kawasan itu.

Ketua Whip Majlis Perbandaran Batu Pahat (MPBP) Zaidi Japar berkata, bangunan kedai berkenaan masih belum diperiksa Jabatan Kejuruteraan MPBP dan sekiranya masih kekal seperti itu, bangunan itu dikhuatiri tidak mendapat kelulusan pihak berkenaan.

“Dalam kes ini, bangunan berkenaan masih dalam proses pembinaan dan belum siap sepenuhnya untuk digunakan.

“Sehingga semalam bangunan kedai terbabit masih belum mendapat kelulusan daripada pihak MPBP dan masih belum selesai melakukan pemeriksaan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Doakan adik Aqmal, semoga cepat pulang

Kuala Lumpur : Budak lelaki berusia 11 tahun disahkan hilang oleh ahli keluarganya selepas keluar dari Pusat Tahfiz Al Azizah, Taman Keramat, Kuala Lumpur, 2 petang, semalam.

Menurut ibunya, Nor Laily Zakaria, 37, anak sulungnya, Aqmal Khaleq Firman Hasani, hilang bersama seorang lagi rakan lelaki berusia 13 tahun.

Katanya, kehilangan mereka disedari seorang ustaz sebelum memulakan kelas apabila menyedari kedua-dua pelajar berkenaan tidak berada di kelas.

“Sebaik dimaklumkan oleh pihak pengurusan pusat tahfiz berkenaan mengenai kehilangan anak, kami terus cuba mencari di kawasan sekitar.

“Sehingga jam 12 tengah malam tadi, kami masih belum menemui mereka walaupun usaha mencari diluaskan sehingga ke Cheras, Kuala Lumpur,” katanya.

Berita kehilangan Aqmal menjadi tular di WhatsApp sejak malam tadi yang mengaitkan kejadian itu sebagai kes culik.

Bagaimanapun, Nor Laily menafikan dakwaan itu dan percaya Aqmal dan rakannya tidak diculik, sebaliknya hanya menghilangkan diri.

AQMAL Khaleq Firman Hasani yang disedari tidak berada dalam kelas sejak jam 2 petang Khamis.

“Saya menafikan kehilangan mereka berkaitan dengan kes culik seperti yang tular di WhatsApp.

“Saya percaya mereka hanya menghilangkan diri dan merayu supaya mereka pulang semula ke rumah,” katanya yang memaklumkan pihaknya belum membuat laporan polis berikutan kehilangan Aqmal Khaleq belum sampai 24 jam.

Beliau berkata, orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai anaknya diminta tampil ke balai polis berhampiran.

Mohon viralkan, semoga adik Aqmal cepat dijumpai..

Sumber : HarianMetro/Malaysiaviralstory.my/Nor Laily

Review hotel ini pasti akan membuatkan anda ‘teringin’ pergi bercuti


Mejoriti pengguna di Malaysia ramai  yang menggunakan aplikasi tempahan bilik hotel/homestay secara online kerana ia lebih memudahkan dan menjimatkan. Dengan wujudnya pelbagai aplikasi yang menawarkan pelbagai tawaran serta keistimewaan menyebabkan pesaingan menjadi semakin rancak. Akan tetapi, adakah iklan-iklan bilik hotel dan rating yang diberikan di aplikasi tersebut benar-benar menggambarkan keadaan hotel itu yang sebenarnya?

Seperti yang dikongsikan oleh Abang Fadli, alangkah terkejutnya melihat ‘keunikan’ bilik hotel yang didiaminya di Shah Alam. Dalam lima aplikasi yang digunakannya, rata-rata menunjukkan rating yang dianggap ‘bolehlah’, tetapi apabila tiba di hotel tersebut. Indah khabar dari rupa.

Menginap di sebuah hotel ‘zero’ bintang (ingatkan tiga bintang!) yang terletak di Shah Alam. Menurut aplikasi Tripadvisor, hotel ini bertaraf dua bintang. Online booking dalam 60% fuh agak tinggi bukan?.

“Ini sebuah pengalaman yang berharga. Jangan salahkan saya jika anda tiba-tiba terasa hendak pergi bercuti”. Kata Abang Fadli

Bilik tidur. Lihat lampu meja, sangat unik.

Lampu meja yang mempunyai bentuk yang sangat unik dan kreatif. Terasa nak beli satu.

Lantai lif 3D. Jika dipijak, jubinnya kelihatan bergerak-gerak. Sangat teruja dengan kecanggihan lantai lif hotel ini. 

Lantai lif secara dekat. Jika anda bosan, boleh juga main susun-susun. Ia seperti puzzle dalam lif. Wow! 

Dari dalam lif. Pintu lif telah dicorakkan dengan mural yang penuh dengan seni. Nampak tak? Siapa yang tak nampak, maksudnya…

Setelah keluar dari lif, disambut pula dengan hiasan dinding yang sangat menarik. 

Litar-litar elektrik juga dipaparkan secara kreatif.

Boleh lihat secara dekat. Sebagai cadangan, wayar-wayar itu boleh lagi dikemaskan dengan corak anyaman.

Pemadam api juga menggunakan teknologi yang terkini iaitu pemadam api lutsinar. Saya berasa sungguh selamat. 

Bilik yang tidak menggunakan tombol pintu. Mungkin menggunakan imbasan retina atau suara? 

Tombol pintu yang kreatif.

Suis elektrik yang menawan. 

Melalui tingkap bilik. Boleh menlihat pemandangan yang indah.

Lampu bilik pun meriah.

Televisyen yang sangat mengikut arus kemodenan. 

Suis elektrik yang sangat selamat. 

Tempat atas barangan tandas yang lutsinar dan unik. 

Besi langsir tandas yang sangat bersinar. Mungkin tertakhtakan tembaga.

Wallpaper bilik tandas yang season dan very hipster. 

Penyangkut almari yang efektif. 

<style=”text-align: center;”>

Alat kawalan jauh televisyen yang mempunyai penutup bateri yang lutsinar. Anda tidak pelru lagi tercari-cari alat kawalan jauh yang hilang. warna merah itu menarik perhatian. Bravo!

Setelah diperiksa di laman Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC), hotel ini hanya bertaraf INN dan tidak mempunyai sebarang bintang ataupun orkid.

Tetapi di laman booking hotel secara online, ia menunjukkan keputusan carian seperti yang tersenarai di bawah, yang mana telah membuatkan saya terperdaya.

Booking – 4 star hotel with 5.3/10 rating

Traveloka – 3 stars with 6.5/10 rating

Agoda – 2 stars with 63/100 rating

Trivago – 3 stars with 63/100 rating

Expedia 3.5 stars with 38/100 rating

Kesimpulannya, ini cuma hotel taraf INN dan tiada bintang yang diiktirafkan oleh MOTAC. So, no wonder. But shame on online agents website!

Sumber: Abang Fadli

Berhati-hatilah dalam memilih hotel, perati benar-benar dulu gambar agar  tidak mudah tertipu

Recent search terms:

  • besi penyankut Television

Iri Hati Dengan Perniagaan, Hari Ini Banner Ada Tompokan Air Tanah Esoknya Pula Diserbu MPBP

Pray for #manggoshakeBP

Seperti biasa setiap tahun kami berniaga di expo raya. Ini tahun ke 6 bagi kami, tahun ini lokasi kami di khemah no 7 & 8.

Khemah dipenuhkan dengan stok baju ALICE.COTTON.

Hanya sebahagian kecil kami sediakan ruang untuk jualan manggoshake. Seperti tahun-tahun yang lalu kami buka meja untuk menjual jeruk penang dan ada buah potong depan khemah kami. Tahun ini belum buat lagi sebabnya ruang yang ada tidak besar. Stok sudah ada.

Sambutan luar biasa pembeli manggoshake setiap malam sejak kami beroperasi. Mungkin di sebabkan manggo shake ini pernah viral sebelum ini.

Suatu hari staff anta gambar pada whatsapp wife saya banner kami di tapak ada tompokan air tanah. Saya sendiri ada posting di wall FB, busines ini sudah ada yang iri hati.

1.6.2017

pihak MPBP membuat operasi dan mengeluarkan notis arahan “hentikan perniagaan minuman manggo shake” di tapak expo no 7. Kami bertanyakan mereka apakah kesalahan kami sampai di arahkan tutup. Jawapan mereka di sini tak boleh berniaga minuman & makanan di expo raya. Saya bertanya mereka, saya seorang sahaja ke yang di beri amaran. Orang lain tak ada?

Mereka menjawab. Lot ini dan depan sahaja kami terima aduan. Untuk lot hadapan kesalahan mereka merosakan landskap MPBP dan membuka awning sehingga mengganggu operasi cafe di situ.

Pagawai yang keluarkan notis tersebut mohon untuk perkara ini rujuk di pejabat MPBP. Kami berbincang dengan staff mahu teruskan atau tidak, mereka kata. Jalan je dulu bang, kami ada. Kalau orang majlis datang kami pertahankan. Sebab tempat lain boleh je!

4.6.2017

pegawai MPBP hadir ke khemah kami, dia kata kenapa masih beroperasi sedangkan notis amaran sudah di keluarkan, dan kami tidak hadir ke pejabat untuk berbincang. Pada malam tersebut kami terus membuat rayuan kerana pegawai yang hadir tersebut ada pegang jawatan dan kami mohon untuk pertimbangkan. Pegawai tersebuat mohon kerjasama untuk kami berpindah di lot kaki lima OMry trading.

Kami akur untuk berpindah dengan syarat pihak tuan punya gerai membenarkan. Sebabnya setiap tahun kami tahu memang sudah ada peniaga akan sewa di sana. Pegawai tersebut beritahu takpa soal dengan pemilik, saya uruskan.

Malam tersebut kami pasang wiring lampu, bawa meja & banner. Supaya ke esokan hari kami dapat beroperasi di tempat baru. Jam 12 malam kami mahu kemas barang, hadir pemilik tempat tersebut Tuan Haji Salleh bertanya kepada kami. Siapa benarkan kamu berniaga di sini? Kami beritahu nama pegawai MPBP tersebut yang arahkan untuk kami berpindah berniaga sebabnya dekat khemah kami tidak boleh berniaga. Tuan Haji tu beritahu, tapak ini sudah ada penyewa. Kami mohon maaf dan kami angkut semula semua peralatan.

5.6.2017

Keesokan hari, kami hadir kepejabat untuk berunding. Kami sudah tahu dengan siapa mahu rujuk perkara ini dan mempunyai kuasa, sampai di hadapan pejabat MPBP, hajat untuk jumpa pegawai berkenaan terhenti kerana kami jumpa pegawai semalam. Dan kami berunding dihapan pintu sahaja. Kami beritahu tempat yang di arah pindah itu sudah bertuan, pegawai berkenaan kata buat surat rujuk kepada Yang Dipertua Majlis.

Kami meneruskan operasi perniagaan. Kali ini kami sudah buat line untuk pelanggan beratur dan alhamdulillah pelanggan faham dan mereka ikut peraturan. Kami tidak mahu pelanggan kami mengganggu operasi perniagaan orang lain. Pada masa yang sama kami akan buat surat dan mohon pertimbangan supaya perniagaan ini dapat diteruskan kerana kami sudah buat kawal pelanggan supaya pelanggan hanya beratur di tempat kami

6.6.2017

surat sudah siap ditaip untuk dihantar. Tetapi surat itu kami rasa belum cukup kuat untuk kami rujuk ke MPBP. Kami rasakan perlu surat sokongan seperti dari persatuan. Belum sampai surat itu ke pejabat MPBP, malam tersebut mereka telah hadir untuk buat operasi sitar barang perniagaan kami kerana kamk masi beroperasi. Sedikit pertelingkahan berlaku pada malam tersebut kerana staff kami mempertahankan untuk tidak di sita, apa tindakan tunggu bos kami sampai.

Setiba di sana, saya berunding untuk tidak sita barang perniagaan. Kami di kenakan kompaun Rm500 pada malam tersebut.

7.6.2017

kami hadir ke pejabat MPBP bersama 3 surat sokongan.

  1. Koperasi Usahawan Bestari Johor Berhad (KUBJB)
  2. Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM)
  3. Pesatuan Peniaga-Peniaga & Pengusaha-Pengusaha Bumiputra Batu Pahat (PNUBRA)

Di bilik YDP majlis kami orang awam di Layan Tanpa Rasa Belas Kasih, sampai menepuk meja! Bercakap dengan kami juga tidak pandang muka kami. Apa perasaan lagi kami mahu perkatakan bila bercakap tanpa pandang muka.

Surat rayauan kami bawa tidak dipedulikan. Jawapan mereka tetap sama, Expo bazar raya hanya di benarkan menjual barangan keperluan Raya. Kami cuba pertahankan kerana kami seorang yang di ambil tindakan tetapi orang lain yang menjual makanan dan minuman tidak di ambil tindakan.

Alasan mereka, kami cuma terima aduan khemah no 7.Khemah kamu ramai orang sampai ganggu operasi perniagaan orang lain.

Perkara INILAH saya ambil tindakan untuk istihar Perang di media sosial kerana ketidakadilan & penguatkuasaan berat sebelah. MATA melihat perlakuan mereka. Ini saluran yang saya ada buat masa ini.

Jika tiada juga penguatkuasaan secara ADIL. Sy akan buat surat terbuka kepada pihak tersebut.

Dalam busines untung ibarat sabut timbul. Untung batu tenggelam. Belum cerita hujan dan panas, KAMI cuma berniaga sebulan sahaja. – Penulis asal zulhairi ibrahim

‘Masalahnya bang, dia tiba-tiba bodohkan saya’


JOHOR BAHRU, JOHOR – Hanya kerana pintu, viral rakaman video seorang wanita yang memaki hamun penunggang motosikal yang didakwa telah menghalang laluan masuknya ke dalam premis stesen minyak.

Dalam kejadian yang berlaku di Stesen Shell Jalan Yahya Al Dattar, Bukit Senyum, Effendiey Ismail, mendakwa dia telah dibodohkan oleh wanita berkenaan.

“Makcik itu tak puas hati dengan saya sebab dia kata saya menghalang laluannya keluar. Kalau ye pun saya bersalah, cakaplah baik-baik.

“Serius saya terkejut dan saya kata pintu ada dua. Dia seperti tidak boleh menerima kenyataan dan boleh pula dia ‘bodohkan’ saya sepanjang jalan nak ke kereta.
“Ingatkan dah habis, masa saya nak ke motosikal, dia boleh berhenti memarahi saya. Semakin saya mendiamkan diri, semakin ‘menjual’ makcik ini. Siap nak ambil nombor motosikal bagai,” katanya.

Berdasarkan video berdurasi 1 minit 21 saat itu menunjukkan, Effendiey menceritakan semula bagaimana kejadian itu berlaku sambil diperhatikan beberapa pelanggan Shell yang lain.

Bagaimanapun, wanita itu terus melemparkan kata-kata kesat terhadapnya sambil dirakam rakannya. Penumpang di belakang cuba menasihatkan Effendiey untuk tidak memanjangkan kes tersebut, namun Effendiey menegaskan dia tidak bersalah dan dibodohkan oleh wanita berkenaan.

Di media sosial, rata-rata netizen meluahkan rasa kesal mereka dengan apa yang berlaku.

“Baru seminggu lebih berpuasa, banyak pula kes-kes yang berlaku. Berebut parking sampai selipar terbanglah, bergaduh di bazaar ramadhan sebab hal kecil dan banyak lagi. Di mana kesabaran kita? Ini kan bulan puasa, tolong kawal diri dan jangan malukan agama kita,” kata netizen.

Upah RM3 Tolong Beli Makanan Orang Tak Puasa

Hanya kerana inginkan pendapatan lebih ketika Ramadan, seorang wanita berusia 29 tahun pernah menjadi ‘tukang beli makanan’ untuk mereka yang ponteng puasa ketika siang hari di bulan Ramadan.

Menurut temu bual oleh Sinar Harian, wanita yang mahu dikenali sebagai Zira itu menceritakan dia mengambil upah antara RM2 hingga RM3 bagi setiap seorang yang memintanya membelikan makanan ketika siang hari.

“Setiap kali bulan puasa saya boleh buat pendapatan sampingan hanya dengan ambil upah beli makanan kawan-kawan sekerja, boleh cecah ribuan ringgit.

“Saya memang jenis tak malu, orang nak kata apa pun, katalah. Lagipun sebagai perempuan kita ada waktu-waktu tak boleh puasa,” ujarnya ketika ditemui.

Zira turut memberitahu dia menggunakan taktik membeli makanan di kedai yang berlainan setiap minggu supaya tuan kedai tak mengenalinya serta tidak nampak terlalu keterlaluan.

Dalam sehari lebih kurang 20 set makanan akan dibeli oleh Zira untuk memenuhi pesanan oleh rakan-rakan sekerjanya.

“Faham sajalah kerja kilang, angkat-angkat barang. Stor kilang akan jadi sasaran untuk kawan-kawan tak puasa ni makan. Bulan puasa gaji saya bersih sebab banyak duit dari hasil upah ni,” tambah Zira lagi.

Namun begitu sejak berhenti dari tempat kerja lama lima tahun yang lalu, Zira tidak lagi melakukan perbuatan seperti itu lagi kerana menghormati bulan Ramadan dan mengenangkan tentang keberkatan duit yang dia terima setelah menjadi tukang beli makanan untuk yang ponteng puasa.

Baru Minta Putus, Dah Kena Tikam


ALOR SETAR, KEDAH – Tidak puas hati bekas teman wanita mahu memutuskan hubungan cinta, seorang lelaki tergamak menikam perut mangsa dengan senjata.

Dalam kejadian jam 7 malam Isnin di tepi jalan Taman Serindit, Jalan Datuk Kumbar, difahamkan mangsa yang berusia 23 tahun bertemu dengan suspek, 23, untuk membincangkan soal hubungan mereka sebelum berlaku pertengkaran.

Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Mohd Rozi Jidin berkata, pertengkaran pasangan itu bertukar menjadi ganas apabila suspek tidak dapat menerima hakikat yang mangsa mahu memutuskan hubungan.

Berang dengan hasrat wanita itu, suspek terus mengeluarkan senjata tajam dan menikam perut mangsa beberapa kali sebelum berlaku pergelutan yang menyebabkan jari dan lutut kirinya cedera.

“Mangsa mengalami kecederaan yang serius, pendarahan dalaman di perut, dikejarkan ke Hospital Sultanah Bahiyah (HBS). Setakat ini keadaan mangsa dilaporkan stabil, namun masih lemah kerana kehilangan banyak darah,” katanya.

Polis kini sedang mengesan suspek yang berasal dari Jalan Tun Razak dan kes disiasat mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan.

Melayang RM40, Lain Ditempah Lain Yang Dapat

Lain yang diorder, lain pula yang dapat. Harapan Ayuni Salwani nak memberikan kejutan kepada rakannya menjadi perkara yang memalukan bila mana bouquet coklat yang dipesan dari seorang wanita, berbeza dengan apa yang dipinta dan tidak setanding dengan harga.

“Lain yang kita minta, lain yang kita dapat. Surprise birthday girl jadi hancur sebab semua ini. Saya bukannya suruh dia buat bouquet coklat harga RM10,” tulis Ayuni di Facebooknya 10 Mei yang lalu.

Selain kecewa dengan hasil yang tidak serupa, layanan selepas penghantaran juga tidak memuaskan. Malah Ayuni mendakwa dia turut dimarahinya.

“Dia layan pelanggan macam apa. Nak marah-marah kita blaik dah satu hal. Bila minta tukar, dia pula suruh kita naik Parit Jawa. Layanan macam apa. Jangan ada sesiapa lagi yang tertipu dengan dia,” tulisnya.

Susulan viral itu, wanita berkenaan terus menukar nama Facebooknya dan tidak berapa lama kemudian, akaun Facebooknya telah dipadamkan.












Berdasarkan gambar, Ayuni pada awalnya meminta wanita berkenaan membuat bouquet coklat itu mengikut gambar yang diberi mengandungi coklat Cloud 9, Moro, Kit Kat, Milo, Cadbury Dairy Milk, Crunch, Oreo, Crispy dan beberapa lagi jenama coklat yang lain.

Bagaimanapun, bouquet yang diterima amat jauh berbeza di mana rakan Ayuni hanya menerima bouquet coklat yang ‘murah’, tidak setanding dengan harga. Antaranya, Cadbury Zip, Crunch, Top, Boro, Mini Oreo, Kit Kat berserta dengan bouquet yang tidak setanding dengan harga.

Sementara itu, netizen juga mengkritik tindakan wanita berkenaan yang dianggap menganiaya pelanggannya, malah menganggap hasil bouquet yang dibuat wanita itu tidak setanding dengan harga.

Dah Tuduh Kami Mencuri Tanpa Bukti, Siap Gelar Ibu Kami ‘bodoh’, Langsung tak Minta Maaf

9 Mei 2017, saya dan keluarga pergi membeli belah di Sunway Velocity. Kami pergi ke Domesky untuk membeli beberapa barangan sebelum pergi makan malam.

Selesai makan, kami datang semula ke kedai yang sama untuk membeli barangan lain. Sebaik saja mahu melangkah meninggalkan kedai itu, dua kakitangan kedai itu mula mengekori kami dan menghubungi pengawal keselamatan pusat beli belah untuk menahan kami.

Kami ditahan di depan premis Vincci dan dua kakitangan itu tadi dengan sewenang-wenangnya menuduh kami mencuri barang di premis mereka sedangkan kami tidak berbuat demikian.

Tak mengapa. Kami dibawa ke Bilik Kawalan dan disoal siasat sementara menunggu polis tiba.

Selepas itu kami dibawa ke sebuah bilik mesyuarat bersebelahan dengan pusat beli belah itu. Untuk makluman, ibu saya mempunyai masalah kesukaran untuk berjalan.

Polis kemudian membawa dua kakitangan itu kembali ke premis mereka untuk memeriksa rakaman kamera litar tertutup (CCTV). Selepas 20 minit kemudian, polis kembali tanpa membawa dua kakitangan berkenaan dan melepaskan kami serta memaklumkan segalanya sudah selesai.
Tetapi dua kakitangan itu langsung tidak datang dan meminta maaf di atas tindakan mereka yang telah menjatuhkan maruah kami, membazir masa kami dan membuat ibu saya terpaksa berjalan jauh.

Jadi kami kembali ke kedai itu semula dan menuntut mereka memohon maaf di atas apa yang berlaku. Malangnya pengurus premis itu mengabaikan tuntutan kami, manakala pekerjanya mula menggelar ibu saya ‘bodoh’ yang mana ianya langsung tidak dapat diterima.

Awak buat kesilapan besar? Tak apa.
Awak mengesyaki kami mencuri barang? Tak apa.
Awak memalukan kami di tempat awam? Sekurang-kurangnya minta maaflah.
Tetapi awak tergamak menghina ibu saya sedangkan kami didapati tidak bersalah dalam hal ini?

Pihak polis sendiri telah memeriksa rakaman CCTV dan badan kami, tidak menemui apa-apa dan awak masih mahu menghina ibu saya?

Di mana rasa hormat dalam diri awak? Kami pelanggan awak sebelum ini dan awak berani menghina kami sedangkan kami tidak bersalah? – Kredit : Andrew Ho

Anda Ada Story Nak Dikongsi? Hantar Disini –> https://www.malaysiaviralstory.my/submit

Aku Mangsa Kerja Part Time Melipat Risalah

Tentu korang pernah dengar tentang kerja kerja part time pasal melipat risalah dengan keuntungan 4 angka sebulan. Nasihat saya jangan mudah terpedaya kerana itu semua hanyalah taktik mereka tarik orang untuk dapatkan duit.

Sebelum tu saya nak ceritakan kisah saya dulu.

Saya student ipta dan sekarang tengah menjalani latihan praktikal. Tapi memikirkan nak bayar yuran ipta untuk sem depan yang makin meningkat, saya pun terpikir nak buat part time untuk sediakan duit bagi bayar yuran sem depan. tak nak lah susahkan mak abah.

cari punya cari.. terjumpa iklan “KERJA PART TIME LIPAT RISALAH DI RUMAH” ganjaran hingga Rm500 seminggu and bla..bla..bla.. cuma lipat risalah and bla..bla…bla… Saya jumpa iklan ni kat surat khabar tapi tak ingat surat khabar apa. so sy pun try la whatsapp and tanya mengenai kerja part time tu. Dia punya explanation panjang berjela and betul betul explain pasal lipat risalah, masuk sampul,tulis alamat and pos dekat alamat yang diberi.

Dalam tu siap ada nama syarikat lagi. nama syarikat tu DICNAMIC MAIL ENTERPRES dan beralamat dekat Ajil, Terengganu. Saya check dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia(SSM). Bila ikut ejaan kat atas tu betul memang takda, yerla mana ada ENTERPRES , ENTERPRISE ada la. So saya pun betulkan la ejaan dia and memang syarikat tu ada berdaftar dengan SSM.

Saya pun buat pendaftaran Rm60 dengan orang tu. dah bank in apa semua dia pun hantar la barang dia tu. Saya sempat tanya beberapa soalan as “Alamat dibekalkan sekali ke? and Takde kena tarik orang join ni ke?” Jawapan dia “Tidak ada, Nama, Alamat akan dibekalkan secara percuma nanti”.

Bila barang sampai rupanya hanya ada buku panduan yang hanya di photostat (Dahla buruk lak tu),beberapa borang dan risalah yang mengajar kita untuk buat benda yang sama dekat orang lain. Siap ada sejarah penubuhan camne boleh tercetusnya idea nak menipu orang ni. Siap suruh kita photostate semua ‘sampah’ yg dia bagi untuk kita iklankan and tipu orang and bagi balik ‘sampah’ dorang tu kat orang lain.

Ya Allah saya memang bengang sangat dengan manusia manusia tu tapi saya chat balik orang tu elok elok and tanya balik soalan soalan pasal hantar risalah tu.

Saya chat dia punya banyak dia tak reply walaupun dah “blue tick”. memang rasa tertipu sangat.. saya mintak pulang duit pun dia tak reply. Ya Allah memang sakit hati sangat, ikutkan hati memang nak maki hamun jer tapi buat apa kan. Bukannya dia kisah pun, habis baik pun dia block saya kan.

So saya buat la entry ni untuk elakkan lebih ramai yang tertipu. JANGAN PERCAYA sama sekali dengan iklan iklan part time lipat risalah apa semua kat surat khabar tu. tu salah satu cara mereka nak tarik orang untuk menipu and dapat duit.

cukup la tu kot. korang boleh nilai sendiri lah nanti. Dia ni biar lah dia hidup senang dengan duit dia menipu orang. Moga hidup dia bahagia lah dengan penipuannya. Dia lupa agaknya yang what she give, she get back, dia lupa jugak yang dunia ni sementara jer.

dahla malas nak cakap panjang, sakit hati tak hilang lagi tahu. Rm60 tu boleh buat belanja makan saya seminggu dua.- Widuri | Malaysiaviralstory

Admin: Benda ni sebenarnya dari zaman admin sekolah lagi sampai sekarang masih wujud lagi, mungkin adanya artikel seperti ni dapat bantu korang yang masih baru dalam dunia teknologi ni supaya x mudah tertipu.

Recent search terms:

  • kerja part time
  • keja sambilan lipat risalah 2017

Buat Malu Orang Datang Supermarket Datang Naik Motor Tapi Blanja Macam Orang Berkereta

KUALA LUMPUR – “Kalau tak ada kereta, buat cara tak ada kereta,” demikian status atau moment seorang pengguna aplikasi WeChat bernama Sarah Coco yang viral di media sosial sejak beberapa hari lalu.

“Ini aku nak beritahu sikit, kalau tak ada kereta tu, buat cara tak ada kereta, tak payah nak eksyen sangat belanja di supermarket bawa troli, ambil barang macam datang bawa van. Padahal bawa motosikal saja.

“Kemudian bila nak balik, sumbat barang dalam beg galas penuh, di bakul sumbat penuh dan bonceng di belakang macam beruk. Buat malu orang yang datang supermarket saja bawa motosikal buruk. belanja acah-acah berkereta.

“Aku rasa perempuan itu mak dia agaknya sebab perempuan itu nampak tua. Kesiannya mak dia dapat anak tak berguna dan tak mampu bawa dia pergi belanja naik kereta. Hahaha! Opss!” tulisnya.

Moment yang ditulis Sarah Coco itu kemudian sampai ke pengetahuan lelaki berkenaan, Mohd Nashiruddin Mokthar, tampil membalas kenyataannya yang biadab itu.
“Kepada Sarah Coco atau sesiapa yang mengenali Sarah Coco itu, tolong sampaikan apa yang saya nak pesan. Berkenaan post dia di WeChat, saya tahu dia maksudkan saya sebab tadi di shop mall, kami ada berselisih faham terlanggar troli saja ceritanya.

“Saya masih cam lagi muka dia tetapi tidak sangka sampai dia buat post begitu. Memang itu ibu saya, orang yang saya paling sayang dan awak dah silap. Ibu saya tak pernah pun rasa menyesal dan tak pernah pun anggap saya anak tak guna kerana tidak mampu berikan dia kemudahan.

“Memang saya orang miskin, tak mampu untuk beli kereta dan saya kerja sebagai pengawal keselamatan sahaja. Tetapi Alhamdulillah bersyukur dengan apa yang ada sekarang. Masih mampu untuk meneruskan hidup. Masih mampu menunaikan hajat ibu untuk ke Mekah.

“Biar diri terasa susah asal ibu dapat penuhi impiannya. Tak apa Sarah Coco, saya maafkan awak. Setiap manusia tidak pernah lari dari membuat kesilapan. Kami sudah biasa dihina dan dikeji tetapi kami tetap kena kuat kerana ini diri kami dan ini hidup kami,” tulisnya.

Semoga menjadi pengajaran kepada pengguna media sosial yang lain. Jangan sewenang-wenangnya menghina dan mengeji orang lain kerana kita tidak kenal dan tahu akan kesusahan mereka. Bersyukur dengan apa yang kita ada dan usah dibanding-bezakan dengan mereka yang tidak berkemampuan sehingga timbul penyakit hati yang boleh merosakkan akhlak diri.

Go to Top

Send this to friend