Khasiat Buah Peria

in Panduan by
Buah peria amat dikenali dengan rasanya yang pahit. Namun ia mempunyai pelbagai manfaat untuk kegunaan harian kita.

Khasiat Buah Peria

Kencing Manis

Dikatakan air perahan buah peria dapat menurunkan kadar gula dalam darah bagi pesakit penyakit kencing manis atau diabetes.
Ambil 2 biji buah peria, bersihkan dan potong kepada beberapa bahagian yang kecil. Kemudian masukkan potongan peria tu kat dalam blender, tambahkan lebih kurang 1/2 gelas air suam dan kisarkan untuk dapatkan airnya. Amalkan meminum air perahan ini sebanyak 2 kali sehari pada pagi dan petang. InsyaAllah, paras gula yang tinggi dalam badan pesakit diabetes akan menurun.

Berak Berdarah

Sama seperti cara kat atas, ambil dua biji peria dan kisarkan untuk dapatkan airnya. Minum air perahan 2 kali sehari untuk menyembuhkan sakit berak berdarah.

Menggalakkan Penghasilan Susu Ibu

Makan peria sebenarnya bagus untuk ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu badan. Sediakan sebiji peria segar, cuci bersih dan rebus. Makan peria rebus ini sebagai ulam ketika menjamah nasi.

Bisul

Ambil satu biji peria segar. Hiris dan lumatkannya kemudian tampalkan pada bahagian yang kena bisul. Petua nie dapat membantu mempercepatkan proses penyembuhan bisul.

Terima Kasih kerana meluangkan masa di laman sesawang Malaysiaviralstory

Jika tidak keberatan sila Share ke Facebook/Whatsapp/Telegram atau sebagainya kepada rakan-rakan anda untuk mereka ketahui tq.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*