in

Petua Sembuhkan Luka Akibat Kemalangan

Ramai golongan muda zaman sekarang suka menunggang motor dengan laju. Difahami perbuatan ini memberikan penunggang ‘adrenaline rush’.

Ia adalah hormon yang dikeluarkan apabila seseorang itu berhadap sesuatu yang bahaya atau mengujakan. Penunggang muda – mudi amat menggemari pengeluaran hormon yang diakibatkan aktiviti menunggang dengan laju.

Biasanya jika mereka tidak berhati-hati, mereka boleh terlibat dalam kemalangan. Jika mereka bernasib baik mereka mungkin terjatuh di jalan raya kosong di mana perkara yang paling teruk hanyalah beberapa luka dan calaran di kulit.

Di sini kami ingin berkongsi beberapa petua untuk menyembuhkan luka akibat kemalangan.

Petua Sembuhkan Luka Akibat Kemalangan

Sesiapa yang mengalami luka, biasanya akibat kemalangan jalanraya, sehingga kulit melecet, boleh mengamalkan petua ini supaya luka tersebut cepat sembuh dan kurang meninggalkan parut.

Petuanya ialah dengan cepat-cepat menyiram bahagian kulit yang melecet hingga menampakkan kesan luka yang besar dengan petrol atau kerosene.

Perkara ini dituruni dari kalangan penunggang lain, selalunya pada waktu awal selepas kemalangan, pedih akibat kemalangan tu tidak terasa sangat. Pada waktu itulah elok disiram dengan minyak petrol. Masa mencurah memang akan berasa betul-betul pedih. Namun,

selepas 10 minit rasa sakit lama-kelamaan akan berkurangan dan kemudian cuma berasa kebas sahaja. Sebaik-baiknya juga, selepas 2-3 jam, atau keesokan hari cucila ‘petrol’ tersebut.

Selepas itu barulah diletakkan ubat sapuan dan pelbagai rawatan lain. Setiap kali mandi pula, pastikan kawasan luka turut dibasahi air.

Terima Kasih kerana meluangkan masa di laman sesawang Malaysiaviralstory

Jika tidak keberatan sila Share ke Facebook/Whatsapp/Telegram atau sebagainya kepada rakan-rakan anda untuk mereka ketahui tq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *