in

Petua Hilangkan Senggugut

Sesetengah wanita yang kedatangan haid akan berasa sakit pada bahagian perut dan peranakan. Perkara ini dinamakan senggugut atau dalam Bahasa Inggerisnya  ‘period pain‘.

Sakitnya amat susah digambarkan bagi yang tidak pernah mengalaminya. Namun, untuk mengambarkan tahap kesakitannya, ia seumpama kekejangan otot. Malah bukankejang sahaja, pada masa yang sama ada juga yang akan berasa senak perut. Kesakitan yang dirasa akan membuat seseorang berasa kurang selesa, malah rasa sakit akan menjadi lebih kuat sehingga menganggu aktiviti harian.

Mujur sakit senggugut tidak berpanjangan. Biasanya hanya dua atau tiga hari ketika mula didatangi haid. Selepas itu sakitnya akan hilang dengan sendiri.

Menurut pendapat kebanyakan orang yang berpengalaman, wanita yang kerap mengalami masalah senggugut dikaitkan dengan kesukaran mengandung.

Senggugut dikatakan berpunca daripada ketidak seimbangan hormon atau disebabkan faktor genetik. Ada juga kerana faktor pemakanan. Dapatkan nasihat daripada doktor anda untuk mengetahui lebih lanjut.

Di sini kami ingin berkongsi dengan anda petua untuk senggugut. Apa-apa penyakit kita perlu berikhtiar untuk mengubatinya atau setidak-tidaknya mengurangkan kesakitan yang dialami.

Petua Elak Senggugut Dengan Bawang Merah

Petua ini dikatakan dapat mengelak senggugut daripada menyerang atau kalau terkena juga, sakitnya dapat dikurangkan.

Caranya ialah dengan mengambil tiga ulas bawang merah. Potong dengan halus dan campurkan ke dalam segelas air panas. Kemudian kacau dan minum air tersebut.

Petua Rawat Sakit Senggugut

Pengamalan meminum air perahan halia selama sebulan juga dikatakan dapat merawat senggugut. Minum air tersebut sebanyak dua kali setiap hari. Ketika mengamalkannya dan jika senggugut masih menyerang, rendamkan kaki ke dalam satu bekas air suam yang telah dicampur dengan garam secepat mungkin. Terus mengamalkan petua ini sehingga rasa sakit hilang.

Terima Kasih kerana meluangkan masa di laman sesawang Malaysiaviralstory

Jika tidak keberatan sila Share ke Facebook/Whatsapp/Telegram atau sebagainya kepada rakan-rakan anda untuk mereka ketahui tq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *