Masalah Jerawat

in Panduan by
Jerawat adalah masalah yang dialami oleh hampir semua orang. Ianya perkara biasa yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.
Biasanya masalah jerawat boleh dikaitkan dengan kemasukan anak-anak ke alam remaja. Perkara ini banyak memberi kesan terhadap mereka dan menyebabkan mereka runsing dengan masalah jerawat.

Punca Tumbuh Jerawat

Menurut kajian, jerawat berlaku disebabkan oleh hormon progesteron, estrogen dan testosteron yang tak seimbang dalam badan. Ini bermaksud sesiapa yang dalam proses  mencapai umur baligh akan mengalami ketidakseimbangan hormon sedemikian. Ketidakseimbangan hormon ini menyebabkan kuman corynebactecrium menyerang kulit.
Kuman ini hidup dalam kulit yang berminyak dan kelenjar sebum serta kelenjar peluh yang aktif.
Apabila ia menyerang kulit, maka kulit itu akan ditumbuhi kudis kecil yang mana akhirnya akan pecah dan mengeluarkan nanah.

Oleh itu, kita disarankan supaya selalu memastikan kulit terutama pada bahagian muka sentiasa bersih dan bebas dari kekotoran. Apabila jerawat sudah sembuh dan tidak bernanah lagi, parut jerawat pula menjadi masalah kerana ia amat sukar untuk hilang.

Terima Kasih kerana meluangkan masa di laman sesawang Malaysiaviralstory

Jika tidak keberatan sila Share ke Facebook/Whatsapp/Telegram atau sebagainya kepada rakan-rakan anda untuk mereka ketahui tq.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*