in

Minum Ais Ketika Sakit Tekak

Punca sakit tekak yang dihadapi seseorang berbeza, namun terdapat dua sebab sakit tekat berlaku iaitu jangkitan kuman atau alahan.

Orang ramai berpendapat bahawa meminum air yang berais atau sejuk ketika sakit tekak boleh memburukkan lagi rasa sakit tekak.

Namun hakikatnya perkara itu tidak benar sama sekali. Sepertimana yang semua sedia maklum, minuman berais atau minuman sejuk membantu menghilangkan kehausan.

Tetapi sememangnya ada yang akan berpantang dan tak sentuh langsung minum ais apabila mendapat sakit tekak. Walhal, minuman sejuk sebenarnya dapat membantu melegakan keradangan tekak. Maka tidak hairanlah apabila kita mengalami jangkitan tekak, ada doktor yang mengesyorkan kita ambil minuman sejuk atau makan aiskrim.

Sama juga halnya  jika mengalami bengkak atau keradangan sendi atau kecederaan, kita gunakan ais untuk meredakannya.

Cuma dalam bab sakit tekak ini, sesetengah orang mungkin tak galakkan sepenuhnya dan lebih suka mencadangkan minum air kosong sahaja berikutan bimbang terjadinya batuk akibat banyak atau kerap minum ais.

Terima Kasih kerana meluangkan masa di laman sesawang Malaysiaviralstory

Jika tidak keberatan sila Share ke Facebook/Whatsapp/Telegram atau sebagainya kepada rakan-rakan anda untuk mereka ketahui tq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *