TKP JPJ pun kena saman, pandu lorong kecemasan

by mvs on July 18, 2017

PUTRAJAYA – Timbalan Ketua Pengarah (Perancangan dan Operasi), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Yusoff Ayob hanya didenda RM600 atas kesalahan memandu di lorong kecemasan.

Bagaimanapun, pegawai kanan berkenaan yang mengaku bersalah didapati tidak hadir ke Mahkamah Majistret di sini hari ini bagi menjawab saman yang dibacakan di hadapan Majistret Nik Isfahanie Tasnim Wan Ab. Rahman.

Majistret tersebut kemudian menjatuhkan hukuman berkenaan terhadap Yusoff, selaku Orang Kena Saman (OKS), yang hanya diwakili oleh pegawai khasnya, setelah beliau mengaku bersalah melakukan kesalahan serius terbabit.

Mahkamah turut memerintahkan OKS menjalani tambahan hukuman penjara selama tujuh hari, jika masih gagal membayar denda. Beliau yang diwakili oleh salah seorang pegawai khasnya, kemudian membayar denda berkenaan.

Media namun tidak melaporkan bilakah dan di manakah insiden kesalahan tersebut dilakukan oleh Yusof termasuk sama ada kesalahan berkenaan dilakukan OKS terbabit ketika sedang menjalankan tugas rasmi atau sebaliknya.

Jumlah denda agak kecil ke atas Yusof itu turut mencetuskan tanda tanya kerana ia merupakan antara kesalahan berat yang dikategorikan sendiri oleh JPJ sebagai satu kesalahan trafik serius di seluruh Malaysia sejak tahun lalu.

Jika dahulu, pemandu yang didapati bersalah menggunakan lorong kecemasan hanya perlu membayar saman serendah RM300. Hukuman kesalahan itu kemudian dinaikkan kepada maksimum RM2,000 atau penjara 1 tahun.

OKS yang dikesan masih lagi berdegil menggunakan lorong khas berkenaan juga boleh dihadapkan ke mahkamah mengikut Kaedah 9 dan 53 Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959 yang memperuntukkan hukuman lebih berat.

Ini termasuk denda tidak melebihi RM2,000 atau penjara tidak kurang setahun. Ia susulan tular rakaman video memaparkan 91 buah kenderaan menggunakan lorong kecemasan setelah kemalangan di Melaka pada 2016 lalu.

Insiden yang berlaku di Kilometer 228 Lebuh Raya PLUS E2 arah ke ibu negara itu menyaksikan beberapa mangsa nahas meninggal dunia akibat kelewatan ambulans tersekat di lorong kecemasan. -Agensi/Mynewshub.cc/HAA/Malaysiaviralstory.my

* Visual bawah sekadar hiasan mengenai kes penggunaan lorong kecemasan

Komen Disini