in

Masalah Anak Kencing Malam

Anak-anak kecil yang kencing pada waktu tidur malam itu bukanlah satu penyakit. Ia hanyalah perkara biasa kerana fungsi badan mereka yang aktif.

Ibu bapa tidak perlu risau tentang hal ini, namun boleh mengambil beberapa langkah untuk mengurangkan masalah kencing malam.

Kaedah yang terbaik ialah dengan melatihnya bagi menghentikan kebiasaan tersebut. Antara caranya ialah dengan mengehadkan pengambilan airnya pada waktu petang, memastikan mereka membuang air kecil sebelum tidur (sepertimana yang anda lakukan) dan membangunkan mereka untuk buang air sekali lagi pada jangka waktu yang pertama kebiasaannya anda mendapati tilamnya basah akibat kencing.

TIPS:

  • Ketika anak sudah lebih besar, dia mungkin mulai merasa sangat malu jika kencing malam.
  • Pastikan Anda memberikan banyak dorongan, dan yakinkan anak bahwa dia akan menghentikan masalah kencing malam dengan sendirinya.
  • Jangan pernah memarahi, menghukum, atau mempermalukan anak karana kencing malam di atas tilam.
  • Anak kemungkinan tidak dapat mengendalikan perkara itu, dan taktik ini hanya akan merugikan diri anda sendiri, dan menyebabkan lebih banyak stres dan anak akan semakin sering kencing malam
  • Tersedia juga berbagai ubat-ubatan dan alarm pengatur kelembapan (yang akan berdering ketika anak mulai kencing sewaktu tidur) untuk mengatasi kencing malam yang berkepanjangan,
  • Tetapi pastikan anda tanya  dokter mengenai anak anda jika pelbagai cara anda lakukan tidak berkesan.

Terima Kasih kerana meluangkan masa di laman sesawang Malaysiaviralstory

Jika tidak keberatan sila Share ke Facebook/Whatsapp/Telegram atau sebagainya kepada rakan-rakan anda untuk mereka ketahui tq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *