Tidur Bogel Boleh Kuruskan Badan

by Fiza on December 14, 2016

Kepada mereka yang memiliki badan yang gemuk atau berlebihan beri, yang ingin memiliki tubuh yang langsing semula adalah impian mereka. Pelbagai cara yang digunakan seperti menggunakan produk kelangsingan ataupun dengan bersenam.

Namun begitu, ada kajian yang dianggap karut dan pelik oleh segelintir pihak mengenai cara untuk menurunkan berat badan, iaitu salah satu daripadanya adalah tidur tanpa berpakaian.

Bukan semua orang akan menyukai cara ini dan menganggap ia tidak logik, namun menurut penulis buku bidang profession diet dan berpengalaman dalam bidang ini menjelaskan seseorang itu boleh kurus sekiranya tidur dalam keadaan berbogel.

Menurut beliau sekiranya anda tidur tanpa sehelai pun pakaian, badan seakan-akan menekan butang “reset” kepada hormon “fat loss” dengan cara merembeskan hormon yang boleh membina sel di dalam tulang, kulit dan otot ketika tidur.

Faktor ini dikatakan menggalakkan penurunan berat badan. Keadaan badan yang berbogel akan membuatkan badan di dalam keadaan sejuk di mana sangat bagus untuk rembesan hormon tersebut

Cuba lihat seseorang wanita yang memiliki bentuk badan yang menarik dan mungkin rahsianya adalah tidur berbogel, siapa yang tahu

Ujarnya lagi, tidur dalam keadaan tidak berpakaian juga mengurangkan hormon kortisol yang menyebabkan stres dan memelihara tenaga di dalam badan ketika tidur.

Selain itu, jika tidur dalam berpakaian dan dalam suhu badan yang panas, ia dikatakan mempercepatkan proses penuaan disebabkan dipengaruhi oleh hormon pertumbuhan dan melatonin.

Dalam kajiannya juga mendapati jika tidur tanpa pakaian, kulit akan menjadi lebih senang dipulihkan sekiranya mempunyai cela kerana hormon pertumbuhan akan menjadi lebih aktif.

Bagaimanapun, kepada individu terutamanya golongan wanita yang berminat dan ingin mencuba cara ini sebagai langkah terbaharu untuk mengatasi masalah berat badan berlebihan pastikan pintu bilik tidur berkunci sebelum tidur dan keselamatan terjamin bagi menggelakkan perkara yang tidak diingini berlaku

Terima Kasih kerana meluangkan masa di laman sesawang Malaysiaviralstory

Jika tidak keberatan sila Share ke Facebook/Whatsapp/Telegram atau sebagainya kepada rakan-rakan anda untuk mereka ketahui tq.

Recent search terms:

  • tidur bogel

Komen Disini